Marea Britanie se confrunta cu un risc ridicat de amenintare terorista – ronews.co.uk

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu august 20, 2017 11:24

Marea Britanie se confrunta cu un risc ridicat de amenintare terorista – ronews.co.uk

Creste riscul de amenintare terorista in Marea Britanie dupa ce gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a pierdut batalii si teritorii in Siria si Irak. Avertismentul a fost transmis, sambata, de secretarul de stat pentru securitate Ben Wallace, citat de ronews.co.uk.

Wallace a spus că extremiștii britanici sau din alte locuri din Europa sunt aceia care fie nu se pot alătura SI în Irak sau în Siria, fie s-au întors deja în țările lor de origine, după ce au luptat în Orientul Mijlociu, și încearcă acum să inspire și alți fanatici să comită atentate în Occident.

SI a pierdut Mosul (Irak) și se confruntă în prezent cu o ofensivă susținută de coaliția internațională la Raqqa (Siria). „Cred că amenințarea va continua să crească, în parte motivată de faptul că SI se prăbușește în Siria și, fie (teroriștii) nu pot merge acolo să lupte pentru SI și atunci încearcă s-o facă acasă, fie s-au întors deja și încearcă să-i inspire și pe alții cu poveștile lor despre califat”, a explicat Wallace la postul BBC Radio 4. În opinia sa, acești doi factori „implică faptul că amenințarea este, până într-un anumit punct, în creștere” în Marea Britanie.

Wallace a mai remarcat că Europa se găsește în prezent sub „un atac constant” al grupărilor teroriste.

Numărul acestor combatanți ce revin în Europa ar urma să crească mai ales dacă autoproclamatul califat al Statului Islamic, care a pierdut teritorii substanțiale în Siria și Irak în ultimele luni, va fi învins militar sau se va prăbuși, avertiza recent și un raport al unei structuri speciale create de Comisia Europeană. Până la 3.000 de europeni care au luptat sau au trăit alături de organizația jihadistă Statul Islamic (SI) în Irak și Siria ar putea reveni în Europa, relevă raportul elaborat de Rețeaua europeană de sensibilizare privind radicalizarea (RAN).

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.