-7.5 C
România
22 ianuarie 2022
Pilonul 2 de pensii nu se desfiinteaza, dar Ministerul Muncii vrea sa-l faca optional
Social

O noua Lege a Pensiilor, in lucru la Ministerul Muncii. Toate pensiile aflate in plata vor fi recalculate

O noua Lege a Pensiilor va intra in lucru la Ministerul Muncii, a anuntat ministrul de resort, Lia Olguta Vasilescu, care a explicat ca toate pensiile aflate in plata vor fi recalculate, dand insa asigurari ca nicio pensie nu va fi recalculata „in jos”. Noua Lege a pensiilor va fi gata in octombrie, potrivit Ministerului Muncii si va fi implementata chiar din acest an.

Noua Lege a Pensiilor va aduce ca noutate un alt aspect: varsta de pensionare a femeilor care au peste trei copii va scadea. Lia Olguta Vasilescu a tinut sa sublinieze ca varsta de pensionare a femeilor cu va fi egalizata cu cea a barbatilor.

„Trebuie sa facem o noua lege a pensiilor, cu care vom veni in octombrie. Nu e normal sa iesi in 2010 cu o pensie mai mare decat unul care iese in 2011. E o nebunie, un haos in sistem… Dupa aceasta lege a pensiilor, va trebui ca fiecare pensie aflata in plata sa fie recalculata, niciuna in jos. Asta presupune un efort din partea functionarilor casei de pensii si foarte multe modificari in administrarea caselor de pensii, a declarat Lia Olguta Vasilescu intr-o interventie la Romania TV.

Ministrul Muncii a mai anuntat ca varsta de pensionare a femeilor care au peste trei copii va fi micsorata, scopul fiind acela de stimulare a natalitatii.

De interes: LEGEA PENSIILOR, MODIFICARI LA GRUPA I SI II DE MUNCA. Reducerea varstei standard de pensionare si modificari la punctajul anual

OUG privind pensiile speciale a fost adoptata de Guvern. Pensiile de serviciu nu se mai majoreaza prin raportare la cresterile salariale, ci in functie de coeficientul de inflatie

Cu privire la egalizarea varstei de pensionare a femeilor cu cea a barbatilor, ministrul a dat asigurari ca deocamdata nu se ia in calcul asa ceva.

„Speranta de viata se calculeaza in decenii, la noi media este de 75 de ani, 72 la barbati si 79 la femei. Nu am luat in calcul sa crestem varsta de pensionare si nici sa o egalizam pe cea a femeilor cu a barbatilor, desi ne incurca o directiva a Uniunii Europene, dar care are aplicativitate incepand cu anul 2030. Pana in 2030, ar trebui sa facem ca si stat aceste corectii.

Pe legea pensiilor care va intra in vigoare anul acesta, nu vrem insa sa facem aceste corectii, din cauza ca noi nu avem speranta de viata nici ca in Olanda, nici ca in Franta si atunci nu este cazul sa operam de acum aceste modificari”, a mai spus ministrul.

Vezi si: PENSII MILITARE – MApN explica ce corectii se vor face la pensiile militare si daca se va trece la plafonare

 

Stiri pe aceeasi tema

Primul caz de coronavirus in Romania. Raed Arafat: In casa respectiva mai sunt 7 persoane, toate au fost testate negativ

Cristiana Petrariu Bota

Aurelia Daogaru si Maricica Iosub, printre romanii morti in cutremurul din Italia

Cristiana Petrariu Bota

CNSCBT confirma al 18-lea deces cauzat de virusul gripal la o femeie din judetul Galati

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult