Cel mai mare planetariu din Romania s-a inaugurat in Salina Slanic Prahova

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 20, 2019 11:31

Cel mai mare planetariu din Romania s-a inaugurat in Salina Slanic Prahova

Cel mai mare planetariu din Romania s-a inaugurat, vineri, in Salina Slanic Prahova in cadrul unui eveniment intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”. Instalat in Salina Slanic Prahova, la 208 metri adancime, Supernova Planetarium este un proiect in valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finantare europeana.

Cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la pasirea primului om pe luna, in cadrul proiectului Apollo 11, vineri, 19 iulie 2019, de la ora 13, se inaugureaza oficial Supernova Planetarium, instalat in Salina Slanic Prahova, la 208 metri adancime .

La evenimentul de inaugurare, intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”, amfitrionul a fost cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane, iar printre invitatii speciali s-au aflat dr. Debra Elmegreen (viitor presedinte Uniunea Astronomica Internationala, interventia ei va fi video), dr. Magda Stavinschi (Institutul Astronomic al Academiei Romane), prof. Alexandru Mironov si prof. dr. Mircea Rusu (Universitatea din Bucuresti).

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slanic este un proiect in valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finantare europeana, initiat de Telescoape.ro si Asociatia Astronomica Urania din Bucuresti

Avand un diametrul de 16 metri, dar si cel mai luminos sistem de proiectie de rezolutie 4K, cu sursa de lumina laser (24.000 lumeni), este cel mai mare planetariu din Romania.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, a marcat una dintre cel mai mare realizari ale civilizatiei umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolalta cu deschiderea oficiala a planetariului, finalizat in 2018.

„Turistii au deja ocazia sa participe la prezentari interactive ale constelatiilor si obiectelor de pe bolta cereasca, respectiv sa «navigheze» prin univers prin intermediul proiectiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultima generatie, instalat in planetariu”, arata Dragos Brasov, initiatorul proiectului si presedintele Asociatiei Astronomice Urania in cadrul unui comunicat de presa.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.