Economistul-sef al BNR: Romania risca sa nu mai indeplineasca criteriile de aderare la zona Euro de anul viitor

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 13, 2017 15:27

Economistul-sef al BNR: Romania risca sa nu mai indeplineasca criteriile de aderare la zona Euro de anul viitor

Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a atras atentia, luni, că România riscă să nu mai îndeplinească criteriile de aderare la zona Euro de anul viitor. Printre criteriile la care a făcut referire Valentin Lazea se numără deficitul bugetar, inflaţia şi dobânzile. Reprezentantul BNR a mai spus că România îndeplinea, în septembrie, criteriul de inflaţie, însă potrivit prognozelor, acesta va depăşi 2,5% la mijlocul anului 2018

„Cel mai mare pericol de depăşire îl reprezintă deficitul bugetului consolidat situat la nivelul limită de 3% din PIB şi care, conform prognozei Comisiei Europene, riscă să depăşească acest nivel mergând spre 3,9% la anul, dacă nu se iau măsuri compensatorii”, a susţinut Lazea, la Conferinţa „România şi aderarea la zona Euro”,desfăşurată la Palatul Parlamentului.

Valentin Lazea a mai spus că alte două criterii riscă să nu mai poată fi îndeplinite începând cu 2018.

„Acestea sunt criteriile referitoare la inflaţie -indicele armonizat al preţurilor de consum, şi cel referitor la dobânzile pe termen lung. Criteriul legat de inflaţie este o ţintă mişcătoare, care la nivelul lunii septembrie era de 1,5 puncte procentuale peste 0,4% care este media celor mai importante, cu alte cuvinte 1,9%”, a adăugat reprezentantul BNR.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a afirmat că România îndeplinea, în septembrie, criteriul de inflaţie, însă potrivit prognozelor BNR, acesta va depăşi 2,5% la mijlocul anului 2018.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.

Ultima ora