SALARIZARE 2016. SALARII PROFESORI 2016. GUVERNUL a propus o noua GRILA DE SALARIZARE pentru PROFESORI
Viata bate filmul

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. Ce salariu va avea un profesor debutant sau un invatator cu studii medii

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. Noua lege a salarizarii se afla in lucru la Ministerul Muncii, unde s-a format un grup de lucru interministerial in vederea elaborarii noului proiect, care ar trebui sa fie gata pana in 10 februarie 2016. Se lucreaza intens la noua grila de salarizare, care ar trebui sa aduca si pentru profesori un salariu stabilit corect. Sindicalistii din invatamant sustin ca salariul unui profesor debutant ar trebui sa fie cu 150 la suta mai mare fata de salariul minim. 

Noua grila de salarizare ar urma sa se aplice incepand cu anul 2016, insa declaratiile facute de Ministerul Muncii in acest sens sunt contradictorii. Daca initial se stia ca noua lege a salarizarii urma sa fie aplicata din 2016, ministrul Muncii, Ana Costea, a declarat in urma cu cateva zile ca implementarea se va face din 2017. Chiar si asa, se pare ca implementarea legii se va face etapizat prin legi anuale. Noua grila de salarizare prevede printre altele ca se scot sporurile din salariul de baza, potrivit proiectului.

GRILA DE SALARIZARE 2016 va avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar, de 1 la 18 (Legea din 2010 a adus o grilă care avea un raport între salariul de bază minim şi cel maxim în sectorul bugetar de 1 la 15, spre deosebire de 1 la 72 cât era în 2008).

SALARIILE PROFESORILOR, INCOTRO?

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. In consecinta, in noua lege a salarizării ar trebui sa fie modificat salariul de bază al profesorului debutant şi cel al învăţătorului cu studii medii. In prezent, raportat la PIB-ul pe cap de locuitor, salariile profesorilor debutanţi din România reprezinta 18.900 de lei pe an reprezintă 53 la sută, iar salariul maxim de 41.800 de lei pe an înseamnă 118 la sută.

Legea salarizarii de pe vremea lui Boc a facut o gaura de 7 miliarde de lei in buget

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. Nivelul salariilor minime ale profesorilor din ţările europene raportate la PIB-ul pe cap de persoană, de exemplu în Muntenegru este de 179 la sută şi în Germania de 152 la sută. În aceleaşi ţări, nivelul salariilor maxime, raportate la PIB-ul pe cap de locuitor este de 306 la sută, respectiv 206 la sută.

Discutiile pe noua grila de salarizare vor continua in grupul de lucru interministerial, creat în vederea elaborării noii legi a salarizării publice. Noua lege a salarizarii va deveni functionala din momentul in care Parlamentul o va ratifica. Proiectul privind noua lege a salarizarii ar urma sa intre in Parlament la inceputul lunii martie 2016.

HotWeek.ro iti recomanda si: NOUA GRILA DE SALARIZARE 2016. Fara sporuri in salariul de baza! GRILA SALARIZARE PROFESORI, MEDICI, FUNCTIONARI PUBLICI

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. Salariul de bază al profesorului debutant ar trebui să fie de 150 la sută faţă de cel minim, iar cel al învăţătorului cu studii medii 80 la sută din cel al profesorului, spune Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). După majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de aproximativ 1.100 de lei, iar al unui profesor aflat la final de carieră este de aproximativ 2.400 de lei.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă drepturile şi interesele a peste 178.000 de salariaţi din Învăţământul preuniversitar este de părere că noua lege de salarizare unitară trebuie să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre în ceea ce priveşte salarizarea personalului din sectorul public. De aceea vrea ca, în viitoarea lege a salarizării, să fie modificat salariul de bază al profesorului debutant şi cel al învăţătorului cu studii medii.

