Tariceanu a acuzat Comisia Europeana de atitudine partinitoare intr-un discurs tinut in fata sefilor Senatelor din Europa reuniti la Bucuresti
Politica

Codul Penal ar putea fi modificat printr-o lege care sa asigure un proces echitabil

Parlamentul va initia o propunere legislativa care sa modifice Codul Penal in sensul de a transpune Directiva europeana care se refera la asigurarea conditiilor unui proces echitabil. Initiativa va fi depusa de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si de fostul premier Victor Ponta imediat ce Parlamentul isi reia activitatea, pe 6 iunie. Initiativa legislativa practic transpune prevederile din Directiva europeana, a explicat Victor Ponta, adaugand ca practic este prima data dupa intrarea Romaniei in UE cand se apeleaza la o astfel de solutie.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a explicat ca Guvernul s-a grabit sa modifice 140 de articole din Codul penal si Codul de procedura penala, dar nu a tinut cont de Directiva europeana care se refera la necesitatea asigurarii conditiilor unui proces echitabil si a dreptului la prezumtia de nevinovatie.

„Guvernul a hotarat sa modifice Codul penal si Codul de procedura penala nu numai pe articolele pe care CCR le-a declarat neconstiutionale. Am auzit voci in spatiul public care au spus ca este foarte bine, pentru ca Parlamentul taragana aceasta chestiune. De Senat au trecut, erau la Camera, nu vreau acum sa arat cu degetul catre colegii de la Camera, vreau sa va spun ca legislatia prevede ca daca in 45 de zile nu se face modificarea legislativa atunci articolele declarate de Curte neconstitutionale nu mai pot sa fie folosite in legislatie. Deci nu este o situatie, sa zicem, de vid legislativ sau de impas.

Iti recomandam si: CE MODIFICARI A ADUS GUVERNUL LA CODUL PENAL

Astazi discutam cu domnul Ponta, fiecare in calitate de senator si deputat, dar avand o experienta politica si in calitate de fosti prim-ministri si am constatat ca Guvernul s-a grabit sa modifice 140 de articole din cele doua coduri, dar nu a tinut cont de Directiva europeana care se refera la necesitatea asigurarii conditiilor unui proces echitabil si a dreptului la prezumtia de nevinovatie. Dupa cum stiti, Directivele Comisiei Europene sunt obligatorii a fi implementate, aceasta sarcina revine Guvernului si Guvernul cu aceasta ocazie ar fi trebuit sa implementeze si Directiva europeana si nu a facut-o. Am discutat cu domnul Ponta si propunerea pe care a facut-o si eu o sustin este sa facem o propunere legislativa, noi, Parlamentul, pentru transpunerea acestei Directive europene”, a declarat Tariceanu, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.

La randul sau, fostul premier Victor Ponta a aratat ca nu cunoaste niciun caz in care Guvernul sa refuze sa implementeze o Directiva europeana importanta.

„Daca doamna Pruna si Guvernul din care face parte considera ca drepturile sunt un lux, atunci noi doi, senator si deputat, imediat ce revine Parlamentul, pe 6 iunie, vom depune initiativa legislativa care practic transpune ce a zis Directiva europeana. Practic, e prima data dupa intrarea in UE a Romaniei cand trebuie sa facem asa ceva. Am apelat la domnul Tariceanu pentru ca are calitate de presedinte al Senatului si are un aparat tehnic care e capabil sa ne sprijine in asa fel incat legea de transpunere sa fie corecta. La Camera Deputatilor, din pacate, nu cred ca gasim sprijinul necesar”, a aratat Ponta.

Articole asemănătoare

IOHANNIS a participat la Gala Studentilor Romani din Strainatate

Lucy Ionesco

Klaus Iohannis saluta decizia Germaniei de a se implica in Initiativa celor Trei Mari si de a participa la Summitul de la Bucuresti 

Ioana Badulescu

Crin Antonescu vorbeste despre problema pe care PNL o are in momentul de fata

Lucy Ionesco