Eu-Observer: Populismul din UE se hraneste cu saracie. Cei mai saraci europeni cu saracit si mai mult in ultimele decenii

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu martie 12, 2018 10:27

Eu-Observer: Populismul din UE se hraneste cu saracie. Cei mai saraci europeni cu saracit si mai mult in ultimele decenii

Datele Băncii Mondiale arată că cei mai săraci 10% dintre europeni au sărăcit cu încă 7% în ultimele decenii, în vreme ce cei mai bogați 10% din UE s-au îmbogățit cu 66%, scrie Eu-observer.

Raportul observă că regiuni sărace din părți ale Europei de Est, cum ar fi Ungaria și Polonia, încă mai au un PIB per capita mai mic de 50% din media UE, în ciuda faptului că economiile naționale ale Estului au prosperat. Studiul arată că cea mai mare parte a sudului Europei – Grecia, Italia, Spania – rămâne și mai mult în urmă, din cauza productivității scăzute și a creșterii lente. Totodată se arată că schimbările tehnologice au anihilat în Europa 15% din slujbele ce presupun muncă manuală în ultimii 15 ani.

Muncitorii manuali din Austria, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, România și Slovenia au fost cei mai afectați, afirmă raportul. Conform unor detalii din raport oferite miercuri presei, pesimismul economic e rațional în aceste regiuni și ar trebui să fie luat „foarte în serios” de către instituțiile UE. Se avertizează totodată că acest pesimism poate fi foarte ușor exploatat de politicieni populiști.

„Mașinăria se va împotmoli dacă nu se vor lua măsuri pentru ca oamenii să beneficieze în mod egal de prosperitate”, a declarat într-un comunicat Kristalina Georgieva, directoarea executivă a Băncii Mondiale și fost comisar european.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.