Dr. Laura Dracea, despre noutatile medicale in domeniul reproducerii umane asistate si pericolul
IT/Stiinta

Dr. Laura Dracea, despre noutatile medicale in domeniul reproducerii umane asistate si pericolul „designer baby”

Reproducerea umana asistata este considerata solutia salvatoare pentru cuplurile care nu pot avea copii pe cale naturala, iar cercetarea medicala contribuie cu fiecare inovatie la imbunatatirea ratei de succes a procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). Despre noutatile in domeniul reproducerii umane asistate am stat de vorba cu Laura Dracea, medic specialist in fertilitate si reproducere umana asistata, cea care a pus bazele uneia dintre cele mai performante clinici de fertilizare in vitro din Romania, Clinica Gynera.

Printre noutatile medicale din ultimii ani se numara efectuarea primelelor transplante de uter, testarea unor tehnici de transfer de material genetic intre celule reproductive proprii si donatori, obtinerea de celule reproductive din celule stem, precum si materializarea primelor incercari de editare genetica pentru repararea unor defecte ereditare, ne-a precizat Laura Dracea, medicul care a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul FIV.

Dupa dezvoltarea tehnicilor de micromanipulare si perfectionarea procedurii de crioprezervare prin vitrificare, nu s-au mai introdus in practica inovatii cu adevarat revolutionare, care sa schimbe semnificativ ratele de succes. Cu toate acestea, ultimii ani au adus multe investigatii avansate pe embrion sau uter, in special din domeniul geneticii. S-au efectuat primele transplante de uter si s-au incercat tehnici de transfer de material genetic intre celule reproductive proprii si donatori. S-a reusit obtinerea de celule reproductive (ovule si spermatozoizi) din celule stem si s-au facut primele incercari de editare genetica pentru repararea unor defecte ereditare„, a declarat Laura Dracea.

Iti recomandam si: Laura Dracea, medicul care a ajutat sute de cupluri sa devina parinti cu ajutorul FIV: Nu amanati cea mai importanta decizie legata de viitorul familiei!

Infertilitatea, incotro? Interviu cu europarlamentarul Norica Nicolai: Lucrurile se misca, dar cu viteza din Romania. In Europa de Vest, asigurarea medicala acopera intre 3 si 6 tratamente FIV

Asadar, „proiectarea” caracteristicilor genetice ale unui embrion nu mai tine de domeniul fantasticului, pentru ca stiinta ne permite sa utilizam noi proeduri. Totusi, aceste tehnici inovatoare mai au nevoie de o perioada de studii pentru a putea fi aplicate in siguranta la om, sustine Laura Dracea in interviul acordat HotWeek.ro.

In plus, la mijloc sunt si importante controverse etice pe subiectul „designer babies”, respectiv copii conceputi dupa selectarea in laborator a unui anumit profil fizic, intelectual sau medical. Dincolo de prevenirea și vindecarea unor boli, metoda permite schimbarea unor caracteristici fizice, de la par la culoarea ochilor ori capacitatea sportiva si pana la memorie si inteligenta.

Inclusiv comunitatea stiintifica s-a impartit in doua tabere, scepticii afirmand ca asa-zisa metoda „designer babies” ar fi disponibila numai celor bogati si, astfel, se va crea un decalaj si mai mare intre bogati si saraci.

„Din pacate, toate aceste tehnici inovatoare mai au nevoie de ani de studii pentru a putea fi utilizate in siguranta la om, consecintele putand fi dintre cele mai neprevazute si riscante. Exista si importante controverse etice si bariere care ar trebui puse in calea depasirii unor limite, pentru a evita pericolul a ceea ce deja se denumeste in literatura de specialitate „designer babies” (copii conceputi dupa selectarea in laborator a unui anumit profil fizic, intelectual sau medical). Suntem insa optimisti, pentru ca ritmul de evolutie a medicinei reproductive este extrem de accelerat si viitorul ne va aduce schimbari semnificative in modul de abordare a acestui domeniu”, a mai spus Laura Dracea in interviul acordat jurnalistei Cristiana P. Bota.

Sa nu uitam, insa, ca primul pas in lupta cu infertilitatea este educarea populatiei.

Medic primar in obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale si lector la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Carol Davila” din Bucuresti, Laura Dracea a efectuat mai multe stagii de supraspecializare in fertilizare in vitro in clinici din SUA, Franta si Israel si a contribuit la infiintarea Departamentului de Reproducere Umana Asistata al Spitalului Clinic “Panait Sarbu” din Bucuresti, unde a fost primul medic care a efectuat proceduri de fertilizare in vitro, in anul 1999.

De atunci, a coordonat timp de 10 ani activitatea acestui departament, iar in 2007 a reunit un grup de profesionisti experimentati pentru a forma o echipa de succes la Clinica Gynera, unde a introdus tehnici noi si a obtinut rezultate remarcabile cu tehnologii utilizate in premiera in Romania.

Iti recomandam si alte interviuri HotWeek.ro: INTERVIU CU ALEX, UN ROMAN PLECAT IN LEGIUNEA STRAINA DE 6 ANI: Nu devii legionar pentru bani, este o vocatie!

Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti de la Universitatea Hyperion: Europa trebuie sa profite de revolutia digitala si sa ofere oportunitati

INTERVIU HOTWEEK. De ce cred refugiatii in Europa? Muhammad Talal: Pakistanul are putine locuri de munca. Nimeni nu vrea sa investeasca in tara mea

INTERVIU. Florin Mergea dezvaluie cum s-a reapucat de tenis: Totul a reinceput datorita unui vis. Sotia mea m-a sustinut mereu

Articole asemănătoare

VALUL X in 28 septembrie. X WAVES invaluie Pamantul cu energie cosmica. Omenirea trece in 5D. Ce inseamna a cincea dimensiune

Lucy Ionesco

Kogaion, Argent si Argos, noi sisteme de operare pe calculator create de romani

Lucy Ionesco

Parcul de joaca EnergyGround, conceput de elevi din Romania si Norvegia, produce energie in urma activitatilor sportive

Lucy Ionesco