Breaking News

Discursul presedintelui Iohannis la Adunarea Generala a ONU. Accent pe conflictele prelungite care pun in pericol securitatea Marii Negre

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut miercuri, în cadrul celei de-a doua zile a segmentului la nivel înalt al celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), discursul național în cadrul dezbaterilor politice la nivel înalt ale sesiunii Adunării Generale a ONU, a participat la lansarea Raportului comun HeForShe 10x10x10 IMPACT Champions, unde a prezentat o alocuțiune, respectiv la evenimentul la nivel înalt privind Educația pentru Pace, organizat de România la sediul ONU.

În discursul susţinut în plenul Adunării Generale, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța multilateralismului, a unei ordini globale bazate pe reguli și pe statul de drept la nivel internațional. Totodată, înaltul oficial a insistat pe legătura intrinsecă dintre cei trei piloni ai ONU: pace și securitate, dezvoltare și drepturile omului. Președintele Klaus Iohannis accentuat că asigurarea prosperității este cea mai eficientă cale de prevenire a instabilității și crizelor, în centrul preocupărilor fiecărui lider responsabil trebuind să se afle în primul rând oamenii.

Președintele României a exprimat susținerea față de inițiativele noului Secretar General al ONU, António Guterres, de creștere a eficienței Organizației în gestionarea numeroaselor provocări la nivel global, inclusiv prin întărirea componentei de prevenire a conflictelor.

Referindu-se la conflictele prelungite din vecinătatea apropiată a României, care pun în pericol securitatea regiunii Mării Negre, Klaus Iohannis a evidențiat importanța cooperării regionale și a măsurilor de creștere a încrederii. În context, președintele României a amintit rezoluția adoptată în 2005 de către Consiliul de Securitate ale ONU, la inițiativa țării noastre, privind întărirea cooperării ONU cu organizațiile regionale și subregionale.

Nu în ultimul rând, președintele Klaus Iohannis a exprimat angajamentul României de a contribui substanțial la activitatea Consiliului de Securitate al ONU, prin deținerea unui nou mandat de membru nepermanent al acestui organism în perioada 2020-2021, în cazul finalizării cu succes a campaniei de promovare a candidaturii.

De asemenea, președintele României a participat miercuri, 20 septembrie a.c., la lansarea Raportului comun HeForShe IMPACT Champions, în calitate de membru, alături de alți 9 șefi de state și de guverne, al primului grup la nivel înalt, creat în anul 2015, care pledează pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați (Impact 10x10x10 for Women’s Empowerment).

În intervenția sa, președintele Klaus Iohannis a evocat progresul semnificativ în promovarea egalității de gen și capacitarea femeilor înregistrat în România, din 2015, când a acceptat rolul de campion HeForShe IMPACT. Astfel, Președintele României a exemplificat cu inițiativa de creare a profesiei de expert în egalitatea de gen, fiind pregătiți, până în prezent, peste 1100 specialiști care promovează și aplică politicile de asigurare a oportunităților egale pentru femei și bărbați, în toate ariile lor de activitate, cu obiectivul ca, până în 2020, 70% din instituțiile naționale și locale să aibă experți în egalitatea de gen.

Totodată, Klaus Iohannis a informat că, în prezent, se lucrează la o nouă Strategie națională de promovare a egalității de gen și de prevenire și combatere a violenței domestice, pentru perioada 2018-2021, precum și a planului operațional de acțiune aferent.

Președintele României a amintit, de asemenea, că țara noastră va găzdui, în noiembrie, o Conferință pe teme de antreprenoriat și capacitare economică a femeilor, organizată împreună cu Organizația Internațională a Francofoniei, la care se așteaptă participarea a peste 400 femei din 80 țări.

În cadrul aceleiași zile, Iohannis a participat la evenimentul la nivel înalt privind Educația pentru Pace, organizat de România la sediul ONU.

Alături de președintele României, au mai avut intervenții: Prim-Ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, Directorul General al UNESCO, Irina Bokova, rectorii Universității ONU, David M. Malone, și SNSPA, Remus Pricopie, fostul ministru al Educației al Republicii Islamice Afganistan și consilier prezidențial pentru securitate națională, Haneef Atmar, precum și Secretarul General al UN Youth România, Valentin Florea.

În discursul de deschidere a evenimentului, Klaus Iohannis a subliniat importanța pe care o are educarea tinerilor în spiritul păcii, toleranței și respectului față de diversitate în prevenirea radicalizării acestora și a conflictelor, în sens mai larg, și la promovarea tinerilor ca actori esențiali ai păcii.

Președintele României, a adăugat că, în calitate de șef de stat, este angajat pe deplin în promovarea accesului la o educație inclusivă și de calitate, aceasta fiind însăși esența educației pentru pace, ca factor de progres în societate, de natură să conducă la atingerea obiectivelor ONU.

Președintele Klaus Iohannis a exemplificat printr-o serie de inițiative, derulate sub Înaltul său Patronaj, cum ar fi: „România Educată” și „Capitala Tineretului din România”, menite să genereze un model nou de relaționare a autorităților locale cu reprezentanții asociațiilor tinerilor și cu comunitatea.

În final, Președintele României a asigurat participanții că problematica educației pentru pace va ocupa un loc central și în mandatul țării noastre de membru nepermanent al Consiliului de Securitate în perioada 2020-2021, în cazul în care campania de promovare a candidaturii se va finaliza cu succes.

Inițiativa României și a Președintelui Klaus Iohannis de organizare a acestei dezbateri a fost salutată de participanți, fiind exprimată aprecierea privind programul național „România Educată”, inițiat de Președintele României. A fost menționată în acest context, în cadrul dezbaterilor, importanța educației pentru reconstrucția societăților afectate de conflicte și a transformării tinerilor în actori ai păcii, de natură să conducă la emergența „cetățenilor globali” de care comunitatea internațională are nevoie.

De asemenea, în marja participării la sesiunea Adunării Generale, Iohannis a avut o întâlnire cu Michaëlle Jean, Secretarul General al Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF). Întrevederea cu Secretarul General al OIF a constituit un bun prilej pentru aprofundarea relațiilor dintre România și Organizație, fiind abordate în principal aspecte ce țin de vizita de la începutul lunii noiembrie pe care Secretarul General al OIF o va efectua în țara noastră‎, pentru a participa la Conferința cu participare prestigioasă, dedicată femeilor de afaceri francofone, aflată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, amintită și în contextul participării la evenimentul de lansare a Raportului comun HeForShe Impact Champions. ‎

Totodată, Klaus Iohannis a avut o discuție cu Filip Vujanović, Președintele Republicii Muntenegru, cu care a abordat aspecte ale relațiilor bilaterale și regionale, cu accent asupra problematicii Balcanilor de Vest. Președintele României a mai avut întrevederi cu Secretarul General ONU, domnul António Guterres, și Prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Pavel Filip.

Articole asemănătoare

Donald Trump anunta ca se va intalni totusi cu liderul Coreei de Nord Kim Jong Un pe 12 iunie, in Singapore

Ioana Badulescu

Ministrul Educatiei: ISMB va propune suspendarea activitatilor didactice fata in fata pentru 14 zile

Teodora Badescu

Summit-ul NATO s-a incheiat. Ce a obtinut Romania dupa reuniunea de la Varsovia

Lucy Ionesco