0.8 C
România
27 noiembrie 2020
Iohannis, declaratie comuna cu Erdogan: Romania si Turcia au obiective comune si interese reciproce
Breaking News

Iohannis, declaratie comuna cu Erdogan: Romania si Turcia au obiective comune si interese reciproce

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o declaratie de presa comuna cu omologul sau turc, Recep Tayyp Erdogan. In conferinta comuna sustinuta la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a spus ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana (UE), in timp ce Recep Erdogan a dat asigurari ca solidaritatea Turciei se manifesta pe plan militar.

Printre interesele si obiectivele comune Romania – Turcia punctate de Klaus Iohannis se numara apartenenta la NATO si cooperarea in domeniul economic, acesta adaugand ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana. In ceea ce priveste relatiile economice dintre Romania si Turcia, presedintele Erdogan a specificat ca momentan exista un schimb de 6,3 miliarde de dolari, obiectivul setat de cei doi sefi de stat pentru viitor fiind de 10 miliarde de dolari.

Romania si Turcia au obiective comune si interese reciproce. Despre acestea am discutat astazi, dar si despre contextul in care ne aflam si cum ne putem dezvolta relatiile. Ne leaga apartenenta la NATO si cooperarea in domeniul economic, dar si ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Cred ca si UE si Turcia ar avea de castigat in toate domeniile in urma integrarii europene a Turciei. Doua dintre temele abordate au fost securitatea in regiune si colaborarea economica„, a spus Klaus Iohannis.

Oficialul roman a prezentat detalii din discutiile purtate cu presedintele Turciei, printre care consolidarea apararii colective in cadrul NATO, cooperarea in domeniul economic si comercial si extinderea cooperarii bilaterale pe piete din Asia Centrala si Caucaz.

Te-ar putea interesa si: Presedintele Turciei se intalneste cu Klaus Iohannis. Sultanul Turciei moderne se afla intr-un turneu catalogat o ofensiva de sarm

In primul rand am avut o discutie despre evolutiile geopolitice internationale, cu accent pe imediata noastra vecinatate. Consolidarea apararii colective in cadrul NATO e un obiectiv comun Romania-Turcia. Cooperarea in domeniul economic si comercial reprezinta un atu in relatiile dintre noi. Turcia e cel mai mare partener comercial al Romaniei din afara UE si al 5-lea la nivel global. Trebuie sa valorificam potentialul acestui parteneriat.  Dorim extinderea cooperarii bilaterale pe piete din Asia Centrala si Caucaz„, a completat presedintele roman.

La randul sau, Recep Erdogan a tinut sa aprecieze ospitalitatea cu care a fost primit in Romania si a punctat ca solidaritatea Turciei se manifesta si pe alte planuri, precum cel militar sau economic.

Din momentul in care am pasit in Romania am fost primit cu ospitalitate deosebita. Am discutat relatiile politice, militare economice, comerciale si culturale dintre Romania si Turcia. Din punct de vedere politic, am dorit sa multumesc Romaniei pentru sprijinul acordat pentru aderarea noastra la Uniunea Europeana si cred ca in perioada urmatoare sprijinul Romaniei va fi si mai hotarat. Solidaritatea noastra se manifesta si pe alte planuri, spre exemplu in cel militar. Colaborarea din cadrul NATO se bazeaza pe solidaritatea dintre noi, care va continua si pe viitor„, a spus Erdogan.

Te-ar puteainteresa si: Recep Erdogan si-a scurtat vizita in Romania

Presedintele Turciei a mai spus ca sunt firme din Turcia care doresc sa faca noi investitii in Romania, iar in acest sens a discutat cu Klaus Iohannis caruia i-a spus ca daca investitorii turci vor fi sprijiniti, vor asigura locuri de munca pentru multi romani. O firma turca vrea sa faca o investitie de 200 de milioane de dolari, a subliniat Recep Erdogan.

Iata, avem 137 de ani de relatii diplomatice intre Turcia si Romania. Suntem tari apropiate. In Romania ne simtim in casa prietenilor nostri si acest lucru se datoreaza si interesului romanilor fata de turismul din Turcia: 425.000 de turisti romani au vizitat anul trecut Turcia.  Exista firme care doresc sa faca noi investitii in Romania si am discutat cu Klaus Iohannis si i-am spus ca daca ei vor fi sprijiniti vor asigura locuri de munca pentru multi romani. O firma turca vrea sa faca o investitie de 200 de milioane de dolari„, a spus Recep Erdogan.

Ce a declarat presedintele roman Klaus Iohannis:

Am tinut neaparat sa ma intalnesc in primele luni de mandat cu omologi de-ai mei, cu sefi de stat cu care Romania are parteneriate strategice, asa cum este Turcia. O relatie puternica intre state presupune un dialog permanent, iar cand dialogul e la cel mai inalt nivel, asa ca azi, el arata un angajament comun. Ii multumesc pentru vizita presedintelui Erdogan.

