Mugur Isarescu
Breaking NewsEconomie

Mugur Isarescu: E nevoie de cresterea salariilor in Romania, astfel incat angajatii sa fie motivati sa ramana in tara

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a declarat, joi, ca Romania are nevoie de cresterea salariilor, astfel incat angajatii sa fie motivati sa ramana in tara, dar aceasta majorare sa se faca in anumite conditii si sa fie completata de alte beneficii.

„In general, reformele structurale sunt esentiale pentru consolidarea convergentei (n.r. – Romaniei la zona euro), pentru asigurarea unei cresteri durabile si cresterea flexibilitatii economiei pentru a beneficia de intrarea in zona euro, deoarece avantajele adoptarii euro nu sunt neconditionate. (…) Un domeniu care ar putea beneficia, in mod sigur, de implementarea unor astfel de reforme este piata fortei de munca, intr-un moment in care Romania se confrunta cu provocari care nu sunt cu siguranta noi sau neobisnuite”, a afirmat Mugur Isarescu, in cadrul conferintei „Convergenta spre extinderea euro”.

Mugur Isarescu a tinut sa reaminteasca faptul ca exista opinii diferite in economia din Romania cu privire la nivelul unde ar trebui sa fie salariile.

„Pe de o parte, ele ar trebui sa fie guvernate de dinamica productivitatii, astfel incat sa nu conduca la o erodare a pozitiei competitive. Pe de alta parte, si aici sunt si oameni care privesc situatia la nivel regional, nu doar politicieni, salariile nu pot fi semnificativ mai mici decat cele disponibile in alte economii, deoarece ar duce pur si simplu la o pierdere dramatica de forta de munca, cu consecinte dramatice, care includ o crestere importanta a salariilor de catre piata, nu de catre politicieni. Aceasta problema trebuie sa fie abordata cat mai repede”, a sustinut Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai subliniat ca, in urma aderarii la Uniunea Europeana (UE), Romania se confrunta cu o problema de emigrare, deoarece mai mult de trei milioane de romani au parasit tara pentru a lucra in alte state membre ale UE.

„Pentru a atenua acest lucru, salariile ar trebui sa creasca. Dupa cum am mentionat, singura modalitate de a face acest lucru fara a afecta competitivitatea este cresterea productivitatii. Acest lucru se poate realiza pe mai multe cai, multe dintre ele implicand, totusi, o perioada semnificativa de timp. De exemplu, nu se poate rezolva problema imbatranirii populatiei peste noapte”, a mai spus Isarescu.

In plus, oficialul Bancii Centrale a mentionat ca investitiile straine directe din ultimii ani au contribuit la cresterea productivitatii, insa angajatorii au de infruntat, in continuare, provocari, din cauza lipsei fortei de munca, cauzata, in mare parte, de emigratia semnificativa. „Ca rezultat, putem vorbi acum despre angajatorii descurajati, spre deosebire de perioadele care urmeaza unei crize, cand angajatii sunt cei descurajati”, a adaugat Isarescu.

Isarescu a mai aratat ca, in prezent, ne confruntam cu urmatoarea dilema: pe de o parte, asigurarea unor nivelurile salariale care sa fie compatibile cu atragerea de investitori, iar, pe de alta parte, recunoasterea faptului ca, cel putin in anumite zone, salariile trebuie sa ajunga la momentul prezent, pentru a diminua exodul fortei de munca, care afecteaza sectorul public si privat, deopotriva.

„Cheia este, in opinia mea, sa creasca salariile intr-un ritm adecvat si sustenabil, pentru a beneficia in cele din urma de un climat de viata imbunatatit, reflectat de o putere de cumparare mai mare, dar si de conservarea echilibrelor macroeconomice, precum si de servicii publice de calitate superioara – in special infrastructura, pentru ca, la urma urmei, salariile nu sunt singura parte a povestii emigrarii”, a punctat Isarescu.

Oficialul BNR a subliniat ca infrastructura este esentiala pentru conectarea diferitelor regiuni ale Romaniei si promovarea coeziunii cu cele 19 tari din zona euro.

 

Articole asemănătoare

Guvernul si-a asumat raspunderea pe legile privind termenele in Justitie, abrogarea OUG 51/ 2019 si plafoanele bugetare. PSD contesta doua dintre legi la CCR

Lucy Ionesco

BNR: Creditarea pentru populatie si companii nu a fost franata de limitarea gradului de indatorare sau de taxa bancara

Lucy Ionesco

Societatile de stat trebuie sa repartizeze minimum 90% din profitul net realizat in 2016 la buget

Lucy Ionesco