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI.  „O lege de salarizare construită plecând de la principii corecte presupune ca fiecare categorie socială-profesională să fie poziţionată în grila de salarizare în funcţie de rolul pe care-l are în dezvoltarea societăţii. Este o realitate faptul că învăţământul este un domeniu strategic de care depinde viitorul unei ţări. Din păcate, în România, acest sector de activitate a fost neglijat în ultimii 26 de ani, fiind constant subfinanţat şi consecinţele se văd”, se arată într-un comunicat al FSLI.

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. Potrivit FSLI, în acest moment, PIB-ul pe cap de persoană în România este de aproximativ 35.000 de lei. Astfel, raportate la acest indicator, salariile profesorilor debutanţi din România, adică 18.900 de lei pe an reprezintă 53 la sută, iar salariul maxim de 41.800 de lei pe an înseamnă 118 la sută.

DETALII DESPRE GRILA DE SALARIZARE

FSLI aduce în discuţie şi nivelul salariilor minime ale profesorilor din ţările europene raportate la PIB-ul pe cap de persoană, de exemplu în Muntenegru fiind 179 la sută şi în Germania 152 la sută. În aceleaşi ţări, nivelul salariilor maxime, raportate la PIB-ul pe cap de locuitor este de 306 la sută, respectiv 206 la sută.

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. „Aceste rapoarte evidenţiază faptul că, în România, modul de stabilire a salariilor din învăţământ este complet discriminatoriu comparativ cu alte categorii socio-profesionale. La o simplă analiză a legislaţiei din domeniul salarizării de dinainte de anul 1989 se constată că – între salarizarea din învăţământ şi cea din alte sectoare bugetare: justiţia, armata, administraţia centrală – există un echilibru, echilibru ce a dispărut după 1990”, mai spune FSLI, citată de Mediafax.

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. Plecând de la PIB-ul pe cap de locuitor, FSLI spune că noua grilă de salarizare din învăţământ ar trebui să aibă la bază următoarele principii: salariul de bază al profesorului debutant să reprezinte 150 la sută faţă de salariul minim de economie, după 15 ani de activitate didactică să se poată ajunge la un salariu care să reprezine o creştere de 75% faţă de salariul debutantului, iar salariul de bază maxim al unui profesor să reprezinte 150% faţă de salariul profesorului debutant şi să poată fi atins după 25 de ani de activitate didactică. „Numai dacă vor fi luate în calcul aceste principii la stabilirea noii grile de salarizare pentru învăţământ, putem spera că învăţământul va deveni un domeniu atractiv pentru tinerii performanţi şi cu vocaţie pentru meseria de dascăl”, mai spune FSLI.

CAND VA INTRA IN VIGOARE NOUA LEGE A SALARIZARII SI IN CE FORMA

Ministrul Muncii, Claudia Ana Costea, a declarat, saptamana trecuta, la România TV, că legea salarizării este încă negociată cu sindicatele. Proiectul prevede criterii de performanţă şi de evaluare pentru salariaţii bugetari. În acest sens, ministrul precizează că este nevoie de criterii obiective şi de îndepărtarea subiectivismului la stabilirea salariilor angajaţilor din aparatul bugetar.

Astfel, legea salarizării va include „evaluarea profesională” a angajaţilor bugetari, întrucât se urmăreşte atragerea în sistem a persoanelor calificate, competente.

Ministrul Costea a aratat ca legea salarizarii va intra în vigoare în 2017, desi initial se stia ca va fi aplicata din 2016. Totodată, Ana Costea a precizat că nu s-a decis dacă creşterea salariilor cu 12% va fi pe 3 ani sau pe mai mulţi. Ea a menţionat că s-au descoperit „multe inechităţi datorate unor acte normative elaborate şi care nu s-au corelat, fie şi din cauza aplicării greşite a majorării salariilor”.

