CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 12, 2015 19:38

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU A OBTINE PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA. HOTWEEK.RO VA PREZINTA MAI JOS CONDITIILE CARE TREBUIE INDEPLINITE PENTRU A OBTINE PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA, CONFORM PREVEDERILOR DIN LEGEA PENSIILOR. Astfel, pensia pentru limita de varsta poate fi obtinuta la momentul atingerii varstei standard de pensionare, daca este realizata (cel putin) perioada minima de stagiu de cotizare prevazuta de Legea pensiilor. 

In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani, in cazul barbatilor, si de 63 de ani, in cazul femeilor. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani, indiferent de sex. Ministrul muncii, Rovana Plumb, a anuntat inca din octombrie 2014 ca majorarea punctului de pensie va fi mai mare decat cea prevazuta de calculul impus prin lege. Mai exact, in loc de o crestere de 4,5%, Guvernul a decis sa faca o majorare de 5%.

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU A OBTINE PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA. Cei care indeplinesc cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare/in specialitate obtin pensia pentru limita de varsta, conform prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU A OBTINE PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA. Exceptie de la aceste prevederi fac cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. Potrivit Legii nr. 263/2010, pentru acestia, varsta standard de pensionare este de 60 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Totodata, stagiul minim de cotizare este de 20 de ani, iar cel complet este de 30 de ani.

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU A OBTINE PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA. Atentie! Varsta standard de pensionare, stagiul minim si cel maxim de cotizare sunt calculate in functie de data nasterii. Acestea cresc, pana la limitele stabilite, in functie de esalonarea prevazuta in actul normativ.

Important! Legea pensiilor mai stabileste ca, in anumite situatii (conditii speciale sau deosebite de munca, handicap etc.), cei care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstelor standard de pensionare.

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU A OBTINE PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA. Pensia se acorda la cererea persoanei indreptatite, a tutorelui sau a curatorului acesteia, a persoanei careia i s-a incredintat sau i s-a dat in plasament copilul minor, dupa caz depusa, se arata in actul normativ citat.

Cererea si actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei se depun, personal ori prin mandatar desemnat prin procura speciala, la casa de pensii din raza domiciliului solicitantului.

CONDITII DE PENSIONARE – LEGEA PENSIILOR. CONDITII PENTRU A OBTINE PENSIA PENTRU LIMITA DE VARSTA. Apoi, casa de pensii emite o decizie, iar pensia se acorda de la momentul inregistrarii cererii. „Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunica persoanei care a solicitat pensionarea, in termen de 5 zile de la data emiterii”, mai este precizat in Legea nr. 263/2010.

Pensiile cresc in 2015

In anul 2015, valoarea punctului de pensie creste cu aproape 40 de lei si este de 830,2 lei, fata de 790,7, cat era in 2014, conform Legii nr. 187/2014 a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2015.

„Valoarea punctului de pensie este majorata anual cu 100% din rata medie anuala a inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut realizat”, prevede Legea pensiilor.

Acelasi act normativ mai stabileste ca acesti indicatori folositi la stabilirea valorii punctului de pensie pentru anul 2015 sunt cei definitivi, cunoscuti in 2014 pentru 2013, comunicati de Institutul National de Statistica. Daca unul dintre indicatori are valoare negativa, pentru stabilirea valorii punctului de pensie este folosit indicatorul cu valoare pozitiva, iar daca ambii indicatori au valori negative, este pastrata ultima valoare a punctului de pensie.

Ministrul muncii, Rovana Plumb, a anuntat inca din octombrie 2014 ca majorarea punctului de pensie va fi mai mare decat cea prevazuta de calculul impus prin lege. Mai exact, in loc de o crestere de 4,5%, Guvernul a decis sa faca o majorare de 5%.

loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.