PRIMA CASA 2020
Economie

PRIMA CASA 2019 – Ce conditii impune programul de anul acesta si care sunt bancile participante

PRIMA CASA 2019. O noua editie a Programului „Prima Casa” a luat startul vineri,1 maartie, cu un buget de 1,987 miliarde de lei, a anuntat Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), intr-un comunicat de presa. Printre bancile participante anul acesta la programul Prima Casa se numara BRD, Banca Transilvania si CEC.

Programul PRIMA CASA 2019 beneficiaza de aceleasi conditii de acordare a garantiei statului roman pentru finantarile aprobate de catre bancile participante si va fi derulat prin intermediul a 15 banci finantatoare: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Credit Agricole, Leumi Bank si Intesa Sanpaolo Bank.

Plafonul total al garantiilor ce pot fi emise in anul 2019 pentru PRIMA CASA, potrivit legislatiei in vigoare, este de doua miliarde lei si a fost aprobat prin Hotararea de Guvern nr. 93/2019.

„Noua aplicatie de extragere si prelucrare automata a informatiilor, denumita la nivelul FNGCIMM „Alex’, utilizeaza tehnologia OCR – Recunoasterea Optica a Caracterelor (Optical Character Recognition) si faciliteaza transferul automat al datelor primite de la partenerii bancari in sistemul informatic al institutiei. Se reduce astfel la minim riscul de eroare cauzat de interventia manuala in colectarea de date necesare analizarii solicitarilor de garantare, timpul necesar solutionarii putand fi considerabil diminuat”, se arata in comunicatul Fondului de Garantare cu privire la programul PRIMA CASA 2019.

In 2018 au fost acordate in cadrul acestui program 20.423 de garantii, in valoare totala de 1,9 miliarde de lei, cu o valoare medie a garantiei acordate de 94.000 lei, precum si 7.160 promisiuni de garantare, in valoare totala de 800 de milioane de lei. Totodata, de la momentul lansarii Programului, in anul 2009, si pana la finalul lunii decembrie 2018 au fost acordate 267.752 garantii si promisiuni de garantare, in valoare totala de 23,7 miliarde de lei.

Garantia FNGCIMM este de maximum 80% din valoarea imprumutului, fara a depasi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar si se emite la solicitarea institutiilor finantatoare partenere, pentru finantari aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de catre finantator.

Articole asemănătoare

PRIMA CASA: Finantarile pentru achizitionarea de locuinte au crescut cu 2,4 miliarde de lei in primele patru luni ale anului 2017

Delia Ion

GRILE SALARIZARE 2016. Care sunt noile grile de salarizare din invatamant aplicabile din august si ce salarii primesc profesorii

Delia Ion

Romania, avertizata de Comisia Europeana cu privire la noua lege a pensiilor

Lucy Ionesco