7.9 C
România
19 octombrie 2021
Medicii isi pot calcula singuri cati bani vor primi din garzi dupa 1 octombrie 2016
Social

Medicii isi pot calcula singuri cati bani vor primi din garzi dupa 1 octombrie 2016

Medicii isi pot calcula singuri cati bani vor primi din garzi dupa 1 octombrie 2016, dar si cati bani primesc in prezent. Ministrii Sanatatii si Muncii a lansat, de curand, „Calculatorului Medicului”, o aplicatie care poate fi accesata la  adresarespectpentrumedici.ro.

Amintim ca Guvernul a decis la inceputul lunii august ca plata garzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul Ordonantei de Urgenta 20/2016, incepand cu data de 1 octombrie, informeaza un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii.

2016 este anul adoptarii mai multor masuri in beneficiul medicilor, printre care si deciziile de crestere a salariilor din sectorul sanitar si de crestere a platii garzilor efectuate de medici. Astfel, veniturile medicilor vor fi mai aproape de principiile acestei profesii, iar orice masura in favoarea medicilor reprezinta un beneficiu direct si pentru pacienti. Pentru a demonstra ca acest Executiv are fapte dincolo de vorbe, ne-am decis sa aratam cu cifre obiective amploarea acestei reforme„, sustine Vlad Voiculescu, ministrul Sanatatii, si Dragos Pislaru, ministrul Muncii.

Intr-un comunicat de presa transmis de Ministerul Sanatatii se precizeaza ca fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare cresterii platii garzilor pentru medici in 2016 vor proveni din administrarea mai eficienta a resurselor deja existente in sistemul sanitar, iar mecanismele gasite nu afecteaza in niciun fel prognozele de deficit bugetar.

Cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanta de Urgenta conform discutiilor avute in Guvern„, se arata in document.

Citeste si: Medicii, obligati prin lege sa faca garzi suplimentare! Guvernul rectifica organizarea garzilor, doar universitarii si sefii de spitale vor fi avantajati

Spitalele din Romania au un deficit de 13.000 de medici. Practic, nu exista judet fara posturi libere pentru medici

In acest context, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, apreciaza ca „sistemul sanitar trebuie sa aiba grija in primul rand de oameni: de pacienti si de medici. Orice masura decisa in favoarea medicilor este un beneficiu direct si pentru pacienti„. „Demersul privind garzile se inscrie intr-o preocupare mai larga a Ministerului Sanatatii, impreuna cu Ministerul Muncii, de reformare a organizarii resursei umane in Sanatate„, se arata in comunicat.

MS mai precizeaza ca masurile luate au in vedere cresterea platii garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pasilor legislativi este data de 1 octombrie.

Au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20 /2016. Guvernul a prevazut pentru aceasta crestere un miliard de lei. Garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Pentru medici avantajul este ca garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati„, arata MS.

Ministerul mai sustine ca asa numita „garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea.

De asemenea, medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat. Timpii de lucru si de odihna vor fi reganditi in termeni de flexibilizare, de grija fata de efortul depus de medici si de siguranta a pacientilor. Totodata, ministerul evalueaza modalitati de remunerare a medicilor rezidenti de anii I si II pentru garzile pe care le fac.

Masurile de eficientizare a cheltuielilor din Sanatate vor viza economii la scara nationala prin mecanismul de achizitii publice centralizate care are deja proceduri demarate; evaluarea si monitorizarea stricta a investitiilor; controlul mai strict al prescriptiei de medicamente (cu precadere antibiotice, dar nu numai) si al investigatiilor medicale, precum si controlul serviciilor din spitalizarile de zi.

Ministrul Sanatatii este de parere ca decizia de crestere a remuneratiei pentru garzile din sistemul sanitar e unul din cei mai importanti pasi ai ultimilor ani in beneficiul medicilor. Masura corecteaza o nedreptate veche din anul 2009 si reafirma angajamentul premierului Dacian Ciolos de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului sau. In acelasi timp, Vlad Voiculescu mizeaza in continuare pe cooperarea responsabila a Federatiei Sanitas, a Federatiei Solidaritatea Sanitara si a Federatiei Hipocrat. De asemenea, sprijinul medicilor pentru implementarea masurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem este esential„, se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit MS, la solicitarea Federatiei Sanitas, evaluarea modalitatilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate in cadrul consultarilor cu partenerii de dialog social din procesului de elaborare a Legii Salarizarii Unitare.

Din cauza tensiunilor legate de plata garzilor suplimentare Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de felul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare, anuntul fiind facut de doctorul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica al spitalului. De asemenea, Colegiul Medicilor a atras atentia ca activitatea spitalelor ar risca sa fie blocata, ca urmare a nerezolvarii problemei garzilor.

Stiri pe aceeasi tema

O echipa de chirurgie ortoplastica a realizat, in premiera in Romania, o interventie de inlocuire a unui os necrozat al mainii cu o proteza de ultima generatie din pyrocarbon

Cristiana Petrariu Bota

Adrian Vasilescu: Nu mai umblu cu bani in buzunar, sunt cei mai periculosi cand e vorba de raspandirea unei molimi

Cristiana Petrariu Bota

Mariana Ghena este noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii CSM

Cristiana Petrariu Bota

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult