Imigranti in Europa
Breaking News

Primii refugiati trimisi de UE vor ajunge in Romania in martie. Suntem pregatiti?

Primii refugiați repartizați de Uniunea Europeana (UE) vor ajunge în România. In luna martie ar urma să ajungă în România primii 15 refugiați repartizați de UE,potrivit unor surse citate de RFI si de site-ul Pro TV. Astfel, tara noastra va începe din acest an, cel mai probabil de luna viitoare, să primească primele tranșe de refugiați. Este vorba despre imigranții pe care urmează să îi găzduim în conformitate cu cotele obligatorii stabilite de UE pentru statele membre.

În acest context, suntem sau nu pregătiți să începem să primim refugiați? Dacă în societate și în mediul virtual, părerile sunt împărțite, autoritățile, dar și ONG-urile din domeniu spun că suntem pregătiți.

Conform deciziilor luate la nivel european în toamna anului trecut, România ar urma să primească peste 6.000 de refugiați pe parcursul mai multor ani. Acest număr ar putea fi suplimentat dacă avem în vedere că mii de imigranți continuă să intre în Europa în fiecare zi.

În acest context, societatea este polarizată când se pune întrebarea dacă ar trebui sau nu să primim refugiați, în timp ce autoritățile susțin că au îmbunătățit legislația și că au suficiente locuri de cazare pentru primele tranșe.

Reprezentanții ONG-urilor sunt, de asemenea, optimiști, iar Iulian Sandu, de la asociația ARCA, cu experiență de mai bine de șase în lucrul cu imigranții, spune că un refugiat nu reprezintă un pericol pentru societatea în care vine. Ba mai mult, România poate beneficia din multe puncte de vedere de pe urma refugiaților care vor ajunge în țară.

”Oamenii aceștia nu vin doar cu propriile lor resurse, dar vin și cu tot ce înseamnă cunoștințe și experiență de muncă. Vin, de asemenea, doctori, ingineri sau brutari. În plus, există foarte multe beneficii financiare pe care România le va avea atât de la UE, cât și ca plus valoare economică în societate ținând că avem un factor destul de ridicat de îmbătrânire a populației apte de muncă” afirmă Iulian Sandu.

Întrebat dacă a întâlnit până acum un refugiat care să poată fi calificat ca pericol public, Iulian Sandu spune că nu, amintind totodată că România are deja sute de refugiați care au venit din zone afectate de conflict și terorism. El recunoaște totuși că, având în vedere valul imens de refugiați care a lovit Europa, orice este posibil. ”Riscul există, dar întrebarea pe care trebuie să și-o pună (n.r. cei care se tem de refugiați) este: statul român este capabil să gestioneze situația din punctul de vedere al siguranței naționale? Opinia mea sinceră este că este”, susține expertul ARCA.

Despre această chestiune, chestorul Vasile Viorel, șeful Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) spune că „trebuie să fim foarte atenți persoanelor care le acordăm interviu să nu reprezinte un pericol pentru siguranța României din niciun punct de vedere.”

Pe de altă parte, în ciuda faptului că există riscul ca printre refugiați să fie și oameni periculoși, Iulian Sandu subliniază că nu putem decide să nu primim refugiați. ”Să nu uităm că și românii au fost refugiați, atât pe perioada comunismului, cât și pe perioada celor două războaie mondiale. Au exista și legionari și comuniști șamd. Să nu uităm nici că și românii au făcut lucruri periculoase pentru alte persoane”, amintește Iulian Sandu.

El mai spune că, spre deosebire, spre exemplu, de milioanele de români care au mers după ’89 la muncă în străinătate din motive economice, acești refugiați nu numai că nu mai pot trăi acolo, ci copiii le sunt decapitați, femeile sunt violate, iar bărbații recrutați sau împușcați”.

Interviul integral cu Iulian Sandu il puteti asculta pe site-ul RFI.

Articole asemănătoare

De ce cumpara romanii atat de multe alimente? Explicatia unui profesor la ASE: Romanul sarac se limiteaza la partea de consum

Lucy Ionesco

Agentia Europeana a Medicamentelor: Este aproape imposibil sa avem vaccinul in 2020

Teodora Badescu

Principesa Margareta in mesajul Casei Regale: Este primul nostru Craciun fara Regele Mihai. Nu vom uita niciodata gesturile de devotament ale milioanelor de romani la disparitia Regelui

Ioana Badulescu