INS: Cresterea economica a Romaniei, revizuita negativ. Dinamica PIB a ramas nemodificata

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iulie 7, 2015 13:10

INS: Cresterea economica a Romaniei, revizuita negativ. Dinamica PIB a ramas nemodificata

Institutul National de Statistica (INS) a revizuit negativ, marti, cresterea economica a Romaniei in primul trimestru al anului 2015, potrivit datelor publicate de institut. Schimbarea a fost facuta de la 1,6% la 1,5%, comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, si de la 4,2% la 4,1% fata de aceeasi perioada din 2014, in functie de datele ajustate sezonier.

Potrivit INS, PIB-ul estimat pentru primul trimestru a urcat cu 1,04 miliarde lei, la 175,89 miliarde lei preturi curente. La estimarea precedenta a INS, PIB-ul se cifra la 174,85 miliarde lei preturi curente, in crestere cu 1,6% fata de T4 din 2014 si cu 4,2% fata de T1 anul trecut.

Bancile straine isi retrag treptat banii din Romania

PIB-ul estimat pentru primul trimestru, ca serie bruta, a fost majorat cu 909 milioane lei, de la circa 139,27 miliarde lei la aproape 140,18 miliarde lei, avansul in termeni reali mentinandu-se la 4,3% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Motoarele de crestere

Comparativ cu estimarea anterioara, dinamica PIB a ramas nemodificata, iar dinamica valorii adaugate brute totale s-a redus cu 0,2 puncte procentuale, diminuandu-si contributia la cresterea PIB cu 0,1 puncte procentuale. Volumul si contributia impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 0,5 puncte, respectiv cu 0,1 puncte procentuale.

Volumul valorii adaugate brute pe ramuri de activitate a inregistrat modificari mai importante in informatii si comunicatii (-0,9 puncte) si in activitati de spectacole, culturale si recreative, reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (-0,9 puncte).

Salariul minim pe economie a fost majorat la 1.050 lei

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, modificari semnificative ale contributiei la cresterea PIB, intre cele doua estimari, au inregistrat cheltuiala pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice, de la -0,2% la +0,4%, ca urmare a cresterii volumului lor de activitate (consumul individual de la 98,6% la 102,1%, iar consumul colectiv de la 99,4% la 103,0%).

“Seria ajustata sezonier a produsului intern brut trimestrial pentru perioadele anterioare nu s-a modificat, revizuirea estimarilor pentru trimestrul I 2015 fata de varianta provizorie (1), publicata in Comunicatul de presa nr. 137 din 5 iunie 2015 fiind nesemnificativa”, se spune in comunicat.

Bugetul pentru anul in curs a fost fundamentat luand in calcul o crestere a PIB de 2,5%. Cea mai recenta estimare a Comisiei Nationale de Prognoza, datand din luna mai, ia in calcul un avans de 3,3%.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.