Cazinoul din Constanta va fi in sfarsit reabilitat. Lucrarile sunt programate sa inceapa in septembrie
SocialȘtiri locale

Cazinoul din Constanta va fi in sfarsit reabilitat. Lucrarile sunt programate sa inceapa in septembrie

Incepe reabilitarea Cazinoului din Constanta, dupa ani de zile de discutii si promisiuni. Lucrările sunt programate pentru luna septembrie şi nu vor dura mai mult de două luni. Rămâne de văzut, însă, când va începe restaurarea clădirii, singura construcţie în stil pur Art-Nouveau din România.

Maiestuos de departe. În paragină de aproape. Aşa arată Cazinoul din Constanţa. Oamenii îşi aduc aminte cu nostalgie cum arăta, pe vremuri, una dintre cele mai frumoase clădiri din ţară.

Clădirea are în prezent nevoie de multe. În special de lucrări de primă urgenţă, cum ar fi un acoperiş nou sau alte fereste. Iar acest lucru prinde rădăcini abia acum, după mai bine de 20 de ani de amânări şi de eşecuri de reabilitare.

Lucrările de conservare la Cazinou vor începe în luna septembrie, muncitorii vor avea la dispoziţie două luni pentru a se asigura că, la final, Cazinoul va fi în siguranţă.

Cazinoul de pe litoral a fost inaugurat în 1910. De atunci şi până acum a fost complet restaurat doar de două ori. Apoi a devenit victima licitaţiilor contestate. În prezent, clădirea se află în grija Companiei Naţionale de Investiţii.

Cazinoul din Constanța este o clădire istorică aflată se află pe faleza din Constanța. Este unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orașului, fiind construit în anul 1909 și inaugurat în luna august a anului 1910.

Cazinoul reprezintă una dintre clădirile emblemă ale Constanței. În zona în care se află astăzi mai fusese, între 1880-1902, o construcție de lemn, o cazină, cum se numea – loc pentru spectacole de teatru, baluri, loc de recreare pentru turiști. Construcția unui edificiu cu funcții asemănătoare marilor cazinouri europene a început prin anul 1904.

La momentul inaugurării, presa locală a criticat atât durata mare a lucrărilor, cât și aspectul rezultatului final, pe care ziarul Conservatorul îl descria ca o „matahală împopoțonată cu tot felul de zorzoane, care din punctul de vedere al esteticei arhitectonice, lasă foarte mult de dorit, din cauza complectei asimetrii și amestecului babilonic al stilurilor”, și „un monument ridicat în cinstea nepriceperei și prostului gust”.

Lucrări de restaurare și modernizare ale Cazinoului au fost efectuate în anul 1934 de către proiectantul Daniel Renard.

Cazinoul a fost restaurat și în anul 1986[5] de către un colectiv de artiști plastici alcătuit din Sorin Dumitru, Gheorge Firca, Ioan Miturca, Nae Mira, Nicolae Moldoveanu. Au fost executate restaurări de pictură baroc-frescă, stucatură, vitralii. Lucrările au durat un an de zile.

În cazinou a fost turnate în 2007 câteva scene din filmul Tinerețe fără tinerețe regizat de Francis Ford Coppola și bazat pe nuvela omonimă scrisă de Mircea Eliade.

În prezent Cazinoul din Constanța este în paragină ; pentru a evita accidentele și jaful, accesul în interior este interzis.

Articole asemănătoare

Au prezis accidentul de la Brasov! Dezvaluire emotionanta de la Iasi

Bogdan

AUSTRALIAN OPEN 2014: Simona Halep s-a calificat in sferturi unde o va intalni pe Cibulkova

Bogdan

Romania, singura tara membra NATO care nu dispune de un centru de recuperare a militarilor raniti. Liga Militarilor Profesionisti initiaza o campanie de donatii

Ioana Badulescu