Candidati alegeri europarlamentare 2014: Mircea Diaconu ar putea intra in cursa pentru un post in PE

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 17, 2014 19:31

Candidati alegeri europarlamentare 2014: Mircea Diaconu ar putea intra in cursa pentru un post in PE

Partidele isi definitiveaza, in aceste saptamani, listele cu candidatii care vor intra in cursa alegerilor europarlamentare din luna mai. Vicepresedintele PNL, Mircea Diaconu, ar putea figura pe lista PNL.

Surse liberale au declarat ca printre persoanele eligibile pentru candidatura la alegerile europarlamentare se numara si Mircea Diaconu. Marele actor nu a confirmat deocamdata informatia.

Intrebat daca ia in calcul o candidatura la europarlamentare, Diaconu a raspuns: „M-am odihnit destul”. Acesta a fost declarat incompatibil, in 2011, de catre Agentia Nationala de Integritate (ANI), pentru ca, din 2008, a fost atat parlamentar, cat si director-manager al Teatrului „C.I. Nottara” din Capitala.

Liberalii isi propun sa obtina opt mandate la europarlamentare, fata de cele cinci detinute in prezent. Norica Nicolai (seful delegatiei PNL), Adina Valean, Renate Weber, Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi, actuali europarlamentari ai PNL, isi vor mentine pozitiile eligibile pe lista pentru alegeri, conform anuntului facut de presedintele partidului, Crin Antonescu.

In principiu, PNL are ca obiectiv un scor de 25% in alegeri, respectiv circa 1,5 milioane de voturi, situatie in care liberalii si-ar putea revendica cu trei deputati europeni in plus fata de numarul celor aflati pe mandat in prezent. Conform unei estimari interne a PNL, filialele judetene din Iasi, Prahova, Constanta si Timis isi propun sa obtina cu aceasta ocazie cel mai mare numar de voturi dintre organizatiile partidului. De altfel, subiectul pregatirilor pentru europarlamentare urmeaza sa fie discutat cu ocazia Delegatiei Permanente a PNL de la inceputul lunii februarie, cand liberalii isi vor definitiva obiectivele si strategia de campanie in baza unei situatii pe care va trebui sa o prezinte coordonatul desemnat al campaniei pentru europarlamentare, Marian Petrache.

Cu aceasta ocazie, conducerea PNL va avea o prima discutie si asupra listei de candidati pentru Parlamentul European, respectiv asupra celor trei locuri considerate eligibile ce urmeaza sa fie completate.

Potrivit unor surse din PNL, intre cei cu sanse pentru a ocupa o pozitie eligibila se afla vicepresedintele PNL Mircea Diaconu. Contactat de Mediafax, acesta precizat ca nu poate confirma daca se va afla in cursa europarlamentara.

“M-am odihnit destul”, a replicat Diaconu ulterior, intrebat daca ia in calcul o astfel de varianta.

In 27 ianuarie 2011, Agentia Nationala de Integritate anunta ca Mircea Diaconu, atunci senator PNL, este in incompatibilitate din decembrie 2008, in conditiile in care, pe langa calitatea de parlamentar, acesta ocupa si functia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitala, functie de conducere specifica unei institutii publice locale. Ulterior, Diaconu si-a dat demisia din functia de director al Teatrului Nottara, iar Parchetul inaltei Curti de Casatie si Justitie a declansat o ancheta privind conflictul de interese in care s-ar fi aflat. in iunie 2012, inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat irevocabil ca Mircea Diaconu s-a aflat in incompatibilitate. El a demisionat atunci din functia de ministru al Culturii. De asemenea, in noiembrie 2012, Diaconu a fost trimis in judecata pentru conflict de interese. Plenul Senatului a respins revocarea mandatului lui Diaconu, insa in urma unei hotarari a CC, la sesizarea CSM, privind decizia Senatului, liberalul a demisionat din Parlament.

De asemenea, presedintele CSL din PNL, Claudia Benchescu, s-ar mai afla in discutii pentru a deveni candidat la europarlamentare, ea beneficiind de sprijinul organizatiei de tineret a PNL. Totodata, este de asteptat ca din partea PNL Iasi sa existe o propunere pentru o pozitie eligibila pe lista pentru europarlamentare, fie liderul filialei Relu Fenechiu, fie Varujan Vosganian sau Tudor Chiuariu. Printre numele vehiculate pentru aceste trei pozitii a fost cel al fostului premier Calin Popescu Tariceanu, insa acesta nu ar dori sa candideze.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.