Guvernul a aprobat prorogarea pana in august 2017 a intrarii in vigoare a Legii 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota decembrie 16, 2016 22:30

Guvernul a aprobat prorogarea pana in august 2017 a intrarii in vigoare a Legii 151/2015 privind insolventa persoanelor fizice

Guvernul a aprobat, in sedinta de joi, prorogarea pana la 1 august 2017 a intrarii in vigoare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice. Executivul a mai decis amanarea cu 9 luni a termenelor prevazute de legislatie privind inlocuirea treptata a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hartie, cu cele echipate cu jurnal electronic.

„Amanarea cu inca sapte luni a intrarii in vigoare a acestui act normativ s-a stabilit in conditiile in care pentru aplicarea noilor reglementari este nevoie de un sistem complex: infiintarea a 42 de comisii de insolventa la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar si adoptarea normelor de aplicare a legii. Pentru ca aceste noi structuri sa poata functiona, trebuie alocate resurse umane si financiare. Mai exact, este nevoie de specialisti care vor parcurge o etapa de pregatire profesionala cu durata intre una si trei luni.

Neprelungirea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 ar determina imposibilitatea aplicarii procedurii administrative de insolventa pe baza de plan de rambursare si a procedurii simplificate de insolventa, in conditiile inexistentei, respectiv, subdimensionarii structurilor administrative de implementare”, se arata in comunicatul citat.

Guvernul a mai decis joi amanarea cu 9 luni a termenelor prevazute de legislatia actuala privind inlocuirea treptata a aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu role jurnal pe suport de hartie, cu cele echipate cu jurnal electronic.

„Agentii economici vor avea mai mult timp la dispozitie pentru dotarea cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, astfel incat sa nu le fie afectata activitatea, iar importatorii si distribuitorii de aparate de marcat un interval de timp suficient pentru a-si lichida stocurile si modelele vechi si pentru a obtine avizele tehnice si autorizatiile pentru noile modele”, explica Guvernul.

Potrivit ordonantei, noul termen va fi 1 octombrie 2017, in loc de 1 ianuarie 2017, si ii vizeaza pe comerciantii care deschid noi magazine sau extind magazine, fiind la prima achizitie de aparate de marcat.

„In ceea ce priveste inlocuirea aparatelor existente cu case de marcat echipate cu jurnal electronic, noul termen pentru marii contribuabili va fi 1 ianuarie 2018, in loc de 1 aprilie 2017, pentru contribuabilii mijlocii – 1 aprilie 2018, in loc de 1 iulie 2017, iar pentru micii contribuabili – 1 august 2018 in loc de 1 noiembrie 2017”, se mai precizeaza in comunicatul Executivului.

Vezi si alte acte normative aprobate in ultima sedinta de Guvern

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.