KazMunaiGaz sa-si plateasca datoria istorica, altfel nu vom prelungi memorandumul cu Rompetrol, a anuntat ministrul Energiei

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota noiembrie 16, 2017 19:48

KazMunaiGaz sa-si plateasca datoria istorica, altfel nu vom prelungi memorandumul cu Rompetrol, a anuntat ministrul Energiei

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, joi, ca cei de la KazMunaiGaz trebuie sa-si plateasca datoria istorica, altfel nu tara noastra nu va prelungi memorandumul cu Rompetrol. “Am considerat sa e mai bine sa revenim la situatia de dinainte de 2014, iar compania sa-si plateasca datoria istorica”, a afirmat Toma Petcu, care a mai adaugat ca situatia a fost discutata recent intre premierul Mihai Tudose, ministrul Energiei, ministrul Economiei si ministerul Finantelor.

“Am considerat ca este bine sa revenim la situatia dinainte de 2014, in care compania sa-si plateasca datoria, asa cum este ea stabilita, pentru a putea sa-si dovedeasca buna credinta”, a spus Petcu.

De precizat ca pana in 2014 cand a fost aprobat memorandumul, Rompetrol Group (in prezent KMG International N.V.) avea de platit o datorie catre statul roman de circa 600 milioane dolari. Prin memorandum, statul roman a renuntat la aceasta datorie, in schimbul unor promisiuni de investitii.

In conditiile in care aceste promisiuni nu au fost indeplinite, memorandumul a tot fost prelungit in ultimii trei ani, din sase in sase luni. La sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Energiei a transmis printr-un comunicat de presa ca premierul Tudose a conditionat prelungirea unui controversat memorandum semnat de Guvernul Ponta in 2013 cu Rompetrol de indeplinirea a doua conditii: sa isi plateasca datoria istorica si sa astepte solutionarea anchetei DIICOT.

Toma Petcu sustine ca Guvernul a “considerat ca este mai bine sa revenim la situatia dinainte de 2014” deoarece memorandumul “pica” in cazul in care va ajunge in instanta, aceasta in conditiile in care exista anchete la DIICOT si DNA.

“Concluzia a fost fara echivoc. Memorandumul prevedere fara echivoc ca, in cazul in care acest dosar va fi trimis in instanta de Parchet, tot memorandumul pica. Consideram ca in aceasta perioada va fi foarte greu pentru noi sa justificam prelungirea unui memorandum mai mult de sfarsitul acestui an, in care sa stabilim unele aspecte, care, daca cumva DIICOT decide trimiterea in instanta in acest dosar, sunt nule de drept”, a declarat Toma Petcu.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti citi si pe FacebookTwitter sau Google Plus

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.