Sedinta de Guvern a fost amanata. Ce spune Biroul de presa al Guvernului
Breaking News

BUGET 2016. Care sunt ministerele care primesc cei mai multi bani de la buget

BUGET 2016 – Guvernul intenţionează să adopte proiectul bugetului de stat pe 2016 în şedinţa din această săptămână, după care documentul va merge la Parlament pentru dezbatere şi aprobare. Apărarea, Internele, Educaţia şi Sănătatea sunt domeniile care primesc cei mai mulţi bani anul viitor. Totusi, bugetul pe 2016 pare sa nu fie suficient pentru lucrarile de infrastructura. 

Fonduri mai mici sunt alocate Ministerul Muncii şi celui al Transporturilor.

Veniturile bugetare prognozate sunt cu 3,6 miliarde de lei mai mari decât în acest an, iar cheltuielile majorate cu aproximativ 13 miliarde de lei ar urma să acopere inclusiv măsurile de relaxare fiscală aprobate deja de Guvern şi Parlament.

Calculele au fost făcute pentru un nivel maxim de deficit de 3% din PIB, admis de Uniunea Europeană.

Anul viitor, cheltuielile bugetului de stat cresc cu aproape 16 miliarde de lei, in timp ce veniturile urca cu doar 3,6 miliarde de lei. In consecinta, deficitul urca de la 1,2 la 2,95 la suta din PIB, adica foarte aproape de limita de 3% acceptata de Uniunea Europeana. Deficitul ar putea depasi acest prag daca in timpul dezbaterilor parlamentarii vor aduce amendamente prin care sa mareasca cheltuielile.

Veniturile bugetului vor fi de 231 de miliarde de lei, iar cheltuielile de 252 de miliarde, ceea ce inseamna un deficit de 21 de miliarde de lei, sau 2,95 la suta din PIB, mai mult decat dublu fata de anul acesta. Insa bugetul nu a luat in calcul veniturile suplimentare din reducerea TVA.

Anca Dragu, ministrul Finantelor: „Pana acum, cumparam un produs de 100 de lei cu 124 de lei, de acum vom plati 120 de lei, deci ramane o suma de 4 lei disponibila in buzunarul cetateanului. Aceasta suma la randul ei va fi folosita poate pentru alta cumparatura.”

Fata de anul acesta, cea mai mare suplimentare, de 48 la suta, va fi la Aparare, care primeste 3,36 miliarde lei in plus. Urmeaza Ministerul Afacerilor Interne, cu o suplimentare de 20 la suta, adica 1,86 de miliarde de lei.

Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei si Cercetarii au suplimentari de fonduri de peste 10 la suta.

La capitolul taieri de fonduri, pe primul loc este Ministerul Muncii, care pierde 3,8 miliarde de lei, adica o scadere de peste 10 procente.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pierde 1,4 miliarde de lei, adica peste 30 la suta fata de alocarea din acest an.

Ministerul Mediului pierde 1,3 miliarde, dar bugetul fiind relativ mic, asta inseamna o scadere de peste 65 la suta, in timp ce Ministerul Fondurilor Europene primeste mai putin cu 1,2 miliarde lei, adica aproape 28 la suta.

La Ministerul Transporturilor scaderea este de aproape un miliard de lei, adica de 7,6 la suta, din cauza intarzierilor in constructia de autostrazi.

Anca Dragu, ministrul Finatelor: „A scazut in primul rand pentru ca nu au fost o multime de proiecte implementate asa cum au fost ele luate in considerare, dar avem alocari suplimentare, de exemplu, pentru Compania de Drumuri. De la 3 miliarde la 4,2 miliarde anul viitor.”

Ministerul Finantelor spune insa ca investitiile vor creste la 37,7 miliarde de lei. Este insa o crestere fata de investitiile relizate EFECTIV anul acesta, pentru ca alocarea bugetara a fost mult mai mare, de aproape 45 de miliarde de lei.

BUGET MAI MARE LA SRI SI SIE

Bugetul SRI creste in 2016 cu aproximativ 20% fata de anul in curs, iar cel al SIE cu aproximativ 7%, in timp ce SPP si STS vor primi anul viitor bani mai putini, Serviciul de Telecomunicatii Speciale avand o scadere drastica, de 37%, potrivit proiectului Legii bugetului publicat de guvern.

Astfel, in randul serviciilor de informatii, SRI si SIE vor primi bani in plus. SRI va avea in 2016 un buget de 1,85 miliarde de lei, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul trecut, transmite Mediafax.

Cea mai mare crestere se inregistreaza la capitolul proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile, unde se vor aloca 36,5 milioane de lei, in conditiile in care, in 2015, suma alocata contributiei interne pentru astfel de proiecte a fost de numai 152.000 de lei.

Cheltuielile de personal ale SRI raman, in mare masura, aceleasi ca in 2015, in schimb vor fi reduse fondurile la capitolul cheltuieli de capital, cu 15%, precum si pentru alte cheltuieli si programe interne.

Pe de alta parte, Serviciul de Informatii Externe beneficiaza de o crestere a alocarilor cu 7% fata de 2015, bugetul ajungand acum la 272,5 milioane de lei. SIE va avea bugetul majorat cu aproximativ 4% pentru cheltuieli de personal si tot atatia bani pentru bunuri si servicii ca anul trecut. Se inregistreaza si o crestere cu circa 25% pentru cheltuielile de capital, insa proiectul de buget pe 2016 nu specifica si destinatia exacta a acestor sume.

In schimb, SIE va acorda si anul viitor burse, Guvernul alocand la acest capitol suma de 10 mii de lei, insemnand o majorare cu 25% a sumei alocate institutiei pentru anul 2015.

Comentezi?

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de titluri senzationale, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe FacebookTwitter sau Google Plus

Articole asemănătoare

Rezultate partiale la alegerile locale 2020 – Cine a castigat primariile din Bucuresti si din marile orase din Romania

Lucy Ionesco

Noul an scolar 2018-2019 a inceput! Elevii si prescolarii s-au intors la cursuri dupa o vacanta de aproape trei luni

Ioana Badulescu

CCR admite sesizarea Guvernului privind revocarea sefei DNA, Laura Codruta Kovesi: Exista un conflict juridic intre ministrul Justitiei si presedintele Romaniei

Ioana Badulescu