Radu Zamfir, medic in chirurgie generala si cercetator stiintific, este noul director executiv al Agentiei Nationale de Transplant
Social

Dr. Radu Zamfir, directorul Agentiei Nationale de Transplant: Transmit intreaga mea recunostinta familiilor donatorilor care au ales sa daruiasca viata

Dr. Radu Zamfir, directorul executiv al Agentiei Nationale de Transplant, a tinut sa transmita intreaga sa recunostinta familiilor donatorilor care au ales sa daruiasca viata si, in acelasi timp, sa le multumeasca colegilor sai implicati in activitatea de transplant.  

„In 2019, romanii au dat mana cu mana intr-o serbare a sperantei pe care putini o credeau posibila. Doresc sa transmit intreaga mea recunostinta tuturor familiilor donatorilor care au ales sa daruiasca viata, sa le multumesc pentru gestul altruist pe care l-au facut pentru semenii lor. De asemenea, multumesc tuturor colegilor implicati in activitatea de transplant”, a aratat Radu Zamfir.

Totodata, el a tinut sa atraga atentia ca, pentru Agentia Nationala de Transplant, anul 2019 reprezinta anul in care activitatea de transplant a inceput sa revina, treptat, la perfomantele din perioada de referinta, cand Romania se compara cu tarile mult mai experimentate in domeniu. Acum putem vorbi de realizari concretizate in vieti salvate si redate familiilor si societatii, a adaugat doctorul Radu Zamfir.

El a completat ca in spatele a mii de ore de munca din spatele acestor reusite stau tot atatea ganduri si emotii puternice ale colectivului de medici si asistente care s-au daruit pentru aceasta cauza nobila. In opinia sa, fara incapatanarea acestor profesionisti desavarsiti de a lupta zi si noapte pentru salvarea celor pentru care transplantul reprezinta unica sansa la viata, ANT nu ar avea ratiunea de a exista. „Impreuna am reusit sa formam o echipa unita, care, la acest sfarsit de an, se poate bucura ca efortul nu a fost in zadar”, a incheiat el.

Redam mai jos mesajul integral al medicului Radu Zamfir.

„Pentru Agentia Nationala de Transplant, 2019 reprezinta anul in care activitatea de transplant a inceput sa revina, treptat, la perfomantele din perioada de referinta, cand Romania se compara cu tarile mult mai experimentate in domeniu. Dupa cativa ani in care sistemul de transplant a fost supus permanent unor atacuri menite sa distruga increderea in beneficiile acestei metode terapeutice, acum putem vorbi de multiple realizari, concretizate in vieti salvate si redate familiilor si societatii.

Astfel, pana in luna martie vorbim doar de:
– 4 donatori reali si 26 identificari donatori potentiali;
– 3 transplanturi ficat de la donator in moarte cerebrala si 1 de la donator viu;
– 8 transplanturi renale de la donator in moarte cerebrala si 9 de la donator viu;
– 0 transplant cord;
– 0 transplant plaman;
– 1 autorizatie export cord catre Eurotransplant.

Din luna martie, cand a avut loc schimbarea managementului institutiei, activitatea ANT s-a dezvoltat intr-un ritm constat si permanent, avand in aceste luni urmatoarele realizari:
– 76 donatori reali si 146 identificari donatori potentiali aflati in moarte cerebrala;
– 62 transplanturi ficat de la donator in moarte cerebrala si 6 de la donator viu;
– 145 transplanturi rinichi de la donator in moarte cerebrala si 41 de la donator viu;
– 6 transplanturi cord;
– 3 transplanturi plaman;
– 1 autorizatie export ficat catre Eurotransplant;
– 5 autorizatii export cord catre Eurotransplant;
– 3 autorizatii export plamani catre Eurotransplant.

