6.7 C
România
24 octombrie 2021
Amnistie fiscala. Pe cine favorizeaza masura PSD, cand principalul datornic la stat este chiar statul?
Economie

Modificari pentru contabili! Ministerul de Finante vrea sa aduca atributii noi contabililor si sa schimbe regulile CECCAR

Se anunta modificari pentru contabili! Ministerul de Finante vrea sa schimbe o serie de acte normative, inclusiv Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, dar si a celor din domeniul auditului financiar. Potrivit profit.ro, contabilii vor avea atributii noi, iar regulile de organizare, conducere si supraveghere ale CECCAR vor fi si ele modificate. 

Potrivit proiectului, lista activitatilor pe care un expert contabil le poate desfasura va fi extinsa. Concret, expertii contabili vor putea efectua activitati de evidenta electronica a personalului si de salarizare, management financiar – contabil si al performantei economice, control intern de gestiune si management al riscurilor, consultanta in gestiunea financiara si in contabilitate, prestarea de servicii specifice contabilitatii manageriale si raportarii integrate.

Documentul stabileste ca atat expertii contabili, cat si contabilii autorizati se vor putea constitui in societati de contabilitate, in loc de societati comerciale, asa cum prevede legislatia in vigoare.

In acest sens, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a initiat un proiect de lege cu noile prevederi, document care modifica mai multe acte normative, printre care Ordonanta Guvernului nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, dar si a celor din domeniul auditului financiar.

Proiectul de lege aduce modificari si in privinta cotizatiilor membrilor CECCAR care acum sunt stabilite pe transe de venituri. Proiectul prevede doar ca acestea vor fi fixe si variabile.

Pe langa titlul referitor la modificarea si completarea OG nr. 65/1994 privind organizarea activitatii de expertiza contabila si a contabililor autorizati, proiectul de lege contine alte patru titluri, respectiv: Auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate, Autoritatea pentru Supravegherea Publica a Activitatii de Audit Statutar, Modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/1999 privind activitatea de audit financiar si Dispozitii tranzitorii si finale.

Iti recomandam si: Anunt ANAF privind aprobarea anumitor formulare de inregistrare fiscala a contribuabililor

ANAF va prelungi unele facilitati pentru firme si va elimina sau transfera online o serie de formulare

Potrivit profit.ro, principalele modificari la ordonanta 65/1994 sunt:

– activitatea Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR) nu va mai fi supravegheata public de Consiliul pentru Supravegherea in Interes Public a Profesiei Contabile
– expertii contabili vor putea efectua activitati de evidenta electronica a personalului si de salarizare, management financiar – contabil si al performantei economice, controlul intern de gestiune si managementul riscurilor, consultanta in gestiunea financiara si in contabilitate, prestarea de servicii specifice contabilitatii manageriale si raportarii integrate;
– sunt specificate competentele Comisiei superioare de disciplina a CECCAR si atributiile Consiliului superior al CECCAR;
– se clarifica conditiile necesare pentru alegerea in functia de presedinte al Consiliului superior si al filialelor;
– se modifica prevederile referitoare la modul de aprobare si avizare a regulamentului de organizare si functionare a CECCAR.

O alta noutate este ca expertii contabili se vor putea constitui in societati de contabilitate si/sau de expertiza contabila, iar contabilii autorizati in societati de contabilitate, in loc de societati comerciale, asa cum prevede legislatia in vigoare.

Referitor la CECCAR, proiectul stabileste in plus ca aceasta este autoritatea competenta care organizeaza si monitorizeaza activitatea societatilor de contabilitate si expertiza contabila, respectiv a societatilor de contabilitate.

Proiectul adauga printre atributiile Conferintei nationale a CECCAR decizia de sanctionare disciplinara a membrilor Consiliului superior, la propunerea Comisiei superioare de disciplina si sanctionarea disciplinara a membrilor si presedintelui Comisiei superioare e disciplina, la propunerea Consiliului superior.

Articolul complet poate fi citit pe site-ul profit.ro.

Proiectul de lege poate fi consultat pe site-ul mfinante.ro.

Stiri pe aceeasi tema

Contributia la sanatate pentru cei fara venituri. Ce modificari aduce OUG 41/2015

Cristiana Petrariu Bota

ANAF a pus sechestru pe Rafinaria Petrotel, apartinand Lukoil

Cristiana Petrariu Bota

Premierul Mihai Tudose ar putea incheia saptamana viitoare negocierile pentru finantarea autostrazii Comarnic-Brasov

Delia Ion

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult