Ramona Manescu (PPE) atrage atentia asupra coalizarii euroscepticilor in Parlamentul European

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota iunie 18, 2015 20:02

Ramona Manescu (PPE) atrage atentia asupra coalizarii euroscepticilor in Parlamentul European

Europarlamentarul PPE (PNL), Ramona Manescu, atrage atentia ca regruparea euroscepticilor este un motiv serios de ingrijorare pentru Uniunea Europeana si Parlamentul European, care acum se regasesc in fata unei reinventari a provocarilor eurosceptice. Pe fondul formarii, recent, a unui nou grup eurofob in Parlamentul European, Ramona Manescu a declarat ca coagularea unei factiuni extremiste mai vocale si mai puternice in institutia europeana nu poate fi tratata cu lejeritate, intrucat ar echivala cu abandonarea idealurilor pro-europene.

Europarlamentarul roman a facut aceasta declaratie dupa ce presedintele Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen a anuntat, luni, crearea unui grup eurofob si impotriva imigratiei – “Europa Natiunilor si Libertatilor” – in Parlamentul European. Noul grup format este eligibil sa primeasca pana la 17, 5 milioane de euro din banii Uniunii Europene in urmatorii patru ani, desi grupul euroscepticilor ataca tocmai valorile europene.

Noul grup va cuprinde alesi din Partidul pentru Libertate olandez (PVV), Partidul Libertatii austriac (FPOe), Liga Nordului italian si Vlaams Belang flamand (Belgia), cu care FN deja lucreaza in “coordonare”, arata Marine Le Pen.

Pentru a forma un grup in Parlamentul European, este nevoie de cel putin 25 de alesi de 7 nationalitati diferite. Cu aliatii sai clasici, FN avea numarul necesar de alesi (37), dar nu suficiente nationalitati.

“Coagularea euroscepticilor este un motiv serios de ingrijorare pentru visul european. Constat ca Parlamentul European si Uniunea Europeana per ansamblu se regasesc in fata unei reinventari a provocarilor eurosceptice. Daca in urma cu un an eram ingrijorati de numarul crescut al eurodeputatilor anti-europeni, acum suntem pusi in fata unei coalizari a acestora”, a spus europarlamentarul PPE, Ramona Manescu.

Totodata, Ramona Manescu a subliniat ca, desi deocamdata fenomenul eurosceptic este minim ca influenta decizionala in Parlamentul European, acesta poate avea ramificatii nefaste, motiv pentru care situatia trebuie tratata cu pragmatism si luciditate.

”Majoritatea pe care o detin grupurile politice pro-europene, in frunte cu Partidul Popular European, nu trebuie tratata ca o situatie de confort. Fenomenul eurosceptic, desi minim ca influenta decizionala in Parlamentul European, are potentialul unor ramificatii nefaste. Unitatea, coerenta si viziunea comuna pro-europeana a familiilor politice traditionale trebuie sa predomine. Mai mult decat atat, este imperios necesar sa gestionam situatia cu pragmatism, consecventa si luciditate. Am considerat in urma cu un an ca euroscepticii vor avea capacitatea de a folosi Parlamentul European doar ca un spatiu de lansare a discursurilor xenofobe, rasiste si anti-europene. Vedem acum ca nu este asa”, a completat eurodeputatul PPE.

Despre posibilitatea ca noul grup extremist sa primeasca finantare europeana, Ramona Manescu a declarat: ”Coalizarea euroscepticilor ii transforma intr-un grup eligibil pentru a primi finantarea aferenta constituirii si dezvoltarii grupurilor politice si a viziunii ideologice. Acesta este un paradox: sa beneficiezi de fonduri ale Uniunii Europene, in contextul in care principala ta preocupare este atacarea sistematica a valorilor europene si a drepturilor fundamentale ce decurg din acest proiect integrationist”.

”Lansez un indemn catre toate grupurile politice traditionale sa tratam cu seriozitate si responsabilitate aceasta noua provocare. Timpul ne-a demonstrat ca atunci cand nu actionam preventiv, dificultatile vor persista. Avem deja multe exemple: gestionarea impasului economic cu Grecia, problematica migratiei, accelerarea pericolului terorist si criza de securitate de la granita estica. De aceasta data nu ne permitem sa tratam cu lejeritate coagularea unei factiuni extremiste mai vocale si mai puternice in Parlamentul European, intrucat ar echivala cu abandonarea idealurilor profunde pro-europene”, a mai declarat Ramona Manescu.

Parlamentul European urmeaza sa aiba doua grupuri de eurofobi si antimigratie. Liderul partidului eurosceptic UKIP, Nigel Farage a reusit sa reconstituie un grup in PE, dupa o scurta dizolvare la jumatatea lui octombrie, in urma plecarii unei alese letone.

HotWeek.ro este un site exclusivist, care militeaza pentru promovarea valorilor. Daca te-ai saturat de zvonuri si de „stiri bomba”, te asteptam sa revii pe hotweek.ro! Ne poti urmari si pe Facebook, Twitter sau Google Plus.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.