Firmele vor fi obligate sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii. Guvernul Tudose anunta taxe si impozite noi

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu iunie 29, 2017 15:12

Firmele vor fi obligate sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii. Guvernul Tudose anunta taxe si impozite noi

Noul program de guvernare depus in Parlament de guvernul Tudose introduce noi taxe si impozite: contributia de solidaritate, taxa pe produsele nocive sau impozitul suplimentar pe resurse naturale. Documentul Tudose elimina impozitul pe dividende, in timp ce impozitul pe venit scade la 10%, iar firmele vor fi obligate sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii. 

Potrivit noului program de guvernare, de la 1 ianuarie 2018 se va introduce o “contributie de solidaritate”, urmeaza sa fie anuntate detalii despre categoriile de platitori. Cel mai probabil va fi o taxa platita de angajatii cu salarii mari.

Documentul mai prevede ca produsele cu impact negativ “major” asupra sanatatii vor fi taxate suplimentar, iar scaderea TVA de la 19% la 18% se amana cu un an, pana in 2019.

Pentru a suplimenta bugetul, Guvernul Tudose va mari cu cel putin 20% impozitul pe profitul obtinut din extractia de resurse naturale care nu sunt prelucrate in Romania, prin adoptarea noii legi a redeventelor, cel tarziu, la sfarsitul anului 2017.

De interes: Impozitul pe profit va fi inlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri a firmelor de la 1 ianuarie 2018

In programul de guvernare este prevazuta si schimbarea mecanismului de colectare a TVA, prin introducerea metodei split payment de la 1 septembrie.

Firmele vor fi obligate sa plateasca contributia pentru pensii si sanatate la nivelul salariului minim pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei cu timp partial de lucru si cei cu plata in acord.

La capitolul reduceri de taxe si impozite, guvernul PSD-ALDE anunta reducerea impozitului pe venit, de la 16% la 10% si a contributiilor de la 39,25% la 35%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Guvernul Tudose propune si eliminarea impozitului pe terenul agricol, concomitent cu dublarea impozitului pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv. Tot de anul viitor e promisa eliminarea impozitului pentru tractoare si utilaje agricole.

Totoata, Guvernul vrea sa elimine total impozitul pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2018.

Citeste si: LEGEA PREVENTIEI 2017. De cand intra in vigoare prevederile din Legea preventiei si ce nereguli se incadreaza la Avertisment

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.