-14.2 C
România
24 ianuarie 2022
ANAF anunta controale ample la nivel national in sectoarele cu risc fiscal
Economie

LEGEA PREVENTIEI 2017. De cand intra in vigoare prevederile din Legea preventiei si ce nereguli se incadreaza la Avertisment

Legea preventiei a fost adoptata de Guvern, in urma cu aproximativ doua saptamani, iar potrivit actului normativ, operatorii economici si angajatii din administratie nu vor mai putea fi amendati de la inceput, ci doar avertizati. Legea preventiei nu va intra, insa, in vigoare pana ce nu va fi dezbatuta si adoptata in Parlament. Asadar, proiectul de lege NU se aplica momentan, ci abia dupa ce va trece de Parlament, va fi promulgat de presedintele Romaniei si va fi publicat in Monitorul Oficial.

Potrivit prevederilor din Legea preventiei, operatorii economici vor fi intai avertizati si vor avea la dispozitie trei luni sa isi repare greseala. La avertizare se incadreaza o serie de abateri care nu prezinta un pericol ridicat, precum contraventii din domeniul fiscal, legislatia muncii, ape si paduri, educatie si chiar protectia consumatorului. Conform proiectului privind Legea preventiei, se poate gresi o data la trei ani.

Proiectul privind Legea preventiei va ajunge în Parlament, unde va fi dezbătut în procedură de urgență, în Senat și Camera Deputaților.

„Adoptarea Legii prevenției este un prim pas în emanciparea actului de control, urmând ca al doilea pas să fie conformarea voluntară, participativă a mediului de business, care va îmbunătăți gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra în procedură parlamentară de urgență și sperăm să ajungă cât mai repede pe masa Administrației Prezidențiale pentru promulgare”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul pentru mediul de afaceri.

Legea preventiei – Principalele prevederi

Inspectorii Fiscului ori cei ai Inspecției Muncii nu vor mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte care constituie contravenție, astfel încât o firmă găsită cu nereguli în timpul unui control va avea la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi remedia problemele, prevede proiectul Legii prevenției. Documentul include peste 250 de contravenții pentru care companiile nu vor fi direct amendate, ci doar avertizate, în primă fază.

Legea preventiei prevede 267 de situații care constituie contravenții (fapte care nu prezintă un grad de pericol social ridicat) și pentru care contribuabilii vor fi mai întâi avertizați, nu direct amendați. Potrivit lui Alexandru Petrescu, multe dintre acestea situații au fost introduse chiar la propunerea ministerelor avizatoare. Totodată, firmele vor avea la dispoziție o perioadă fixă de 90 de zile calendaristice pentru a-și corecta neregulile constatate.

Citeste si: LEGEA PREVENTIEI – Lista contraventiilor care vor intra sub incidenta acestei legi

LEGEA PREVENTIEI, pusa in dezbatere publica, se va aplica pentru sanctiunile prevazute de Codul fiscal, Legea contabilitatii sau Codul muncii

Astfel, inspectorii de stat nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, însă doar cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, nu de natură penală. Astfel, pentru faptele care constituie contravenţii şi sunt prevăzute de anumite acte normative, pe care le vom enumera mai jos, va fi acordat contribuabililor un termen în care aceştia vor putea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

Reglementările Legii prevenţiei se vor aplica pentru 267 de de situații prevăzute de o serie întreagă de acte normative, dintre care: Codul fiscal; Codul de procedură fiscală; Legea contabilităţii; Codul muncii; Legea securităţii şi sănătăţii în muncă; Legea dialogului social; Legea uceniciei; Legea comerțului electronic; Legea lucrărilor de construcții; Legea şomajului.

În plus, măsurile vor fi valabile şi pentru sancţiunile prevăzute de alte acte normative, precum Hotărârea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorului sau Legea nr. 52/2011 privind activităţile zilierilor.

Spre exemplu, fapta unui angajator care nu eliberează, la cererea salariatului sau a fostului salariat, un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, va fi mai întâi sancționată cu avertisment, urmând ca amenda prevăzută de lege (între 300 și 1.000 de lei) să fie aplicată doar dacă angajatorul nu se va conforma, ulterior, în termenul stabilit.

Vezi si: SALARIZARE 2017 – 2018. Toate salariile vor fi majorate cu 25% de la 1 ianuarie 2018, o crestere mai mare este prevazuta in invatamant si sanatate

Si în cazul în care angajatorul nu va respecta prevederile legale privind înregistrarea demisiei unui salariat (faptă sancţionată în prezent cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 3.000 de lei), inspectorii nu vor trece direct la aplicarea sancţiunilor, ci vor oferi acel răgaz de 90 de zile pentru conformare.

Ce nereguli beneficiaza de avertizare: 

– Neanunţarea în termen de 3 zile a agențiilor pentru ocuparea forței de muncă cu privire la încadrarea în muncă, conform legii, a persoanelor din rândul beneficiarilor de indemnizații de somaj – abatere pentru care autorităţile de control aplică amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei;

– Necomunicarea agenţilor pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază îşi au sediul, a tuturor locurilor de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora, sancţionată tot cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

În ceea ce privește contravențiile prevăzute de Codul de procedură fiscală, prevederile Legii prevenției se vor aplica, printre altele, pentru neîndeplinirea de către contribuabil/plătitor la termen a obligaţiilor de declarare prevăzute de lege, inclusiv taxe și impozite, sau pentru nerespectarea obligației de întocmire a dosarului prețurilor de transfer, scrie avocatnet.ro.

Avertisment se vada si pentru nedepunerea la termen a declarațiilor recapitulative, sancționată acum cu amendă cuprinsă între 1.000 și 5.000 de lei, la fel si în cazul declarațiilor recapitulative incorecte ori incomplete.

 

Stiri pe aceeasi tema

Mediul afaceri catre PSD: Puteti sa va schimbati intre voi, dar nu schimbati nimic in economie

Ioana Badulescu

Avertisment transmis de BNR: Romania a ajuns la fundul sacului. Forta de munca se va scumpi, iar fiscalitatea nu mai poate fi redusa

Ioana Badulescu

Pretul petrolului a atins joi cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, din cauza tulburarilor din Iran

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult