Examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat 2020 se vor organiza cu respectarea regulilor de distantare
ExameneSocial

Examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat 2020 se vor organiza cu respectarea regulilor de distantare

Elevii din clasele terminale  vor putea reveni la scoala intre 2 si 12 iunie pentru a se pregati in vederea examenelor nationale, a anuntat presedintele Klaus Iohannis, care a adaugat ca Evaluarea Nationala si Bacalaureatul se vor organiza conform calendarului existent, insa cu respectarea unor reguli foarte stricte de distantare sociala.

Aici sunt totusi cateva exceptii, pe care vreau sa le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesionala in anii terminali – vor putea, atentie, vor putea reveni la scoala dupa 2 iunie, intre 2-12 iunie, pentru a se pregati pentru examenele nationale. Examenele nationale – Evaluarea Nationala si Bacalaureatul – se vor organiza asa cum au fost ele planificate din capul locului, insa cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distantare“, a precizat seful statului.

„In aceasta situatie, altfel decat daca toti s-ar fi intors la scoala, normele de distantare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi intr-o sala de clasa, vom sta maximum 2-3 ore si se vor pregati pentru examenele nationale. Examenele nationale – Evaluarea Nationala si Bacalaureatul – se vor organiza asa cum au fost ele planificate din capul locului, insa cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distantare. Vor sta la distanta mare unii de altii, vor intra pe un coridor, vor iesi pe alt coridor. Se vor face dezinfectii regulate, se va masura temperatura tuturor persoanelor care intra in scoala, si multe alte reguli care vor fi explicate in detaliu de reprezentantii Ministerului Educatiei”, a mai explicat presedintele.

Declaratiile presedintelui au fost facute dupa o noua sedinta privind masurile de gestionare a epidemiei COVID-19, desfasurata luni la Palatul Cotroceni. La sedinta au participat prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.

La finalul sedintei, presedintele a precizat ca s-a luat decizia ca scolile si gradinitele sa nu fie deschise pana in toamna. Elevii vor invata online, iar anul scolar va fi finalizat pe baza notelor obtinute pana acum.  

Declaratiile presedintelui:

„Tocmai am finalizat o intalnire cu Premierul Orban si mai multi ministri, o discutie in care am evaluat cateva teme foarte importante, si doresc sa prezint concluziile si deciziile la care am ajuns impreuna, fiindca sunt teme privesc pe foarte multi romani.

Prima tema – scolile. Aici o mica introducere in tema. In momentul de fata, activitatea fizica la scoli, la universitati, la gradinite este suspendata pe durata starii de urgenta. Si am evaluat cum putem sa continuam, avand in vedere ca pe 12 iunie anul scolar, in mod normal, se termina.

Trebuie sa fim foarte constienti de faptul ca epidemia nu s-a terminat. Aud de la multi ca este cazul sa ne relaxam, ca vremea este frumoasa si ca epidemia oricum va disparea.

Dragii mei, din pacate, nu este asa! Am avut, ati vazut in statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astazi peste 300. Deci, nu putem sa vorbim in niciun fel despre o relaxare sau despre o incetinire, din pacate, a acestei epidemii.

Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont de cateva lucruri destul de simple. Faptul ca elevii s-ar duce la scoala ar implica, din punctul nostru de vedere – si toti care am fost la discutie au fost de acord -, doua riscuri mari.

Exista riscul major ca elevii sa duca boala la scoala si exista un risc semnificativ sa duca boala de la scoala acasa. Sunt doua riscuri majore.

Pe de alta parte, am dorit sa stim si ce fac alte tari. Am constatat ca deja sunt o serie de tari din Uniunea Europeana care nu mai doresc sa redeschida scolile. Sunt cateva tari unde inca situatia este in evaluare.

Am dorit si sa aflam ce se intampla acolo unde experimental s-au deschis scolile. Avem un exemplu din Franta, unde intr-o provincie s-a deschis experimental scoala, si experimentul nu a decurs foarte bine. Dupa putine zile, zeci de elevi au fost testati pozitiv si mai multi dascali au ajuns, in doar cateva zile, la terapie intensiva. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple.

In concluzie, s-a decis astazi ca pentru majoritatea elevilor, in acest an scolar, gradinitele, scolile si universitatile sa nu se mai redeschida. Deci, nu se va intoarce elevul, studentul, fizic la cursuri.

Anul scolar se va termina pe 12 iunie. Pana atunci vor continua formele de invatamant la distanta, asa cum s-au intamplat lucrurile si pana acum, si pana pe 12 iunie, elevii vor avea mediile incheiate, cu notele pe care le au acum. In cazurile exceptionale, sigur, se mai poate face o evaluare suplimentara.

Repet: gradinitele, scolile, universitatile nu se vor redeschide in acest an scolar, universitar. Se vor redeschide in septembrie, cand incepe noul an scolar.

Aici sunt totusi cateva exceptii, pe care vreau sa le detaliez. Elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a – unde este cazul, la profesionala in anii terminali – vor putea, atentie, vor putea reveni la scoala dupa 2 iunie, intre 2-12 iunie, pentru a se pregati pentru examenele nationale.

In aceasta situatie, altfel decat daca toti s-ar fi intors la scoala, normele de distantare pot fi respectate. Vor fi maximum 10 elevi intr-o sala de clasa, vom sta maximum 2-3 ore si se vor pregati pentru examenele nationale.

Examenele nationale – Evaluarea Nationala si Bacalaureatul – se vor organiza asa cum au fost ele planificate din capul locului, insa cu respectarea unor reguli foarte stricte, de distantare. Vor sta la distanta mare unii de altii, vor intra pe un coridor, vor iesi pe alt coridor. Se vor face dezinfectii regulate, se va masura temperatura tuturor persoanelor care intra in scoala, si multe alte reguli care vor fi explicate in detaliu de reprezentantii Ministerului Educatiei.

Asadar, nu se deschid scolile, nu se deschid universitatile, se continua invatamantul la distanta, insa mediile se incheie, situatia scolara se incheie. Anul scolar se va incheia cu mediile incheiate, cu situatiile incheiate, si, in acest fel, evitam riscuri majore. Ganditi-va ca nu ar fi posibil in scolile noastre sa se respecte, de exemplu, distantarea intre elevi, nici daca ar merge in mai multe ture. In concluzie, s-a renuntat la ideea redeschiderii scolilor.

O a doua tema, foarte importanta, cred, pe care am discutat-o si am luat o decizie, se refera la persoanele peste 65 de ani, care in momentul de fata, conform unei ordonante militare, pot iesi la anumite ore, intre 11:00 si 13:00.

Avand in vedere ca vremea se incalzeste, ca intervalul stabilit a fost considerat prea scurt, incepand de astazi, tot prin ordonanta militara, se va schimba acest interval. Deci, persoanele peste 65 de ani vor avea la dispozitie doua intervale zilnice: dimineata de la ora 07:00 pana la ora 11:00 si seara de la ora 19:00 pana la ora 22:00, cand vor putea sa iasa din casa, fie pentru cumparaturi, fie pentru a face un pic de miscare in jurul casei sau in jurul blocului.

In fine, a treia tema pe care am discutat-o se refera la un ajutor pentru cetatenii Republicii Moldova. In Republica Moldova situatia este complicata si Romania, care se considera un partener extrem de important – credem noi ca cel mai important al Republicii Moldova -, va pregati si va implementa in cateva zile doua masuri importante. Prima: o echipa de medici si personal medical se va deplasa in Republica Moldova, pentru a ajuta spitalele de acolo, pentru a ajuta personalul medical si medicii de acolo sa faca fata mai bine acestei epidemii. O a doua actiune va consta in trimiterea de masti, materiale sanitare, materiale de protectie, ba chiar medicamente din rezerva noastra, in Republica Moldova, pentru a ajuta cetatenii de acolo sa treaca mai usor peste aceasta epidemie.”, a declarat presedintele.

Articole asemănătoare

Pericol de inundatii in Satu Mare, INHGA a emis Cod Portocaliu

Lucy Ionesco

Inca un deces dupa incendiul izbucnit la sectia ATI a Spitalului Judetean din Piatra Neamt  

Ioana Badulescu

Cum scapi de amenda de circulatie? Politistul Marian Godina dezvaluie cateva ponturi

Lucy Ionesco