Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de modificare a legislatiei penale

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 3, 2017 15:26

Avocatul Poporului va ataca la Curtea Constitutionala ordonantele de modificare a legislatiei penale

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anuntat, vineri, ca va ataca la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) ordonanta de modificare a Codurilor penale, mentionand ca a primit de la procurorul general o instiintare prin care i s-a cerut sa tina cont de o serie de exceptii de neconstitutionalitate privind ordonantele pe justitie.

”Am avut in vedere aceste aspecte. Dupa cum ati putut deduce, am decis sa ridic exceptia de neconstitutionalitate a OUG nr 13 din acest an. Aceasta va pleca spre CCR in urmatoarele minute. Am constatat neindeplinirea cerintelor referitoare la existenta urgentei si a cazului exceptional care sa permita adoptarea unei astfel de OUG. Guvernul mentioneaza in Nota de fundamentare necesitatea implementarii unei directive europene, insa verificand respectiva normativa, am constatat ca termenul este 1 aprilie 2018, prin urmare destul de lung, deci nu se justifica ordonanta de urgenta”, a declarat Victor Ciorbea.

Anterior acestui anunt, Victor Ciorbea declarase ca institutia pe care o conduce nu are competenta, potrivit legii de functionare, sa atace la CCR prevederi din acte normative care nu sunt in vigoare.

Iohannis, la Consiliul European: Romanii mei sunt in strada, am incredere in ei si in Romania

Victor Ciorbea a mai spus ca Avocatul Poporului are “in mod indiscutabil calitate procesuala activa de a ridica exceptia de neconstitutionalitate” si a adaugat ca ”CCR a precizat in declaratii mai vechi ca ordonanta de urgenta se justifica doar in caz de procedura de infrigement impotriva Romaniei, ceea ce nu e cazul”.

“In ceea ce priveste abuzul in serviciu, este adevarat ca avem bine cunoscuta decizie a CCR si ca prin OUG s-a tinut seama de cerintele formulate in decizia CCR, dar in OUG se foloseste, se adauga, se mentioneaza, se face trimitere si la vatamare certa a drepturilor unei persoane fizice sau juridice. Legiuitorul nu defineste in cuprins ce inseamna aceasta vatamare grava, prin urmare apare inca un element de imprevizibilitate de incertitudine care e contrara cerintelor in materie”, a adaugat Ciorbea.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.