Primii bebelusi modificati genetic din lume – Cercetatorul He Jiankui a anuntat ca va face o pauza in cercetarile sale

Ioana Badulescu
By Ioana Badulescu noiembrie 30, 2018 00:28

Primii bebelusi modificati genetic din lume – Cercetatorul He Jiankui a anuntat ca va face o pauza in cercetarile sale

He Jiankui, cercetatorul chinez care sustine ca a contribuit la nasterea primilor bebelusi din lume care au fost modificati genetic, a anuntat ca va face o pauza in cercetarile sale, in urma controverselor uriase aparute pe plan international dupa dezvaluirile facute.
 
Cercetatorul a evocat din nou realizarea sa la cea de-a doua editie a Human Genome Editing Summit, organizata la Universitatea din Hong Kong, afirmand ca a contribuit la nasterea unor gemene ale caror secvente ADN au fost modificate pentru a le face sa devina rezistente in fata HIV, virusul care declanseaza SIDA.
 
Modificarea genetica le va ajuta pe cele doua fetite sa fie protejate in fata riscului de infectie cu HIV.
 
He Jiankui sustine ca a folosit o tehnologie de editare a genelor, cunoscuta sub numele CRISP-Cas9, pentru a modifica genele embrionare de la gemenele nascute in aceasta luna.
 
CRISP-Cas9 este o tehnologie ce permite oamenilor de stiinta sa taie si sa lipeasca secvente de ADN, crescand sperantele pentru vindecari pe cale genetica a unor boli. Totusi, exista ingrijorari legate de siguranta fatului si de etica.

“Acest studiu a fost trimis unei reviste stiintifice pentru a fi recenzat”, a declarat He Jiankui. Savantul chinez, profesor-asociat la Universitatea sudica de stiinta si tehnologie din Shenzhen, nu a dezvaluit numele revistei si a precizat ca universitatea unde profeseaza nu a fost la curent cu desfasurarea studiului sau.

Potrivit Reuters, savantul asiatic a declarat, miercuri, ca este mandru de munca lui si a dezvaluit ca o alta voluntara este insarcinata in urma participarii sale la acest experiment medical.

“Pentru acest caz, ma simt mandru. Ma simt cel mai mandru”, a adaugat el, atunci cand a fost confruntat de mai multi colegi de breasla prezenti la summit-ul organizat in Hong Kong.

He Jiankui a spus ca experimentul lui a fost autofinantat si a respins acuzatia potrivit careia cercetarea ar fi fost desfasurata in secret, argumentand ca s-a adresat comunitatii stiintifice pe aceasta tema in ultimii trei ani.

Intr-un mesaj video publicat online, He Jiankui a afirmat ca a folosit o tehnologie de editare a genelor, cunoscuta sub numele CRISP-Cas9, pentru a modifica genele embrionare de la gemenele nascute in aceasta luna

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.