0.1 C
România
28 noiembrie 2021
Infomatrix sau despre lumea unei noi generatii. Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion
Breaking News IT/Stiinta

Infomatrix sau despre lumea unei noi generatii. Interviu cu Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion

Tineri din intreaga lume s-au reunit in perioada 14 – 18 mai, la Bucuresti, unde au participat la concursul international Infomatrix 2015, o competitie de proiecte IT& C organizata anual in Romania incepand cu anul 2003 de catre Fundatia Lumina. Romania a fost marele castigator al editiei Infomatrix din acest an, elevii si studentii nostri reusind sa obtina 15 medalii de aur, 30 de argint si 26 de bronz. in clasamentul pe tari, Romania a fost urmata de Mexic si Turcia. La sfarsitul acestui material puteti vedea imagini cu cele mai interesante proiecte prezentate la Infomatrix.

Organizata de la faza nationala pana la etapa internationala, competitia Infomatrix atrage cei mai buni elevi si studenti din domeniul IT si electronica aplicata. Infomatrix a fost organizat, in acest an, pe cinci categorii, respectiv Computer Art, Hardware Control, Programming, Short Movie si Robotics.

In cadrul concursului au fost prezentate 357 de proiecte IT&C din 51 de tari, elevii si studentii de pe toate continentele avand posibilitatea sa-si foloseasca imaginatia, pasiunea si creativitatea pentru a realiza inovatii tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitiva in societatea in care traiesc. Tinerii vizionari au oferit o adevarata lectie despre tehnologia viitorului, despre lumea noii generatii comandate printr-o simpla apasare pe buton.

Despre lumea viitorului si despre proiectele prezentate la Infomatrix am stat de vorba cu conf.univ.dr.ing. Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti (Foto – primul de la stanga la dreapta). Precizam ca Eugenie Posdarascu a facut parte din juriul concursului international Infomatrix 2015, categoria Hardware Control.

Decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion ne-a vorbit despre cele mai valoroase proiecte romanesti prezentate la Infomatrix, printre acestea numarandu-se cel al unei case inteligente, “Future House Automation”, realizat de studentul Iosif Bancioiu. Un alt proiect romanesc care a atras atentia este cel al unei manuse cu senzori folosita in recuperarea medicala “Medical Rehabilitation –Monitoring”, realizat de doua eleve din Bucuresti, proiect care a obtinut medalia de aur la categoria Hardware Control. Manusa este destinata sa ajute la recuperarea pacientilor care au avut pareze.

Un alt proiect interesant prezentat la Infomatrix a fost cel al studentilor din Ecuador, un prototip de robot utilizat in chirurgia minim invaziva “Robotic prototype for minim invasive surgery”, cel al unor studenti din Mexic, un dispozitiv menit sa ajute persoanele nevazatoare “Asistente robótico para persona no vidente o de baja calidad visual”, precum si un proiect al reprezentantilor din Hong Kong – un dispozitiv care iti poate spune daca esti pe cale sa faci un infarct sau atac cerebral “Brainwave central monitoring and health analyzing system”. La Infomatrix au fost prezenti in competitie peste 200 de roboti.

Acestea si multe alte proiecte sunt menite „a ne face viata mai buna si mai usoara in viitor”, ne-a spus Eugenie Posdarascu, adaugand ca „multe dintre proiectele prezentate in cadrul Infomatrix se vor regasi in viitor in viata reala, ele fiind concepute de elevi si studenti tocmai in ideea de a putea fi preluate, perfectionate si aplicate”.

L-am intrebat pe Eugenie Posdarascu despre sansele pe care le au tinerii care inoveaza in tehnologie in Romania. „Am observat totusi ca in ultimul timp institutiile statului se intaresc, tot mai multe companii au incredere in mediul politic si vin sa investeasca, printre acestea mentionand si marile companii din domeniul IT&C. Asta inseamna ca tinerilor nostri de exceptie li se ofera sansa sa lucreze si sa traiasca in tara lor”, ne-a spus acesta.

Cum arata lumea noii generatii? „Privind prin prisma acestui concurs si raportandu-ma strict la proiectele prezentate de noua generatie de tineri studiosi, am putea spune ca ‘viitorul suna bine…’, adica cu siguranta ne vom indrepta in viitorul apropiat catre o lume mai buna in care oamenii sunt preocupati de protejarea mediului, de conservarea energiei si exploatarea energiilor alternative neconventionale, de dezvoltarea unor tehnologii prietenoase cu noi, dar si cu mediul in care traim, si, nu in ultimul rand, de imbunatatirea a starii de confort si sanatate a oamenilor”, ne-a mai declarat Eugenie Posdarascu.

Despre Infomatrix, despre proiectele revolutionare care vor schimba lumea, despre viitorul copiilor pasionati de IT din tara noastra, dar si despre proiectele in domeniul IT&C dezvoltate de studentii Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion vom vorbi in cele ce urmeaza intr-un interviu acordat de conf.univ.dr.ing. Eugenie Posdarascu, decanul Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion din Bucuresti.

Reporter: Infomatrix s-a incheiat. Cum arata lumea noii generatii, daca ar fi judecam din prisma acestui concurs? Inspre ce se indreapta omenirea din acest punct de vedere in urmatorii 25 de ani?

Eugenie Posdarascu: Infomatrix este o competitie de proiecte IT& C organizata anual in Romania incepand cu anul 2003 de catre Fundatia Lumina. Organizata de la faza locala pana la etapa internationala, ea atrage in competitie cei mai buni elevi si studenti din domeniul IT si electronica aplicata. Noua generatie de
tineri este atrasa din ce in ce mai mult de tot ce este nou, modern si aduce un plus de confort vietii de zi cu zi. Este o lume receptiva la noile tehnologii din domeniile automatica, robotica, informatica, calculatoare, telecomunicatii, sisteme inteligente… Obiectivul concursului Infomatrix este acela de a-i incuraja pe tinerii de pe aproape toate continentele sa-si foloseasca imaginatia, pasiunea si creativitatea pentru a realiza inovatii tehnologice care ar putea aduce o schimbare pozitiva in societatea in care traiesc.

Privind prin prisma acestui concurs si raportandu-ma strict la proiectele prezentate de noua generatie de tineri studiosi, am putea spune ca “viitorul suna bine…”, adica cu siguranta ne vom indrepta in viitorul apropiat catre o lume mai buna in care oamenii sunt preocupati de protejarea mediului, de conservarea energiei si exploatarea energiilor alternative neconventionale, de dezvoltarea unor tehnologii prietenoase cu noi, dar si cu mediul in care traim, si, nu in ultimul rand, de imbunatatirea a starii de confort si sanatate a oamenilor.

Reporter: Care au fost cele mai interesante proiecte prezentate la Infomatrix?

E.P.: Anul acesta Infomatrix a fost organizat pe cinci categorii: Computer Art, Hardware Control, Programming, Short Movie si Robotics. Deoarece la fiecare categorie s-au prezentat in concurs foarte multe proiecte, cu siguranta rolul juriului nu a fost unul usor in departajarea si desemnarea celor mai bune proiecte. Fiecare tara a avut proiecte interesante. in fiecare an, luptele de roboti de la categoria Robotics au atras sute de vizitatori, fiind foarte bine apreciate de public. Anul acesta au fost prezenti in competitie peste 200 de roboti.

Cu siguranta, tema aleasa in acest an pentru categoria Short Movie – “Furtul si efectele lui in societate”, au oferit prilejul vizionarii unor scurt-metraje de exceptie.

Eu am facut parte din juriul categoriei Hardware Control. Aici mi s-a parut interesant proiectul studentului Iosif Bancioiu de casa inteligenta “Future House Automation” in care sunt atinse aproape toate aspectele si preocuparile prezentate la prima intrebare. Alte proiecte interesante au fost cel al studentilor din Ecuador, un prototip de robot utilizat in chirurgia minim invaziva “Robotic prototype for minim invasive surgery”, al studentilor din Mexic, un dispozitiv menit sa ajute persoanele nevazatoare “Asistente robótico para persona no vidente o de baja calidad visual” si al reprezentantilor din Hong Kong – un dispozitiv care iţi poate spune daca esti pe cale sa faci un infarct sau atac cerebral “Brainwave central monitoring and health analyzing system”. Acestea au fost cateva exemple, dar multe alte proiecte interesante au fost prezentate si la celelalte sectiuni, proiecte menite a ne face viata mai buna si mai usoara in viitor.

Reporter: Cum s-a prezentat Romania la acest concurs si ce proiect romanesc v-a captat atentia?

E.P.: Romania este prezenta in fiecare an cu o multime de proiecte, fiind si tara gazda. Romania este marele castigator al editiei din acest an a concursului, elevii si studentii obtinand 15 medalii de aur, 30 de argint si 26 de bronz. in clasamentul pe tari, Romania este urmata de Mexic si Turcia.

Cu un palmares atat de bogat, este de la sine inteles ca elevii si studentii din Romania s-au prezentat in competitie cu proiecte valoroase si interesante. Unul dintre proiectele romanesti care mi-au captat atentia a fost specificat mai sus. Un alt proiect romanesc interesant este reprezentat de o manusa cu senzori folosita in recuperarea medicala “Medical Rehabilitation –Monitoring”, realizat de doua eleve din Bucuresti, care a obtinut medalia de aur la categoria Hardware Control. Manusa este destinata sa ajute la recuperarea pacientilor care au avut pareze.

Reporter: In fiecare an, companiile din domeniu au urmarit evolutia participantilor si unele dintre ele s-au aratat  interesate de achizitia unor proiecte realizate de elevii si studentii prezenti la Infomatrix. Anul acesta a fost la fel? Care au fost proiectele care au starnit interesul companiilor?

E.P.: Este cunoscut ca in fiecare an companiile in domeniu urmaresc evolutia participantilor si chiar se arata interesate de achizitia unora dintre proiectele realizate de elevii si studentii prezenti la Infomatrix. Interesul companiilor pentru proiectele prezente la editia din acest an a Infomatrix este prea devreme de evaluat in acest moment. Sunt convins ca multe dintre proiectele prezentate in cadrul Infomatrix se vor regasi in viitor in viata reala, ele fiind concepute de elevi si studenti tocmai in ideea de a putea fi preluate, perfectionate si aplicate. Proiecte care ar trebui sa starneasca interesul imediat ar fi cele legate de domeniul medical si al confortului energetic ale caror avantaje nici nu mai trebuie enumerate.

Reporter: Cum a fost editia din acest an, in comparatie cu cea de anul trecut?

E.P.: Evolutiile acestei competitii au putut fi urmarite timp de 13 ani de cei care au trecut aproape an de an pragul expozitiei de proiecte. Astfel, numarul tarilor participante si al competitorilor a crescut constant, ajungandu-se astazi la 51 de tari si peste 600 de participanti. De asemenea, calitatea proiectelor inscrise in competitie a crescut si ea, odata cu progresul tehnologic, iar astazi am putea spune ca acesta este unul dintre cele mai importante concursuri internationale organizate in Romania pentru tinerii pasionati de IT. Expozitia acestei competitii se bucura in fiecare an de un real succes, fiind din ce in ce mai vizitata si apreciata de un numar tot mai mare de vizitatori. Este de remarcat interesul mass media, dar si al unor oficialitati romanesti prezente de fiecare data atat la competitia nationala, cat si internationala.

Reporter: Scoala romaneasca scoate genii, care insa in foarte multe cazuri ne pleaca peste hotare, cu speranta ca proiectele lor nu vor ramane simple hartii intr-un sertar. Cum se contureaza viitorul copiilor pasionati de IT din tara noastra?

E.P.: Cand se spune ca scoala romaneasca scoate genii nu se greseste. Am avut si inca mai avem un invatamant de performanta, cu profesori exceptionali, dedicati ca dascali, care reusesc in conditii economice nu tocmai fericite sa slefuiasca si apoi sa faca sa straluceasca multi dintre elevii si studentii lor. Intr-adevar, multi tineri talentati si inteligenti pleaca sa studieze in strainatate, din dorinta de a depasi noi granite in domeniul profesiei lor. La fel de adevarat este si faptul ca in multe tari se acorda o mare importanta realizarii de proiecte menite sa satisfaca dorinta copiilor de a cerceta si de a afla cum merg lucrurile si in practica, nu doar in teorie.

Dar, trebuie sa fim de acord ca in prezent exista si in Romania numeroase companii romanesti si straine care le ofera tinerilor pasionati posibilitatea de a obtine performante profesionale. In ultimul timp, marile corporatii in domeniul IT ca Microsoft, Google, IBM, Oracle sunt prezente si in tara noastra, oferind sansa tinerilor nostri de a performa chiar la ei acasa. Acesti tineri reprezinta sansa de schimbare in bine a Romaniei.

Reporter: Care este urmatorul eveniment in domeniu la care vor fi prezenti si elevii romani?

E.P.: Daca ar fi sa ma refer la aceasta competitie, stiu ca Lumina Institutii de invatamant va organiza si anul viitor Infomatrix, cu cele doua faze ale sale: faza nationala in luna martie si faza internationala in luna mai. Ca si in acest an, participanti de pe aproape toate continentele se vor intalni la Bucuresti pentru a intra in competitie la una din cele 5 categorii.

In alta ordine de idei, in perioada imediat urmatoare vor avea loc olimpiadele internationale de informatica la care Romania a fost mereu prezenta cu loturi bine pregatite si de unde s-au intors cu multe medalii. Aceste competitii sunt un indicator de calitate al invatamantului romanesc.

Reporter: Vorbiti-ne despre preocuparile si activitatile studentilor Facultatii de Stiinte Exacte si Ingineresti din cadrul Universitatii Hyperion din prisma lucrarilor prezentate la Infomatrix.

