CSM si Inpectia Judiciara, sesizate pentru declaratiile facute de Liviu Dragnea cu privire la influentarea unui judecator suprem
Social

Alegeri la CSM. Lia Savonea si Nicolae Solomon au fost alesi la conducerea institutiei, intr-o sedinta la care a participat si Klaus Iohannis

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si-a ales, miercuri, conducerea pentru 2019. Judecatoarea Lia Savonea a fost aleasa in functia de presedinte al CSM, ea fiind considerata o apropiata a PSD. De asemenea, procurorul Nicolae Solomon a fost ales vicepresedinte al institutiei.

Plenul CSM s-a reunit pentru a-si alege noua conducere, intr-o sedinta la care participa si presedintele Klaus Iohannis.

Sectia pentru procurori l-a desemnat marti pe procurorul Nicolae Andrei Solomon drept candidat pentru functia de vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Lia Savonea este considerata a avea legaturi cu zona PSD, iar presa a scris de-a lungul timpului si despre relatia sotului ei cu fostul senator PSD Catalin Voicu. Potrivit informatiilor aparute in mass-media, avocatul Mihai Savonea a recunoscut ca i-a acordat consultanta lui Voicu, condamnat la inchisoare.

Luna trecuta, judecatoarea a cerut, intr-o solicitare depusa la CSM, declansarea procedurii de revocare din functie a presedintei instantei supreme, Cristina Tarcea, pe motiv ca aceasta din urma nu a aplicat modificarile de la Legea 304/2004 privind constituirea completurilor de cinci judecatori, care judeca spete precum cea care-l vizeaza si pe Liviu Dragnea.

Pe ordinea de zi a sedintei plenului CSM se afla si prezentarea raportului de activitate al institutiei pe anul 2018, in mandatul judecatorului Simona Camelia Marcu – presedinte si al procurorului Codrut Olaru – vicepresedinte.

Candidatii pentru sefia CSM trebuie sa prezinte un proiect managerial care sa cuprinda viziunea lor referitoare la gestionarea competentelor Consiliului si rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar si proiectele aflate in derulare.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept – ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Potrivit Constitutiei si Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit.

Au dreptul sa candideze doar cei noua judecatori si cinci procurori alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor. Nu pot candida la functiile de presedinte si vicepresedinte membrii de drept ai CSM si reprezentantii societatii civile.

Conducerea CSM este aleasa prin votul membrilor plenului, iar daca presedintele este judecator, vicepresedintele trebuie sa fie procuror si invers.

Consiliul Superior al Magistraturii este format in prezent din judecatorii Simona Camelia Marcu si Mariana Ghena – Inalta Curte de Casatie si Justitie, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucuresti, Nicoleta Margareta Tint – Curtea de Apel Brasov, Andrea Annamaria Chis – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamt, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Balan – Judecatoria Timisoara si Mihai Bogdan Mateescu – Judecatoria Ramnicu Valcea.

Din CSM fac parte procurorii Codrut Olaru – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Florin Deac – Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si Tatiana Toader – Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti.

Victor Alistar si Romeu Chelariu au fost alesi de Senat ca membri CSM din partea societatii civile.

Lia Savonea este considerata cel mai influent membru CSM. Ea a fost presedintele Curtii de apel Bucuresti (CAB). Savonea a reusit sa coaguleze o majoritate, considerata pro PSD, in Sectia pentru judecatori a Consiliului si in plen. Inteligenta si bine pregatita, Savonea este definita, insa, cel mai bine de propriile actiuni. Spre exemplu, in noiembrie, dupa decizia CCR privind completurile de 5 judecatori de la Inalta Curte, Savonea a pus in discutie revocarea sefei ICCJ, judecatoarea Cristina Tarcea.

La inceputul lui octombrie, Sectia pentru judecatori, dominata de judecatoarea Savonea, s-a rastit chiar la ambasadorul SUA, pe motiv ca ar afecta independenta Justitiei.

Potrivit noilor modificari legislative operate de PSD-ALDE la legile Justitiei, numirile in functii de conducere la Inalta Curte se fac de catre Sectia pentru judecatori a CSM.

De precizat ca sefa CSM, alaturi de alte doua judecatoare, numeste sefii si procurorii de executie ai noii Sectii de anchetare a magistratilor, considerate in sistemul de Justitie o unitate creata sa lupte cu magistratii care isi fac treaba, nu cu cei corupti.

Articole asemănătoare

Plata pentru permisul de conducere si certficatul de inmatriculare se face online si nu la ghiseele la Directiile de Regim Permise si Inmatriculare 

Lucy Ionesco

Premiera medicala la Spitalul Sanador: Doi pacienti au fost salvati prin tratamentul interventional al anevrismelor de aorta cu endoproteze de ultima generatie

Ioana Badulescu

Accident la Bascov. Un tanar concediat a intrat cu masina intr-un grup de oameni, un mort si sase raniti

Ioana Badulescu