Firmele care angajeaza elevi si studenti primesc ajutor financiar de la stat
Economie

Ordonanta privind bacsisul, atacata la CCR. Ce amenzi prevede OUG 8/2015 si cum poate fi suspendata activitatea firmelor

Ordonanta de urgenta privind bacsisul a fost atacata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) de Avocatul Poporului, pe motiv ca prevederile OUG 8/2015 afecteaza mediul de afaceri. Potrivit unui comunicat transmis presei, Avocatul Poporului a sesizat CCR cu o exceptie de neconstitutionalitate Ordonanta de Urgenta 8/2015 (Ordonanta care reglementeaza taxarea bacsisului). Victor Ciorbea arata ca Ordonanţa data de guvernul Ponta „încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat” si „afectează drepturi şi libertăţi consituţionale, în speţă accesul liber la justiţie”.

Ordonanta privind bacsisul curpinde si o prevedere controversata: in cazul unui control al ANAF, o firma poate plati de 10 ori amenda aplicata pentru a nu se suspenda activitatea, dar suma nu se restituie in cazul in care o instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei.

Este unul dintre putinele cazuri in care Avocatul Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea, ataca o Ordonanta de Urgenta a guvernului Ponta, remarca hotnews.ro. Pina acum, Ciorbea a ramas fara reactie in cazul a zeci de OUG-uri considerate neconstitutionale de Opozitie si societatea civila, precum OUG prin care un posesor de doctorat obtinut fraudulos poate renunta la titlu fara sa suporte rigorile legii.

Potrivit Avocatului Poporului, Ordonanta de Urgenta „afectează drepturi şi libertăţi consituţionale, în speţă accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, condiţiile restrângerii exerciţiului unor drepturi şi libertăţi precum şi libertatea economică ale persoanelor vizate de ipoteza normei legale criticate”.

Vezi si: ANAF poate suspenda activitatea unei firme si pentru diferente mici de bani in plus sau in minus

În plus, arata Avocatul Poporului, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2015 încalcă principiul separaţiei şi echilibrul puterilor în stat şi independenţa judecătorilor prin faptul că hotărârea judecătorească de anulare a procesului de constatare a contravenţiei nu are nici o finalitate cu caracter reparatoriu pentru persoana vătămată în patrimoniul său, întrucât amenda şi suma de bani achitată nu se restituie, aşa cum reiese din textul legal criticat.

OUG 8/2015 este esentiala pentru functionarea sistemului de taxare a bacsisului. Actul defineste bacsisul si stabileste situatiile in care pot fi sanctionate de catre ANAF firmele care sunt gasite cu nereguli: „Prin bacsis se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar”, se arata in ordonanta de urgenta.

Ordonanta de Urgenta, semnata de premierul Victor Ponta, a fost contrasemnata de Eugen Orlando Teodorovici (Ministrul finanţelor publice) si Robert Cazanciuc (Ministrul justiţiei).

Ce amenzi prevede OUG 8/2015 pentru firmele gasite cu nereguli si cum poate fi suspendata activitatea:

1. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar nu mai mult de 3% inclusiv , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu avertisment, fara aplicarea sanctiunii complementare.

2. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este de pana la 300 lei inclusiv, dar mai mare de 3% , din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 lei la 5.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.

3. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.

4. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 3% din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni.

5. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mica de 3% inclusiv, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 25.000 lei, fara aplicarea sanctiunii complementare.

6. Daca suma nejustificata rezultata din savarsirea contraventiei este mai mare de 1.000 lei si mai mare de 3%, din valoarea inregistrata in casa de marcat pana la ora controlului, ori la sfarsitul zilei, daca fapta a fost savarsita anterior datei controlului, fapta se sanctioneaza cu amenda de la 25.000 lei la 30.000 lei. De asemenea, se suspenda pentru 30 de zile activitatea operatorului economic pentru unitatea de vanzare la care s-a constatat contraventia, incepand cu cea de-a doua abatere constatata intr-un interval de 24 de luni, indiferent pentru care dintre situatiile prevazute mai sus a fost aplicata sanctiunea la prima abatere, in cadrul termenului de 24 de luni.

7. Pentru situatiile prevazute la punctele 4 si 6, daca operatorul economic achita atat amenda, cat si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara (suspendarea pentru 30 de zile a activitatii operatorului economic pentru unitatea in care s-a constatat contraventia) inceteaza de drept in termen de 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

Articole asemănătoare

Ce spune ministrul Finantelor despre taierea de salarii si pensii in 2020. Sunt posibile disponibilizari in sectorul bugetar

Lucy Ionesco

Complexul energetic Hunedoara a intrat in insolventa

Lucy Ionesco

Guvernul aplica o noua taxa de la 31 martie 2019 pentru fiecare ambalaj reutilizabil al produselor pe care le cumpara

Ioana Badulescu