5.3 C
România
25 februarie 2021
Impozit diferentiat
Economie

Cota unica sau impozit diferentiat? Guvernul vrea impozit diferentiat pe venitul salarial

Strategia fiscal-bugetara 2014-2016 publicata pe pagina online a Ministerului de Finante cuprinde, printre altele, eliminarea cotei unice de 16% si introducerea impozitului diferentiat pe venitul salarial in baza unei grile de venit ce prevede un maxim de 16%.

Premierul Victor Ponta a confirmat ca Guvernul doreste sa introduca impozitul diferentiat (sau impozitul progresiv), afirmand ca oricum masura a fost gandita de USL inca de acum 3 ani, insa abia acum se vorbeste mai mult despre ea si a tinut sa multumeasca ironic presei pentru „promovare”.

Conform datelor din Strategia fiscal-bugetara 2014-2016, se va introduce un impozit diferentiat pe venitul salarial cu 3 cote: de 8%, 12% si 16%. Impozitarea salariatilor se va face diferit, pe baza unor grile de venit, mergand pana la un maxim de 16%. De asemenea, CAS va fi redus cu 5% incepand de la jumatatea anului 2014.

Hot Week iti recomanda AFACERI HOT

Totodata, Guvernul isi propune sa revizuiasca baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, acestea urmand sa varieze in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de statutul juridic al proprietarului, respectand astfel solicitarile repetate ale mediului de afaceri.

In ceea ce priveste impozitele si taxele locale, Guvernul doreste sa le indexeze tinand cont de rata inflatiei de la ultima indexare. In strategia publicata de Ministerul de Finante se mai regasesc si alte prevederi puse deja in aplicare de la 1 ianuarie, cum ar fi scutirea castigurilor de capital in cazul societatilor de tip holding, schimbarea anului fiscal diferit de cel calendaristic, dar si revizuirea regimului fiscal in cazul cheltuielilor cu sponsorizarea.

Guvernul anunta ca va analiza si reducerea cotei standard de TVA in perioada 2014-2016, pentru a imbunatati gradul de colectare a veniturilor.

In perioada 2014-2016 veniturile bugetare sunt estimate la 32,9-33,1% din PIB datorita cresterii economice preconizate pentru aceasta perioada, masurilor privind imbunatatirea colectarii, precum si datorita cresterii gradului de absorbtie a fondurilor europene.

Estimarea veniturilor bugetare va avea in vedere in anul 2016 atingerea unui nivel al deficitului bugetar cash de 1,4% din PIB, fata de 2,2 % din PIB pentru anul 2014, prognozat in functie de ceilalti indicatori macroeconomici, evolutia cadrului macroeconomic fiind influentata de evolutiile din zona euro.

Pe termen mediu, pe fondul revigorarii economice, dar si ca urmare a masurilor avute in vedere de ANAF privind reducerea evaziunii fiscale, veniturile bugetare se vor inscrie pe un trend ascendent in valoare absoluta. In cadrul veniturilor bugetare, pe orizontul de referinta cele mai mari ponderi sunt inregistrate de contributiile sociale (8,8% din PIB ), TVA (8,3-8,2) din PIB, accize (3,7 din PIB).

Stiri pe aceeasi tema

Preţurile locuinţelor din România au scăzut cu 4%. Cea mai mare scădere din 45 de ţări

Teodora Badescu

Cum sa-ti construiesti o pensiune cu fonduri europene nerambursabile. Pasi de urmat pentru infiintarea unei pensiuni agro-turistice

Cristiana Petrariu Bota

SALARII PROFESORI 2015: Salariile profesorilor cresc cu 15% de la 1 decembrie 2015, independent de Legea salarizarii

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult