Palestina nu poate exista pentru ca in araba nu exista litera „P”

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota februarie 11, 2016 18:30

Palestina nu poate exista pentru ca in araba nu exista litera „P”

Controversele cu privire la denumirea Palestinei continua, dupa decenii de dispute politice. Un parlamentar israelian din partidul Likud, al premierului Benjamin Netanyahu, a stârnit controverse și a fost totodată ridiculizat, după ce a declarat că palestinienii au împrumutat cuvântul ”Palestina”, pe care nici măcar nu-l pot pronunța deoarece in limba araba nu exista litera „P”, noteaza Cotidianul, care citeaza agentiile de presa internationale.

”În arabă nu există litera ”p”, deci merită să dezbatem pe tema termenului Palestina”, a pus deputata Anat Berko. ”Nu există sunetul acesta în arabă”, a repetat deputata, care a adaugat apoi că arabii au împrumutat denumirea Palestina de la romani.

Anat Berko a fost luata peste picior intr-un final. ”Tu ai creier?”, a intrebat-o un deputat din partidul de stânga Meretz. ”Da, Berko, nu există sunetul acesta în arabă, dar există ”F”, iar cuvântul Palestina începe cu litera ”F” în arabă și este la fel ca și în ebraică, iar Palestina este pronunțată Falastin”, a spus deputatul Tamar Zandberg.

Disputele pe denumirea Palestinei nu sunt deloc recente, ci datează de decenii si a aprins numeroase reactii politice. Gulfnews.com o citează Golda Meir, fostul premier al Israelului, care în 1969 a spus: ”Nu există palestinieni. Când a existat un popor palestinian independent cu un stat palestinian? A fost fie Siria de sud înainte de Primul Război Mondial, fie o Palestina împreuna cu Iordania. Nu a existat un popor palestinian în Palestina care să se considere palestinieni și pe care să-l alungăm și să-i luăm țara. Ei nu au existat”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.