Premiul Nobel 2017 pentru Medicina a fost castigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash si Michael W. Young
Lifestyle

Premiul Nobel 2017 pentru Medicina a fost castigat de Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash si Michael W. Young

Laureaţii Premiului Nobel 2017 pentru medicină sunt Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru descoperirile lor în controlarea mecanismelor moleculare ale ritmului circadian. 

Oamenii de stiinta americani Jeffrey Hall, Michael Rosbash si Michael Young au castigat Premiul Nobel pentru Medicina din 2017 pentru descoperirile lor de mecanisme moleculare care ne controleaza ceasul biologic. Mecanismele contribuie la explicarea unor aspecte cum ar fi de ce persoanele care călătoresc pe distanțe lungi pe mai multe zone de timp pot prezenta mai des tulburari ale sănătății, cum ar fi riscul crescut de dezvoltare a unor boli.

„Descoperirile celor trei oameni de știință explică modul în care plantele, animalele și oamenii își adaptează ritmul biologic astfel încât să fie sincronizați cu schimbarile care au loc pe planeta noastra”, a precizat Adunarea Nobel la Institutul Karolinska din Suedia.

Laureații au folosit muște de fructe pentru a izola o genă care controlează ritmul biologic zilnic normal, studiu care a arătat cum această genă a codificat o proteină care se acumulează în celulă în timpul nopții și se degradează în timpul zilei.

Premiul Nobel pentru Medicină din 2016 a fost acordat japonezului Yoshinori Ohsumi, pentru descoperirea mecanismului autofagiei.

În 2015, Premiul Nobel pentru Medicina a fost caştigat de William C. Campbell (Irlanda) şi Satoshi Ōmura (Japonia) pentru descoperirile privind o nouă terapie împotriva infecţiilor cauzate de viermi cilindrici, în timp ce Youyou Tu (China) a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Începând din anul 1901 au fost 211 laureaţi, Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină fiind acordat de 107 ori, cu excepţia anilor: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 and 1942. Conform statutului Fundaţiei Nobel, acest premiu nu este acordat în anul în care nici una dintre lucrările nominalizate şi luate în considerare nu este de natură să aducă beneficii umanităţii.

Cel mai tânăr laureat de până acum a fost medicul canadian Frederick G. Banting considerat, împreună cu fiziologul american Charles Best, ca descoperitor al insulinei şi care avea 32 de ani când a primit Nobelul pentru Medicină, în anul 1923.

Cel mai în vârstă laureat a fost Peyton Rous, care avea 87 de ani când i-a fost atribuit premiul pentru descoperirile făcute în domeniul oncovirusurilor, în anul 1996.

Sezonul Nobel 2017 va continua, marţi (3 octombrie), cu premiul Nobel pentru fizică. Miercuri (4 octombrie) va fi decernat premiul Nobel pentru chimie, iar, vineri, va fi anunţat premiul Nobel pentru pace. Nobelul pentru literatură va fi anunţat pe data de 5 octombrie.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 9 octombrie. Laureatul va primi o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (circa 850.000 de euro).

Laureaţii îşi vor primi premiile Nobel în timpul unor ceremonii oficiale organizate la Stockholm şi la Oslo, pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului premiilor, Alfred Nobel, decedat în 1896.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Numele nominalizaţilor şi alte informaţii despre aceştia sau despre procesul de selecţie nu pot fi făcute publice timp de 50 de ani.

Articole asemănătoare

Cronica Carcotasilor, petitie pentru o televiziune fara mizerii semnata de 27.000 de oameni

Lucy Ionesco

ADDA – Lupii. VIDEO. O piesa cu licenta poetica si o poveste personala dramatica

Lucy Ionesco

BURLACITA Daniela Crudu nu face niciun pas in emisiune fara sa i se sopteasca in casca

Lucy Ionesco