10.8 C
România
1 octombrie 2020
csm, ccr, curtea constitutionala a romaniei, oug 13, modificari coduri penale
Breaking News Social

Curtea Constitutionala a avizat organizarea referendumului privind revizuirea Constitutiei in sensul redefinirii familiei

Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv, luni, asupra Legii de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Astfel, CCR a decis luni, cu 7 voturi „pentru” şi 2 „împotrivă”, că legea de revizuire a Constituţiei în privinţa redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie respectă dispoziţiile din legea fundamentală privind revizuirea. În urma avizului CCR, referendumul pentru redefinirea familiei va avea loc pe 7 octombrie.

Curtea Constituţională a dat aviz pozitiv, în şedinţa de luni, Legii de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Decizia CCR, luată cu 7 voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă”, a fost ultimul filtru înaintea referendumului care, în aceste condiţii, va avea loc pe 7 octombrie.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni a CCR s-a aflat Legea de revizuire a Constituţiei României, în acest caz Curtea Constituţională sesizându-se din oficiu.

„În urma deliberărilor desfăşurate în condiţiile prevăzute de art.21 alin.(1), raportat la art.23 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a constatat că Legea de revizuire a Constituţiei României respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire”, arată Curtea Constituţională într-un comunicat de presă.

Decizia CCR va fi comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi va fi publicată în Monitorul Oficial, împreună cu Legea de revizuire a Constituţiei.

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a adoptat în 11 septembrie, cu 107 voturi „pentru”, 13 voturi „împotrivă” şi şapte abţineri, proiectul legislativ care îşi propune revizuirea articolului 48 din Constituţie, în sensul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, şi nu între soţi, aşa cum este în prezent. Coaliţia pentru Familie a strâns trei milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de propunerea de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex.

Mai multe organizaţii neguvernamentale au solicitat luni, 17 septembrie, premierului Viorica Dăncilă elaborarea unei ordonanţe de urgenţă pentru introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV) la referendumul pentru modificarea Constituţiei. Organizaţiile semnatare, printre care se numără Expert Forum (EFOR), Freedom House, Funky Citizens, atrag atenţia asupra numeroaselor probleme pe care le prezintă legislaţia privind organizarea referendumului, mai exact Legea 3/2000.

„Solicităm măsuri urgente pentru un referendum organizat corect: introducerea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), folosit la ultimele scrutinuri. Organizaţiile semnatare atrag atenţia asupra gravelor lipsuri legislative aferente Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului în contextul în care pe data de 7 octombrie este previzionată organizarea unui referendum naţional privind modificarea Constituţiei.

Legislaţia în vigoare este deficitară şi nu reglementează conform normelor internaţionale în domeniu procedurile privind organizarea referendumului, incluzând formarea birourilor electorale, campania pentru referendum, procedurile pentru contestaţii, cele privind observarea sau crearea transparenţei necesare pentru a asigura încrederea publică în proces.

În acest context, considerăm că una dintre problemele principale este lipsa Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), care a fost introdus pentru alegerile locale (Legea 115/2015) şi alegerile parlamentare (Legea 208/2015). SIMPV este un sistem care a contribuit semnificativ la creşterea încrederii publice în procesele electorale şi considerăm că este absolut necesară utilizarea acestuia în condiţiile în care nu ar exista alte metode eficiente de verificare a votanţilor în timp real şi nici pentru prezentarea unor informaţii esenţiale despre prezenţa la referendum, votul pe listele suplimentare sau utilizarea urnei speciale”, se arată în comunicatul public semnat de organizaţiile nonguvernamentale.

Pentru ca referendumul să se poată desfăşura şi pe 6, dar şi pe 7 octombrie, cabinetul Dăncilă ar trebui să adopte o OUG pentru a modifica restricţia actuală impusă de „ultima duminică a perioadei de 30 de zile”, dar şi o hotărâre de Guvern prin care să se stabilească legal data referendumului.

Potrivit ultimei raportări făcute de AEP, la 31 august 2018 erau 18.917.495 cetăţeni români cu drept de vot. Astfel, pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie să se prezinte la urne 30% din numărul total de alegători, ceea ce înseamnă 5.675.249. O altă condiţie pentru validarea consultării populare este ca cel puţin 25% dintre voturi să fie valide.

Stiri pe aceeasi tema

Steagul Romaniei ar putea fi modificat, coroana ar putea fi plasata deasupra stemei

Cristiana Petrariu Bota

Protest al ciobanilor la Parlament impotriva prevederilor din Legea vanatorii

Cristiana Petrariu Bota

Raed Arafat atrage atentia ca refuzul spitalelor regionale de a primi pacienti este o problema majora

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult