Firmele din Romania pot angaja in acest an 5.500 de cetateni straini nou-admisi

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota ianuarie 28, 2017 13:23

Firmele din Romania pot angaja in acest an 5.500 de cetateni straini nou-admisi

Angajatorii romani pot încadra, în acest an, 5.500 de cetățeni străini nou-admiși pe piața forței de muncă. Guvernul a stabilit pentru 2017, in ultima sedinta de Guvern, un numar de 5.500 de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă din România, respectiv cetățeni ai altor state decât cele membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene sau cetățenii străini al căror acces liber pe piața muncii este stabilit prin acorduri și tratate încheiate de România cu alte state. Numărul lucrătorilor străini nou-admiși pe piața muncii din România se stabilește anual, prin Hotărâre de Guvern.

Guvernul Grindeanu a aprobat vineri, printr-o Hotărâre, numărul și tipurile de lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România, după cum urmează: Lucrători permanenți — 3.500, Lucrători stagiari — 200, Lucrători sezonieri — 200, Lucrători transfrontalieri—100, Lucrători înalt calificați — 800, Lucrători detașați — 700.

Pentru anul 2017 se menține numărul stabilit pentru fiecare din ultimii trei ani, în condițiile în care, în primele 6 luni ale anului 2016, din cele 5.500 de avize de angajare/detașare aprobate au fost eliberate un număr de 1.146 de avize, din care 795 pentru lucrători permanenți, 277 pentru lucrători detașați și 74 pentru lucrători înalt calificați.

Potrivit O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și pentru modificarea și completarea unor acte normative pentru regimul străinilor în România, la propunerea Ministerului Muncii și Justiției Sociale și în concordanță cu politica privind migrația forței de muncă și având în vedere situația forței de muncă din România, se aprobă anual, prin Hotărâre a Guvernului, contingentul pe tipuri de lucrători străini nou-admiși pe piața forței de muncă.

Prin actul normativ aprobat de Guvern se asigură un control al numărului străinilor care intră pe teritoriul României și se limitează numărul lucrătorilor străini detașați pentru care se plătesc contribuții de asigurări sociale în statul de origine.

Eliberarea avizelor de angajare/detașare pentru lucrători nou-admiși pe piața forței de muncă din România reprezintă venit la bugetul de stat estimat la aproximativ 1,1 milioane de euro, având în vedere că la eliberarea avizelor de angajare/detașare angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plătește un tarif stabilit în lei, echivalent a 200 de euro, iar la eliberarea avizului de angajare pentru lucrătorii sezonieri, angajatorul plătește un tarif în lei echivalent a 50 de euro.

De asemenea, pentru lucrătorii permanenți sau asimilați lucrătorilor permanenți, angajatorii vor plăti taxele, impozitele și contribuțiile prevăzute de lege.

Vezi si: Decizii luate in ultima sedinta de Guvern

Societatile de stat trebuie sa repartizeze minimum 90% din profitul net realizat in 2016 la buget

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.