Cea mai buna reteta de cozonac pentru Craciun, de la Flory Kitchen

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 24, 2019 01:01

Cea mai buna reteta de cozonac pentru Craciun, de la Flory Kitchen

Cozonacul este nelipsit de pe mesele romanilor in zilele de sarbatoare. Cozonacul este o prajitura traditionala romaneasca, dar in egala masura si un desert bulgaresc (kozunak), sau un produs de patiserie italiana, numit „panettone”. In cele ce urmeaza va vom prezenta reteta celui mai gustos si pufos cozonac, oferita si preparata de bloggerita culinara Flory Kitchen. Dar inainte de a ne apuca sa preparam reteta, haideti sa aflam cateva date interesante despre acest produs.

Indiferent pe ce meridian al lumii este bagat la cuptor, aroma cozonacului se simte mai ales de Paste si de Craciun. In ceea ce priveste cozonacul romanesc, caracte­ristica este imensa varietate de retete. Fiecare regiune istorica are o reteta, dupa cum si fieca­re familie are una, transmisa din generatie in generatie. Din punct de vedere al formei, cozonacii pot fi drepti sau rotunzi, simpli sau impletiti. Din punct de vedere al umpluturii, deosebim cozo­naci simpli sau umpluti cu nuca, mac, fructe uscate, sau amestecuri.

In religia ortodoxa, cozonacul este considerat o paine ritualica, indulcita, care simbolizeaza bogatia, bucuria sarbatorii si transformarea spirituala. In prezent, cozonacul s-a transformat intr-o prajitura traditionala romaneasca si bulgareasca (desi denumirea provine din termenul bulgaresc kozunak, etnologii bulgari considera ca produsul a fost importat din Romania, la inceputul Secolului XX), fiind in mod traditional preparat cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Cateva trucuri pentru un cozonac gustos si pufos:
– Cozonacul se pregateste mereu intr-un loc cald, ferit de curenti reci de aer;
– Ingredientele tre­buie sa fie la tempe­ratura camerei atunci cand se prepara alu­atul, iar vasul folosit trebuie sa fie cald;
– Drojdia nu trebuie oparita, ci preparata cu lapte caldut;
– Aluatul reusit trebuie sa fie lipicios (dar fara sa ramana lipit de maini), elastic si de consistenta lobului urechii. Cu cat framanti mai mult, cu atat este mai bun;
– Dupa ce pui cozona­cul la copt, nu umbla in cuptor in primele 20 de minute.

Sa trecem la prezentarea ingredientelor si modului de preparare, alaturi de Flory Kitchen:

Pentru aluat avem nevoie de:

1 kg faina de cozonac
200 gr zahar
500 ml lapte
200 ml ulei
3 albusuri
3 galbenusuri
coaja rasa de la o lamaie
50 gr drojdie proaspata
esenta rom, vanilie, lamaie

Pentru umplutura avem nevoie de:

cacao
stafide
miez de nuca

Mod de preparare: Pentru inceput batem albusul spuma cu putina sare, apoi punem intr-o craticioara zaharul, coaja de lamaie si jumatate din cantitatea de lapte si asezam pe foc pana se topeste zaharul.

Intre timp pregatim maiaua. In restul de lapte dizolvam drojdia cu putin zahar, adaugam intr-un bol continutul, turnam apoi faina cat sa obtinem o pasta pe care o lasam la dospit. Amestecam galbenusul cu un praf de sare si esentele. Dupa ce a crescut, peste aluat adaugam pe rand albusul, galbenusul, laptele si amestecam. Apoi adaugam faina si incepem sa framantam adaugand cate putin uleiul caldut.

Daca aluatul este prea moale si lipicios, mai adaugam faina, dar nu prea multa, cat sa avem un aluat elastic si potrivit de moale. Il lasam la dospit la loc caldut pentru apoximativ o ora.

Pregatim crema de cacao cu putina apa si zahar, taiem miezul de nuca si batem un ou pentru a unge cozonacul.

Dupa ce a crescut aluatul, il impartim in doua si fiecare parte la randul ei in jumatate.

Pe suprafata de lucru unsa cu ulei intindem cele doua parti de aluat, ungem cu crema de cacao si presaram cu nuca si stafide. Impletim cozonacul si il asezam in forma unsa cu unt, il acoperim si il mai lasam la dospit pana isi mareste volumul. Ungem cu ou, presaram seminte de mac sau susan si punem cozonacii la cuptorul preincalzit. Ii lasam la copt aproximativ 45 minute pana ce trece testul scobitorii.

Sarbatori fericite!

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.