CAUCIUCURI DE IARNA 2017. Ce prevede Codul Rutier privind obligativitatea de a echipa masina cu cauciucuri de iarna

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 8, 2017 11:55

CAUCIUCURI DE IARNA 2017. Ce prevede Codul Rutier privind obligativitatea de a echipa masina cu cauciucuri de iarna

Iarna a venit mai devreme decat ne asteptam in zona de munte a Romaniei, iar soferii vor trebui sa-si echipeze masinile pentru anotimpul rece. Daca plecati la munte, atunci va trebui sa va inlocuiti cauciucurile de vara cu cele de iarna, obligativitate prevazuta in Codul Rutier. 

Soferii care pleaca la drum fara cauciucuri de iarna si sunt surprinsi de ninsoare, sunt pasibili de amenda, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amenda. De la 1 februarie 2017, punctul-amenda a crescut la 145 de lei, ceea ce inseamna ca amenzile in cazul neechiparii cu anvelope de iarna pot fi cuprinse intre 1.305 si 2.900 de lei.

CAUCIUCURI DE IARNA 2017. Codul Rutier prevede că, în caz de ninsoare, autovehiculele trebuie să fie echipate cu cauciucuri de iarnă, fără a se preciza o perioadă anume din an pentru această obligaţie. Ordonanţa de Guvern 5/2011 prevede că purtarea anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Potrivit art.100, aliniatul 6 din Noul Cod Rutier, pentru conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă, şoferii riscă o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 de puncte-amendă). Anul acesta, de la 1 februarie, punctul-amendă a crescut la 145 de lei, ceea ce înseamnă că amenzile în cazul neechipării cu anvelope de iarnă pot fi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei.

Potrivit normativelor în vigoare, anvelopele de iarnă acceptate sunt cele inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Anvelopele denumite comercial „all seasons” sau 4S, ca şi cele Alpin, Mountain sau Winter, pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de zăpadă (M+S, M.S., M&S).

 

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.