Vom face o analiză a impactului bugetar al acestei legi. Noi nu am decis dacă va fi pe 3 ani sau pe mai mulţi (n.r. creşterea salariilor cu 12 %). Am constat multe inechităţi datorate unor acte normative elaborate şi care nu s-au corelat, fie şi din cauza aplicării greşite a majorării salariilor. Avem situaţii în care un debutant are salariul de încadrare mai mare decât al unei persoane cu vechime. Ideea e să nu pornim de la disponibilizări. Pornim de la o situaţie existenţă

Criteriile de performanţă reprezintă şi criterii de evaluare. Intenţia noastră e să introducem criterii obiective şi să îndepărtăm subiectivismul. Acesta este prevăzut în Codul Muncii. Aceste criterii au în vedere evaluările profesionale care se vor face fiecărui angajat bugetar. Urmărim să atragem persoanele calificate, competente în sistem. 

Din 2017 ar intra în vigoare noua lege a salarizării. Bugetul pe 2016 nu avea în vedere aceste modificări la legea salarizării„, a declarat ministrul Muncii la Romania TV.

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. Proiectul legii salarizării va fi elaborat de Ministerul Muncii până în data de 10 februarie.

Grupul de lucru interministerial creat în vederea elaborării noii legi a salarizării publice a avut, in urma cu o saptamana, a doua întâlnire de lucru, la Ministerul Muncii.

„Cred că a fost o întâlnire mai mult decât utilă pentru că am avut posibilitatea să clarificăm care sunt intențiile Ministerului Muncii în momentul de față. Cu alte cuvinte, se dorește cunoașterea situației existente din punct de vedere al salarizării în sistem, în clipa de față, care sunt corecțiile pe care le putem realiza până pe data de 10 februarie, existând un termen din acest punct de vedere, și mai departe vom vedea care va fi viziunea Guvernului vizavi de o lege a salarizării în domeniul bugetar”, a spus Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret.

Legea de salarizare unica va fi gata pana la sfarsitul anului 2016

LEGEA SALARIZARII UNICE SE APLICA IN 2016 SAU IN 2017?

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. În ceea ce privește criteriile de performanță, acesta a afirmat că o mare parte dintre acestea se aplică.

„Avem gradația de merit, acordarea gradației de merit în sistemul de învățământ preuniversitar se face pe bază unei metodologii care implică din start îndeplinirea unor criterii prevăzute acolo. Dar este clar că sunt și anumite aspecte pe care noi nu le putem accepta și am am dat exemple numeroase legate de faptul că nu poți acorda un premiu unui cadru didactic în funcție de resursele extrabugetare atrase sau de numărul de comisii din care acesta face parte. În momentul în care vorbim despre salarizarea în funcție de progresul școlar, aici se pune problema cuantificării corecte a progresului în cauză, cum anume se va realiza acest lucru astfel încât să nu aruncăm într-o stare de haos toate unitățile școlare din România”, a declarat Marius Nistor.

GRILA SALARIZARE 2016. GRILA SALARIZARE PROFESORI. „S-au notat toate disfuncţionalităţile, urmand ca impreuna la redactarea textului final de proiect de act normativ care va fi supus dezbaterii publice să fie introduse toate aceste neclarităţi. Finalizarea proiectului este prevăzută din 4 pana in 10 februarie. Legea devine functionala din momentul in care Parlamentul o va ratifica. Estimatul este ca proiectul sa intre in Parlament la inceputul lunii martie si se spera ca cel tarziu la jumatatea lui mai să fie promulgata”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale (CNS) „Cartel Alfa”, după discuţiile de la Minister.

Stiri pe aceeasi tema

ZIUA IN CARE MI S-A SCRIS DESTINUL EPISODUL 1, 12 OCTOMBRIE 2016. Familia Yoruktan o alege pe Elif sa le fie mama purtatoare

Delia Ion

KOSEM EPISODUL 59 REZUMAT, 1 IANUARIE 2018

Delia Ion

STEAUA SUFLETULUI EPISODUL 20 REZUMAT, 4 IANUARIE 2018

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult