JEAN CLAUDE JUNCKER
Breaking News

Jean Claude Juncker, discurs privind starea Uniunii Europene. Presedintele CE a prezentat bilantul anual si prioritatile pentru 2018

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a sustinut miercuri dimineata un discurs in fata Parlamentului European despre starea Uniunii Europene, discurs anual menit a contura directiile pe care le va avea UE in urmatoarea perioada. Jean Claude Juncker a prezentat bilantul anual si prioritatile pentru anul 2018.

Uniunea Europeană ”se redreseaza”, iar încrederea revine, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker. Pentru a linişti temerile privind Europa cu viteze multiple, Jean-Claude Juncker a chemat statele membre la o mai mare solidaritate şi la aderarea la euro după plecarea din UE a Marii Britanii. În materie comercială, Juncker propune o monitorizare mai bună a investiţiilor străine, de exemplu a celor chineze, în zonele strategice. De asemenea, şeful CE a vorbit despre deschiderea pieţei comune către Australia şi Noua Zeelandă, ca urmare a punerii în aplicare a AACC – acordul comercial UE-Canada – programată pentru sfârşitul lunii septembrie.

Daca se va face o Europa cu aparare comuna, este un subiect extrem de serios avut in vedere de UE, urmand a se finanta noi proiecte de cercetare militara. Juncker a vorbit si despre securitatea cibernetica, in conditiile in care sunt pierderi colosale, inclusiv de drepturi intelectuale.

Declaratiile facute de Jean Claude Juncker in Parlamentul European:

– Anul trecut, speech-ul meu a fost mai simplu: UE era sub socul Brexit. Aveam doua sanse: fie sa mergem fiecare in coltul lui, sau sa actionam impreuna.
– Somajul e la minimul ultimilor 9 ani in UE.
– Planul de ajutorare a companiilor a adus zeci de miliarde de euro in economia europeana si a creat sute de mii de locuri de munca.
– Am cerut disciplina financiara, dar am avut grija sa nu omoram dezvoltarea economica. Avem o fereastra de oportunitate care nu va ramane insa deschisa pentru totdeauna. Trebuie sa ramanem pe cursul stabilit anul trecut si sa livram rezultatele agendei noastre pozitive.
– Trebuie sa stabilim agenda viitoare a UE. E timpul sa construim o Europa mai puternica pentru 2025. – Impreuna, ne-am fixat ca obiective o UE a energiei, a pietei capitalurilor, o UE a apararii. Impreuna am parcurs deja o mare parte a drumului.
– Propunerile prezentate de Comisie pentru muncitorii detasati si pentru azil sunt controversate, o stiu. Comisia va fi deschisa la compromis.

– Am adresat presedintelui Parlamentului European o scrisoare de intentie privind intentiile pentru anul viitor. Iata cinci dintre ele:

Vrem intarirea programului comercial european. Vrem reciprocitate. Vrem sa obtinem ceea ce oferim. UE a fost mereu un spatiu economic atragator. Am realizat un acord comercial cu Canada, avem acorduri politice cu Japonia si Mexic. Propun deschiderea de negocieri cu Australia si Noua Zeelanda, pe care vreau sa le incheiem pana la finalul anului 2020. Parlamentul European va avea votul final pe aceste acorduri, care vor fi realizate intr-un mod extrem de transparent. Cetatenii au dreptul sa stie ce negociaza Comisia Europeana. Gata cu lipsa de transparenta. Invit Consiliul UE sa faca la fel.

Propunem un nou cadru pentru investitiile straine in UE – Investments Screening. Daca o firma straina vrea sa cumpere un port european, sau societati strategice din infrastructura ori IT, nu se poate face decat in transparenta.

Comisia vrea o industrie europeana mai puternica si competitiva. Sunt mandru de industria noastra auto, dar sunt socat cand un client e pacalit intentionat. Invit industria auto sa isi corijeze erorile.

Prezentam azi o noua strategie pentru industria europeana. Vreau ca UE sa fie in avangarda luptei impotriva schimbarilor climatice.

Vrem sa protejam mai bine cetatenii UE in societatea informatica. Noile reguli vor proteja mai bine datele personale, dreptul la proprietate intelectuala si vom lupta impotriva atacurilor cibernetice. Comisia priopune azi o Agentie Europeana de Securitate Cibernetica

Migratia trebuie sa ramana pe radarul nostru. Am facut progrese reale. Ne aparam mai eficient granitele externe. Am redus masiv migratia gratie acordului cu Turcia si am controlat mai bine fluxul prin Mediterana. Am redus considerabil numarul vietilor pierdute. Aduc un omagiu Italiei pentru generozitatea sa in gestionarea problemei migratiei. Europa are o responsabilitate colectiva pentru a incheia situatia scandaloasa a migrantilor.

Chiar daca nu toate statele membre impartasesc solidaritatea, UE in intregul sau e solidara. UE a primit anul trecut de trei ori mai multi membri decat SUA, Canada si Australia luate impreuna

Sunt foarte mandru de tinerii europeni care au facut voluntariat pentru migranti.

Trebuie sa ne dublam eforturile. La finalul lunii, Comisia va prezenta propuneri noi pentru intoarcerea migrantilor in tarile de unde au venit. Solidaritatea nu poate fi doar europeana, trebuie sa lucram si cu Africa.

Fondul de ajutorare a Africii risca sa se termine; avvem nevoie de ajutorul statelor membre. Le invit sa se alature efortului Comisiei Europene.

Europa e un continent care imbatraneste. De aceea, lucram la un plan pentru imigratia controlata.

In martie, am prezentat cele cinci scenarii pentru viitorul UE. Ele au fost dezbatute, criticate. A venit timpul sa tragem primele concluziile, sa facem urmatorii pasi de la dezbatere la decizii.

Articole asemănătoare

Romania are 116 cazuri de coronavirus, presedintele a decretat stare de urgenta

Lucy Ionesco

Tudorel Toader: Nu se sustine afirmatia ca evaluarea procurorului general constituie o forma de presiune in contextul dosarelor privind protestul din 10 august

Ioana Badulescu

Universitatile de stat, acuzate de studenti ca vor sa mareasca taxele de scolarizare pentru a acoperi cresterea salariilor profesorilor

Ioana Badulescu