Motiunea anti-Dancila tine pe loc Comisia Europeana. Ursula von der Leyen va lua o decizie privind comisarul european abia dupa motiunea de joi

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota octombrie 8, 2019 13:14

Motiunea anti-Dancila tine pe loc Comisia Europeana. Ursula von der Leyen va lua o decizie privind comisarul european abia dupa motiunea de joi

Motiunea anti-Dancila, al carei verdict il vom afla joi, tine pe loc Comisia Europeana. Presedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va lua o decizie cu privire la acceptarea lui Dan Nica drept candidat pentru functia de comisar european numai dupa motiunea de cenzura de joi. 

Premierul Viorica Dancila a anuntat Comisia Europeana ca merge pe varianta a doua din prima scrisoare trimisa oficialilor europeni, care continea numele Rovanei Plumb si a lui Dan Nica, potrivit unor surse citate de Digi 24.

Procedural, Ursula von der Leyen trebuie sa decida daca accepta nominalizarea lui Dan Nica, pentru ca mai apoi sa propuna comisiilor de specialitate din Parlamentul European audierea acestuia. Intr-o discutie telefonica avuta cu Viorica Dancila chiar in timpul sedintei CEx de saptamana trecuta, presedintele desemnat al Comisiei Europene i-a transmis acesteia sa propuna si o femeie. Dancila s-a conformat si a anuntat CEx-ul ca are si o varianta de rezerva, in persoana secretarului de stat din MAE, Gabriela Ciot. Totusi, Ciot nu a fost inaintata oficial la Bruxelles.

Daca motiunea de cenzura trece joi de votul Parlamentului si Guvernul Dancila este demis, propunerea lui Dan Nica nu va fi acceptata, urmand ca presedintele Klaus Iohannis sa convoace la finalul saptamanii consultari cu partidele politice, la Palatul Cotroceni, pentru a gasi o solutie in vederea desemnarii comisarului european.

Daca motiunea va fi respinsa de Parlament, sunt sanse mari ca Ursula von der Leyen sa il accepte pe Dan Nica, insa acesta nu are nicio garantie ca va trece de audierile din comisiile de specialitate.

Conform legii, candidatul propus pentru functia de comisar european trebuie audiat prima data de comisiile de specialitate din Parlamentul Romaniei. Pana la ora transmiterii acestei stiri, Viorica Dancila nu a instiitat oficial Parlamentul Romaniei de propunerea lui Dan Nica.

Oficial, noua comisie ar trebui votata de Parlamentul European pana la finalul lunii octombrie.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.