Iohannis, la deschiderea noului an universitar de la Constanta: Pentru a deveni un reper moral, universitatile romanesti trebuie sa aiba o reputatie solida
Breaking News

Iohannis, la deschiderea noului an universitar de la Constanta: Pentru a deveni un reper moral, universitatile romanesti trebuie sa aiba o reputatie solida

Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la manifestarile organizate la deschiderea noului an universitar de la Constanta, unde au fost prezenti studenţi ai Universitatii Ovidius, ai Universitatii Maritime si ai Academiei Navale “Mircea cel Batran”. Iohannis a atras atentia asupra scandalurilor de plagiat care afecteaza credibilitatea universitatilor romanesti si a subliniat ca pentru a deveni un reper moral, universitatile romanesti trebuie sa aiba o reputatie solida, bazată pe un nivel de credibilitate. 

„Ani la rândul, această credibilitate a fost zguduită de scandaluri de plagiat. Din nefericire, și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditatea școlilor doctorale”, a punctat seful statului.

Iohannis a spus ca toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolventilor nostri pe plan international. „Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor”, a mai adaugat presedintele.

Vezi si: Tudorel Toader, la deschiderea noului an universitar la Universitatea Al. Ioan Cuza din Iasi: Legile Justitiei nu se negociaza 

Evenimentul a fost organizat de către Primăria Municipiului Constanţa în parteneriat cu Universitatea Ovidius, Universitatea Maritimă şi Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

Este pentru al doilea an consecutiv când deschiderea anului universitar de de la Constanta are loc în Piaţa Ovidiu, la evenimentul din 2016 fiind prezente Universitatea Ovidius şi Universitatea Maritimă, acestora adăugându-li-se în acest an şi Academia Navală “Mircea cel Bătrân”.

Principalele declaratii facute de presedintele Klaus Iohannis la Constanta:

– Am ales să vin la Constanța pentru că este un centru universitar important. Absolvenții dvs. devin un simbol al competitivității în țară. Facultățile au rolul de a forma buni cetățeni și de a contribui la statul de drept prin baze sustenabile.

– De multe ori am auzit fraza vrem o țară ca afară. Se poate, dar în primul rând avem nevoie de Universități ca afară, universități care promovează adevărul, gândirea critică, și moralitatea în toate activitățile. De exemplu, mi-ar plăcea dacă universitățile ar ajuta la demontarea diverselor mituri nefondate, pe care încă le găsim în spațiul public. Unul dintre ele, pentru a mă referi la învățământul superior, este mitul, fals, conform căruia prea mulți tineri merg la facultate.

– România este de fapt, și e regretabil, pe ultimul loc din Uniunea Europeană din punctul de vedere al tinerilor de 30-34 de ani care au terminat studii superioare, iar acest lucru afectează nivelul de competitivitate al țării noastre și implicit bunăstarea noastră, a tuturor. Nu înseamnă însă că trebuie să încurajăm existența unor universități cu grave probleme de management educațional doar de dragul statisticii.

Avem nevoie de specialiști, dar și de meseriași calificați. Sunt lucruri care ar trebui să se dezbată mai des în spațiul public. Pentru a deveni un reper moral, universitățile românești trebuie să aibă o reputație solidă, bazată pe un nivel de credibilitate. Ani la rândul, această credibilitate a fost zguduită de scandaluri de plagiat. Din nefericire, și astăzi găsim scuze pentru a nu avea o bază de date publică a lucrărilor de doctorat. De asemenea, nu avem o soluție permanentă pentru acreditatea școlilor doctorale. Toate aceste probleme pot afecta credibilitatea diplomelor absolvenților noștri pe plan internațional. Nu este de acceptat să ne batem joc de eforturile lor.

– Este drept ca un brevet românesc să fie pus pe picior de egalitate cu cele internaționale. Insist pe ideea de predictibilitate, doarece nu ne mai permitem transformarea tuturor actelor năstrușnice în acte normative.

– Cred că România ar putea deveni un reper pe harta educației prin centre universitare unite, așa cum se încearcă la Constanța.

– Dragi studenți, vă doresc un an bun, să aveți curajul să vă autodepășiți. Dragi profesori, vă mulțumesc pentru activitatea dvs. Vă doresc mult succes și un an universitar bun.

 

Articole asemănătoare

Florin Citu si-a depus mandatul de premier desemnat, cu putin timp inainte de votul Parlamentului. Presedintele Iohannis trebuie sa desemneze un nou prim-ministru

Lucy Ionesco

BREXIT! MAREA BRITANIE IESE DIN UE. REZULTAT REFERENDUM: 51,9% pentru Brexit. Lira sterlina cade dramatic

Bogdan

Iohannis nu semneaza deocamdata revocarea lui Kovesi: Nu mi-e frica de suspendare. PSD incearca de o buna vreme incoace sa amputeze puterile presedintelui

Ioana Badulescu