E.P.: La Universitatea Hyperion din Bucuresti exista de multi ani preocupari in domeniul IT&C. Studentii nostrii au posibilitatea de a se remarca in cadrul unor cercuri studentesti, dar si alaturi de profesori in diverse teme de cercetare. Cele mai interesante proiecte ale studentilor nostri sunt finalizate in lucrari prezentate la Sesiunea de Comunicari stiintifice si apoi publicate in Analele Facultatii de stiinte Exacte si Ingineresti. Pentru multi dintre ei acestea devin frumoase proiecte de licenta. Avand sprijinul rectorului universitatii, facultatea beneficiaza de numeroase laboratoare si dotari de exceptie. Din prisma lucrarilor prezentate la Infomatrix putem spune ca multe dintre acestea se regasesc si intre preocuparile si realizarile studentilor specializarii Automatica si Informatica Aplicata. Pentru a putea cerceta si lucra, studentilor nostri le stau la dispozitie laboratorul de cercetare Tehnologii Inovative si Sisteme Inteligente pe care il conduc, si laboratorul de Informatica Aplicata condus de domnul rector.

Reporter: In Romania se prefera in acest moment promovarea non-valorilor. Dle Eugenie Posdarascu, va adresez o ultima intrebare. Ce e mai grav, ca ne pleaca mintile inteligente sau ca nu se mai intorc? 

E.P.: In Romania e o situatie aparte. Tranzitia de la comunism la capitalism nu a fost asa cum ar fi trebuit sau nu a urmat pasii cei mai buni. in acest context, oamenii de stiinta, cercetatorii, profesorii, medicii, dar si altii, nu au avut sansa unei aprecieri meritate de guvernatii celor 25 de ani.

Nu consider ca e grav ca o parte din tinerii preocupati de performanta pleaca sa studieze in strainatate, e dreptul lor de a se perfectiona, de a-si vedea realizat un vis. Problema care s-ar pune este daca acesti tineri se intorc sau nu in tara. Faptul ca multi dintre ei aleg sa ramana, sa munceasca si sa traiasca in alta tara nu este un lucru bun pentru viitorul societatii romanesti. Nu e normal ca statul sa investeasca in copii, sa ii pregateasca si apoi sa ii piarda, si sa nu se foloseasca de rezultatele si performantele acestora la maturitate. Consider ca sunt foarte multe de spus in Romania, aici e loc de mai mult si mai bine, tara noastra reprezinta o mare oportunitate … Am observat totusi ca in ultimul timp institutiile statului se intaresc, tot mai multe companii au incredere in mediul politic si vin sa investeasca, printre acestea mentionand si marile companii din domeniul IT&C. Asta inseamna ca tinerilor nostri de exceptie li se ofera sansa sa lucreze si sa traiasca in tara lor.

Mai jos va prezentam cateva imagini de la Infomatrix. Pentru o mai buna vizualizare, va rugam sa dati click.

[ot-caption title=”Eugenie Posdarascu si studentul Iosif Bancioiu, care a prezentat proiectul de casa inteligenta  “Future House Automation”” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/casa-inteligenta-infomatrix.jpg”]

[ot-caption title=”Manusa cu senzori folosita in recuperarea medicala “Medical Rehabilitation –Monitoring”, realizata de doua eleve din Bucuresti. Proiectul a obtinut medalia de aur la categoria Hardware Control.” url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/mana-chirurgicala-infomatrix.jpg”]

[ot-caption title=”Infomatrix 2015″ url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/infomatrix-2015.jpg”]

[ot-caption title=”Proiecte prezentate la Infomatrix 2015″ url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/infomatrix-7.jpg”]

[ot-caption title=”Infomatrix 2015″ url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/infomatrix-3.jpg”]

[ot-caption title=”Proiect prezentat la Infomatrix 2015″ url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/infomatrix-5.jpg”]

[ot-caption title=”Participanti la Infomatrix 2015″ url=”http://www.hotweek.ro/wp-content/uploads/2015/05/infomatrix-proiecte-inteligente.jpg”]

Stiri pe aceeasi tema

Director ANM: Iernile se schimba in Romania. Anul acesta e foarte posibil sa avem fenomene extreme

Cristiana Petrariu Bota

ACCIDENT AVIATIC FRANTA: Un avion Airbus A320 al Germanwings cu 150 de persoane la bord s-a prabusit in Alpi. Nu exista supravietuitori

Cristiana Petrariu Bota

SIMONA HALEP a invins-o pe Irina Begu la Shenzen si s-a calificat in finala

Delia Ion

1 comment

Margoi Mihai 26 mai 2015 at 1:42 pm

SUPERB!
DA ,HYPERION!
SUCCES!
MM

Raspuns

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult