A murit Lucian Pintilie, unul dintre cei mai mari regizori de teatru si film ai Romaniei
Marele regizor Lucian Pintilie a murit, miercuri, la vârsta de 84 de ani. Lucian Pintilie era internat de cateva zile in stare grava pe sectia de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Elias din Bucuresti. Cunoscut pentru filmele si piesele sale interzise in comunism, dar si pentru proiectele realizate dupa caderea dictaturii, Lucian Pintilie a ajuns la spital duminica seara.
Lucian Pintilie s-a născut la 9 noiembrie 1933, Tarutino, județul interbelic Cetatea Albă, Regatul României, azi în Ucraina) și a fost unul dintre cei mai mari regizori de teatru și film român. Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.
După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Lucian Pintilie a montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din București, printre care se pot enumera: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație), precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.
Cel de-al doilea film al său, Reconstituirea narează povestea reconstituirii unui incident banal, o bătaie între doi tineri, întreprinsă de Miliție, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un imens scandal, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea filmului. Rolurile principale erau interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță. Criticii de film consideră că acesta din urmă a făcut în Reconstituirea rolul cel mai important al carierei sale.
După scandalul interzicerii piesei Revizorul, Lucian Pintilie a primit un pașaport și a fost lăsat să plece din țară.
Interdicția de a mai lucra în România îl determină să se expatrieze în 1975. A continuat în străinătate seria spectacolelor de teatru montate pe câteva din scenele importante ale lumii: Théâtre National de Chaillot din Paris: Turandot (1974); Théâtre de la Ville din Paris: Pescărușul (1975), Biedermann și incendiatorii (1976), Jacques sau Supunerea și Viitorul e în ouă (1977), Cei din urmă (1978), Trei surori (1979), Rața sălbatică (1981), Azilul de noapte (1983]), Arden din Kent (1984), Astă seară se improvizează (1987), Trebuie să trecem prin nori (1988), Dansul morții (1990); Guthrie Theater din Minneapolis: Pescărușul (1983), Tartuffe (1984), Rața sălbatică (1988); Arena Stage din Washington: Tartuffe (1985), Rața sălbatică (1986), Livada cu vișini (1988).
În paralel cu activitatea de regizor de teatru, a montat și spectacole de operă: Festivalul de la Avignon: Orestia (1979); Festivalul de la Aix-en-Provence: Flautul fermecat (1980, spectacol reluat la Opera din Lyon, Opera din Nisa, Teatro Reggio din Torino); Welsh National Opera din Cardiff: Rigoletto (1985), Carmen (1986, spectacol reluat la Opera din Vancouver).
În 1973 a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul Salonul nr. 6 după nuvela omonimă a lui Cehov. În 1979 a filmat în România “De ce trag clopotele, Mitică?” după un scenariu propriu pornind de la piesa D’ale carnavalului, film interzis vreme de peste zece ani, până în 1990.
După 1990 se repatriază și face o serie de filme în România, în prima perioadă a deceniului al nouălea din secolul trecut, proiecte mai vechi, pe care nu le-a dus la bun sfârșit din pricina intervenției cenzurii. Toate sunt coproducții româno-franceze.
În 1992, a realizat filmul “Balanța”, cu o distribuție memorabilă: Răzvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Florin Călinescu, Marcel Iureș, Dan Condurache, Emil Hossu.
În 1998 Lucian Pintilie obține premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română “Terminus paradis”.
În 1990 a fost numit Director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, poziție din care a sprijinit filme realizate de tineri regizori români, vezi cazul filmului lui Cristi Puiu, Marfa și banii. Lucian Pintilie, deși a avut o prezență mai degrabă discretă pe ecranele televizoarelor, s-a implicat în mod activ în opera de reformare morală a societății civile românești, fiind unul dintre membrii marcanți ai Grupului pentru Dialog Social. Singurul premiu pe care regizorul l-a acceptat în România a fost Premiul Gopo pentru întreaga operă acordat în 2007.
A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”
Citeste si alte articole pe aceasta tema:
- Regizorul Lucian Pintilie, in stare grava pe sectia de ATI de la Spitalul Elias din Bucuresti
- Marele regizor Lucian Pintilie s-a aflat pentru ultima data la Teatrul Bulandra
- Radu Beligan a murit la Spitalul Elias din Bucuresti
- Filme romanesti la Festivalul International de filme de scurtmetraj de la Istanbul, intre 12 si 21 decembrie
- A murit actorul Ion Besoiu. In martie ar fi implinit 86 de ani
Comentarii
Scrie parerea ta
Ultimele stiri din Politica
Ultimele stiri din Social
Ultimele stiri din Externe
Ultimele stiri din economie
Ultimele stiri din life
Ultimele stiri din turism
Ultimele stiri din IT/Stiinta
Ultimele stiri locale
Ultimele comunicate
Ultimele citate-bancuri
Ultima ora
PROGRAM BANCI DE CRACIUN 2019 SI REVELION 2020. Cand sunt deschise bancile din Bucuresti si din tara de Sarbatori
REZULTATE REZIDENTIAT 2019. Ministerul Sanatatii cauta solutii pentru ca toti absolventii care reusesc sa treaca pragul de 60% sa fie admisi
Televizorul Diamant, un brand de pe vremea comunismului, readus la viata de un antreprenor roman
Legenda lui Mos Nicolae, spiritul care intruchipeaza bunatatea, credinta si generozitatea
Haos in Franta! Greva masiva in 50 de orase impotriva reformei sistemului de pensii anuntata de presedintele Macron
VREMEA DE CRACIUN SI REVELION 2019-2020. Prognoza meteo emisa de ANM pentru luna decembrie
Camera Deputatilor dezbate proiectul pentru abrogarea anumitor categorii de pensii speciale
Elevii romani au obtinut cel mai mic punctaj la testele PISA 2018, cele mai slabe rezultate din ultimii sapte ani. Ce spune Ministerul Educatiei
Guvernul pregateste un proiect de lege care sa repare inechitatile din sistemul de pensii
Putin a promulgat o lege care interzice vanzarea in Rusia a smartphone-urilor sau calculatoarelor care nu sunt echipate cu aplicatii rusesti preinstalate
Fii primul care adauga unul.