Astfel, putem vorbi de un numar de 80 de donatori reali in acest an, pana la acest moment. Aceste cifre pot parea mici in comparatie cu alte tari, dar, tinand cont de ultimii 2 ani (cand au fost doar 65 de donatori reali atat in 2017, cat si in 2016), putem spune ca sunt niste cifre care ne dau speranta pentru viitor. Optimismul pentru viitor vine si ca urmare a faptului ca a fost reluata activitatea de identificare si declarare a donatorilor aflati in moarte cerebrala si in spitale care, o lunga perioada de timp, nu au avut activitate.

Cate mii de ore de munca stau in spatele acestor reusite, atatea ganduri si emotii puternice ale colectivului de medici si asistente care s-au daruit pentru aceasta cauza nobila. Fara incapatanarea acestor profesionisti desavarsiti de a lupta zi si noapte pentru salvarea celor pentru care transplantul reprezinta unica sansa la viata, ANT nu ar avea ratiunea de a exista. Impreuna am reusit sa formam o echipa unita, care, la acest sfarsit de an, se poate bucura ca efortul nu a fost in zadar.

In acest an, au fost acreditate 21 de unitati sanitare pentru activitatea de prelevare organe si tesuturi, ajungandu-se astfel la un numar de 36 de spitale in care se poate desfasura activitatea de identificare si declarare donatori aflati in moarte cerebrala. Prin deschiderea pe care conducerea ANT a manifestat-o pentru dezvoltarea acestei activitati, au fost acreditate centre noi si urmeaza a fi acreditate si alte spitale in care n-a functionat niciodata programul de transplant.

Prin OMS 812/2019 a fost aprobata noua structura a Consiliului Stiintific al ANT, care, din martie pana in prezent, a avut doua sedinte de lucru, in cadrul carora au fost stabilie criteriile de alocare a organelor si/sau tesuturilor la nivel national, precum si criteriile de alegere a receptorilor pentru fiecare tip de transplant de organ.
De asemenea, a existat o preocupare foarte mare pentru incheierea de acorduri de colaborare in domeniul schimbului transfrontalier de organe, fapt ce s-a materializat in semnarea Acordului bilateral cu Moldova si sunt in curs de semnare acordurile cu Bulgaria si Ungaria.

Schema de personal a ANT a cunoscut in acest an cea mai mare dezvoltare de la infiintarea acestei institutii, avand la acest moment aproape toate posturile din statul de functii ocupate sau in curs de ocupare, ceea ce va putea duce la functionarea in cele mai bune conditii si cu posibilitatea de dezvoltare si modernizare a activitatii agentiei.
Exista toate premisele ca activitatea de transplant sa se dezvolte armonios in Romania, sa devina o activitate normala si care sa nu mai fie pusa sub semnul indoielii sau sa fie folosita in scandaluri si interese obscure.

In 2019, romanii au dat mana cu mana intr-o serbare a sperantei pe care putini o credeau posibila. Acum, in preajma Sarbatorilor, doresc sa transmit intreaga mea recunostinta tuturor familiilor donatorilor care au ales sa daruiasca viata, sa le multumesc pentru gestul altruist pe care l-au facut pentru semenii lor.

De asemenea, multumesc tuturor colegilor implicati in activitatea de transplant, pentru increderea pe care mi-ati acordat-o si pentru sprijinul si implicarea deosebita oferite in fiecare moment. Impreuna am reusit ca fiecare etapa din lungul lant al acestei complexe activitati sa se desfasoare la cel mai inalt grad de profesionalism.
Este o onoare deosebita sa fiu parte din acest colectiv de Oameni pentru care profesionalismul, devotamentul si daruirea sunt un mod de viata si care au aceasta putere extraordinara de a transforma suferinta in speranta”, a sustinut dr. Radu Zamfir, director executiv al Agentiei Nationale de Transplant. 

Articole asemănătoare

Limba latina poate fi scoasa din scoli, conform noii programe scolare 2016. Ce spune judecatorul Cristi Danilet

Lucy Ionesco

Functionarii publici ar putea munci si dupa implinirea varstei de pensionare si a stagiului de cotizare

Ioana Badulescu

Vizite ghidate la Muzeul Naţional de Artă al României .

Teodora Badescu