Romania si Turcia au obiective comune si interese reciproce. Despre acestea am discutat astazi, dar si despre contextul in care ne aflam si cum ne putem dezvolta relatiile. Ne leaga apartenenta la NATO si cooperarea in domeniul economic, dar si ca Romania sustine Turcia in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Cred ca si UE si Turcia ar avea de castigat in toate domeniile in urma integrarii europene a Turciei. Doua dintre temele abordate au fost securitatea in regiune si colaborarea economica.

– Convingerea comuna este ca o regiune sigura si prospera este in beneficiul ambelor state. In primul rand am avut o discutie despre evolutiile geopolitice internationale, cu accent pe imediata noastra vecinatate. Consolidarea apararii colective in cadrul NATO e un obiectiv comun Romania-Turcia. Cooperarea in domeniul economic si comercial reprezinta un atu in relatiile dintre noi. Turcia e cel mai mare partener comercial al Romaniei din afara UE si al 5-lea la nivel global. Trebuie sa valorificam potentialul acestui parteneriat. Dorim extinderea cooperarii bilaterale pe piete din Asia Centrala si Caucaz.

– Romania va prelua in semestrul II al acestui an presedintia Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN). Directia proiritara este dezvoltarea profilului economic al organizatiei. Vreau sa exprim condoleantele mele si ale noastre pentru evenimentele nefericite de ieri si pot sa va asigur de toata solidaritatea noastra.
Terorismul este un flagel groaznic care se extinde si in a carui combatere natiunile noastre trebuie sa colaboreze.

Ce a declarat presedintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan:

Ma aflu in Romania, tara prietena si aliatul nostru dupa 8 ani de la ultima vizita. Ieri la Istanbul, in cel mai mare tribunal, au intrat cu forta in biroul unui procuror si dupa ce l-au luat ostatic pentru o perioada lunga de timp l-au ucis miseleste. El este un erou. Sigur ca si ei au platit greu, au platit scump acest act. Multumesc prietenului meu, domnului presedinte Iohannis, pentru amabilitatea de a-mi ura condoleante. Terorismul este o chestiune ce preocupa intreaga lume si lupta trebuie continuata pe plan mondial.

Inmormantarea procurorului va avea loc astazi. Am transmis condoleante intregii familii. Sper sa ii pot vizita in aceasta seara. Lupta noastra impotriva terorismului trebuie sa continue intr-o maniera hotarata, iar Partidul nostru sigur ca va lua masuri referitoare la ceea ce s-a intamplat si consider ca aceasta actiune terorista a fost intreprinsa ca o atitudine impotriva partidului nostru, impotriva democratiei. Democratia este un sistem complex care nu poate suporta terorismul. Noi toti trebuie sa luptam impotriva terorismului si in calitate de presedinte al Turciei sigur ca voi continua aceasta lupta pana la capat.

Din momentul in care am pasit in Romania am fost primit cu ospitalitate deosebita. Am discutat relatiile politice, militare economice, comerciale si culturale dintre Romania si Turcia. Din punct de vedere politic, am dorit sa multumesc Romaniei pentru sprijinul acordat pentru aderarea noastra la Uniunea Europeana si cred ca in perioada urmatoare sprijinul Romaniei va fi si mai hotarat. Solidaritatea noastra se manifesta si pe alte planuri, spre exemplu in cel militar. Colaborarea din cadrul NATO se bazeaza pe solidaritatea dintre noi, care va continua si pe viitor.

Romania se afla intr-un proces de dezvoltare. Din punct de vedere al relatiilor economice si comerciale dintre noi, avem o constructie normala, avem un schimb de 6,3 miliarde de dolari. Obiectivul nostru este de a atinge 10 miliarde de dolari. Atunci cand vom atinge cele 10 miliarde vom dori sa depasim si acest volum. Investitorii turci se afla in Romania de 20 de ani si ei au realizat investitii in valoare de 10 miliarde dolari. Dorim ca oamenii de afaceri din tarile noastre sa patrunda pe terte piete si sa devina mai puternici. 

– Iata, avem 137 de ani de relatii diplomatice intre Turcia si Romania. Suntem tari apropiate. In Romania ne simtim in casa prietenilor nostri si acest lucru se datoreaza si interesului romanilor fata de turismul din Turcia: 425.000 de turisti romani au vizitat anul trecut Turcia.  Exista firme care doresc sa faca noi investitii in Romania si am discutat cu Klaus Iohannis si i-am spus ca daca ei vor fi sprijiniti vor asigura locuri de munca pentru multi romani. O firma turca vrea sa faca o investitie de 200 de milioane de dolari.

Stiri pe aceeasi tema

Franta a numit o romanca in functia de ministru al Sporturilor. Este vorba de Roxana Maracineanu, fosta campioana de natatie

Ioana Badulescu

Romania, avertizata de Comisia Europeana cu privire la noua lege a pensiilor

Cristiana Petrariu Bota

Kovesi, primul interviu ca procuror sef al Parchetului European: Regret ca tatal meu nu mai e in viata sa ne bucuram impreuna

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult