Iarna 2017 – 2018 va fi cu trei viscole, ca in 2012, cand au fost troiene cat casa. Semnal de alarma tras de Ion Sandu, presedintele Societatii Meteorologice Romane

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu octombrie 29, 2017 19:01

Iarna 2017 – 2018 va fi cu trei viscole, ca in 2012, cand au fost troiene cat casa. Semnal de alarma tras de Ion Sandu, presedintele Societatii Meteorologice Romane

O noua alerta cu privire la iarna grea din acest an vine chiar de la Ion Sandu, presedintele Societatii Meteorologice Romane. Asa cum ne-au tot avertizat specialistii meteorologi, iarna 2017 – 2018 va fi una grea, cu viscole puternice si temperaturi foarte scazute. Ion Sandu a declarat, intr-o interventie la RTV, ca in Romania va fi o iarna grea in acest an, asemanatoare cu iarna din 2012. Cel putin trei viscole vor veni peste tara noastra in aceasta iarna, iar motivele le aflati mai jos, in precizarile oferite pentru sursa citata.

„Încerc sa dau un semnal de alarmă: patru uragane consecutive peste America, furtuni puternice in Irlanda inseamna cantitati enorme de vapori de apa in atmosfera. In acest context, in aceasta iarna este posibil sa avem de-a face cu o iarna ca cea din 2012, cu trei viscole. Si cantitatile de precipitatiile mai mari ne pot conduce catre o iarna ca cea din 2012”, a declarat Ion Sandu.

Presedintele Societatii Meteorologice Romane a mai precizat ca aceasta toamna a fost foarte asemanatoare cu cea din 2012, in special in ceea ce priveste alternatele de temperatura. Tocmai aceste diferente de temperatura ne avertizeaza ca vom avea o iarna 2017 – 2018 deosebit de grea, sustine Ion Sandu.

„Este vorba despre alternanta dintre temperaturi ridicate si iarna in toata regula la munte. E un semnal care trebuie sa ne ingrijoreze si care trebuie sa ne faca sa luam masuri de readaptare la schimbarile climatice. Eu incerc sa fac corelatie cu toamna din 2011, cea dinaintea iernii din 2012, este foarte asemanatoare aceasta toamna cu aceea, mai ales in ceea ce priveste alternantele de temperatura”, a declarat Ion Sandu, presedintele Societatii Meteorologice Române.

Citeste si: VREMEA IN DECEMBRIE 2017 SI IANUARIE 2018. Iarna naprasnica, cu temperaturi ce pot cobori la -30 grade Celsius in ianuarie

VREMEA DE CRACIUN 2017 SI REVELION 2018

In iarna 2012 au fost troiene cât casa. “Iarna asta vor fi viscole foarte puternice, trebuie luate măsuri. Facem deducţie logică: dacă şi octombrie va fi mai cald, iarna aceasta va fi asemănătoare cu cea din 2012. Va fi prăpăd!”, declara Ion Sandu in septembrie.

Elena Mateescu, director ANM, spunea, recent, că vom avea o iarnă a extremelor, cu treceri de la zile foarte călduroase la zile în care instabilitatea atmosferică va fi semnificativă. Se vorbeşte despre temperaturi glaciare în decembrie şi ianuarie, care vor coborî până la minus 20 de grade Celsius sau chiar mai jos, chiar şi zece zile la rând.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunţatcă toţi producătorii şi furnizorii de energie electrică şi gaze au fost înştiinţaţi şi pregătiţi. “Am avut săptămâna trecută o şedinţă de comandament de iarnă pregătitor, cu toate autorităţile, instituţiile şi companiile implicate. De asemenea, avem în circuitul de avizare şi sunt convins că săptămana viitoare, în şedinţa de Guvern, vom aproba, pentru prima dată în luna septembrie, programul de iarnă”, a afirmat demnitarul.

El a precizat că se vor consuma multe gaze, dar că nu vor fi majorări substanţiale, având în vedere că ANRE a reglementat consumul casnic până în 2021.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.