NOUL COD FISCAL
Economie

COD FISCAL 2016. Modificari la Codul Fiscal privind impozitarea pensiilor. Proiect

COD FISCAL 2016. Codul Fiscal ar putea fi modificat, in sensul abrogarii articolelor privind impozitarea pensiilor, potrivit unei initiative legislative depuse de senatorul ALDE, Cristiana Anghel. Concret, Cristiana Anghel propune abrogarea articolelor 61 litera (e), 64 litera (e), 100 și 101 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

Propunerea de lege prevede și modificarea articolelor din Codul fiscal care obligă pensionarii la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, „aceasta urmând să fie suportată de la bugetul de stat”.

COD FISCAL 2016. Propunerea de modificare a Codului Fiscal vizează modificarea articolului 4 (alin.1-4) în sensul că modificarea și completarea codului este posibilă numai prin lege (care intră în vigoare, de regulă, în termen de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial), fiind interzisă modificarea prin ordonanțe.

„În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi sau se majorează cele existente, se reduc sau se elimină facilități existente, acestea vor intra în vigoare de la 1 ianuarie a fiecărui an (alin.2). Se pot prevedea termene mai scurte de intrare în vigoare, dar nu mai puțin de 15 zile de la data publicării, cu excepțiile prevăzute la alin.2 (alin.3)”, se arată în textul propunerii de lege.

COD FISCAL 2016. Senatorul ALDE propune și modificarea articolului 77, alin. 2, în sensul că deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit brut de până la 1.500 lei inclusiv astfel: „pentru contribuabilii care nu au persoane în întreținere — 400 lei; pentru persoanele care au o persoană în întreținere — 600 lei; pentru persoanele care au două persoane în întreținere — 700 lei; pentru persoanele care au trei persoane în întreținere — 800 lei; pentru persoanele care au patru sau mai multe persoane în întreținere — 1.000 lei”.

COD FISCAL 2016. Prin inițiativa legislativă a Cristianei Anghel ar urma să fie modificat și articolul 160, alin. 1 și 2, din Codul fiscal astfel că pentru persoanele fizice cu venituri din pensii baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă „numai partea de venit care depășește valoarea, întregită prin rotunjire în plus la un leu, a unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal respectiv; contribuția se suportă de la bugetul de stat” (alin. 1).

„Pentru persoanele fizice preluate în plată de către Casa Națională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii și de către casele sectoriale de pensii, baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Contribuția se suportă de la bugetul de stat”, mai stipulează art. 160, alin.2, potrivit propunerii de lege.

COD FISCAL 2016. În expunerea de motive a propunerii legislative, inițiatorul susține că, în România, „bătrânețea înseamnă sărăcie, izolare și boală”.

„După pensionare, oricât de tragic sună, moartea devine singura așteptare. Pentru ea, bătrânii noștri se pregătesc așa cum odinioară se găteau pentru o sărbătoare sau o vacanță. Este drept? Este corect? Este uman?! Este creștinește?! Este constituțional? Nicidecum. S-au furat miliarde de euro. Țara a fost scoasă la mezat. Nu avem bani pentru pensiile bătrânilor noștri?! O minciună sfruntată!”, afirmă Cristiana Anghel în documentul citat.

COD FISCAL 2016. Ea susține că, după o muncă de-o viață, „părinții, bunicii, străbunicii noștri au ajuns bătaia de joc a guvernanților”, adăugând că bătrânii nu sunt „o masă amorfă, fără identitate”.

„Bătrânii noștri au nume și prenume. Sunt părinții, bunicii sau străbunicii noștri. Bătrânii noștri au construit o țară. A venit războiul și a distrus-o. Bătrânii noștri și-au îngropat morții, și-au șters lacrimile și au purces la reconstruirea ei. Au plătit daune de război, au acceptat curbele de sacrificiu, au făcut muncă patriotică, au lucrat voluntar pe șantierele patriei. Și nu s-au plâns. Cu sudoarea bătrânilor noștri s-au construit Transfăgărășanul, tunelul de la Bumbești-Livezeni, autostrada București — Pitești, metroul bucureștean, Canalul Dunăre — Marea Neagră, Casa Poporului, sistemul hidroenergetic, centrala atomoelectrică de la Cernavodă, marile combinate siderurgice, sisteme de irigații, șantiere navale, rețeaua electrică, rețeaua feroviară, zeci de mii, sute de mii de locuințe și multe, multe altele. (…) Bătrânii noștri au strâns, din munca lor, în vistieria țării, miliarde de dolari”, mai spune senatorul ALDE în expunerea de motive.

COD FISCAL 2016. Potrivit senatorului ALDE, bătrânii „își caută mărunțișul” la piață deși ei și-au plătit contribuțiile sociale și nu au lăsat țara în datorii.

Cristiana Anghel precizează în comunicatul de presă că, în prezent, propunerea de lege nu a fost semnată și de alți parlamentari drept co-inițiatori.

„Inițiativa este semnată, deocamdată, doar de mine pentru că este vacanță parlamentară. Sunt convinsă că după 1 februarie zeci de colegi parlamentari o vor semna și o vor susține”, a opinat Cristiana Anghel, potrivit comunicatului.

Articole asemănătoare

ANAF, precizari privind trecerea de la impozitul pe profit la impozitul pe veniturile microintreprinderilor in anul 2017

Lucy Ionesco

ANAF va opera din 11 ianuarie Registrul central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare

Teodora Badescu

Guvernul a aprobat schema de ajutor de minimis pentru Programul Pilot Start-Up Mediu Eco-Business

Lucy Ionesco