Revista Time a desemnat personalitatea anului 2018
Lifestyle

Revista Time a desemnat personalitatea anului 2018

Revista Time a selectat un grup de jurnalisti pe care i-a numit „Gardienii”, ei fiind desemnati „Personalitatea anului 2018”. Anul acesta, titlul de personalitate a anului a fost acordat de revista americana Time jurnalistilor de oriunde de pe planeta care risca totul pentru a spune adevarul: „paznicii” sau „gardienii adevarului”.

Printre jurnalistii nominalizati de Time, transmite corespo0ndentul BBC, se numara si Jamal Khashoggi, comentatorul saudit la publicatia Washington Post, care a fost ucis.

Alti membri ai grupului sunt Maria Ressa, editor al unui site online filipinez de stiri, critic la adresa politicilor violente ale presedintelui tarii, Wa Lone si Kyaw Soe Oo, doi reporteri ai agentiei de stiri Reuters, trimisi la inchisoare in Myanmar pentru ca au anchetat masacrarea etnicilor musulmani rohingya, si echipa editoriala a cotidianului Capital Gazette din statul american Maryland, unde patru jurnalisti si un asistent de vanzari au fost ucisi in luna iunie de catre un barbat inarmat.

Din 1927 incoace, saptamanalul american Time alege, la sfarsitul fiecarui an, personalitatea anului, cel sau cea care au marcat actualitatea anului scurs.

Primul, in 1927, a fost Charles Lindbergh, primul om care a efectuat un zbor neintrerupt peste oceanul Atlantic, de la New York la Paris.

Nu exista reguli exclusive, unii, precum Franklin D. Roosevelt, au fost numiti de trei ori personalitate a anului, ba chiar presedintele American Richard Nixon in doi ani succesivi (1971-1972).

Intre 1938-1942, personalitatile anului au fost, in ordine, Hitler, Stalin, Churchill, Roosevelt (a treia oara) si Stalin (a doua oara). Churchill a venit iar in 1949.

Nixon a fost in doi ani succesivi, 1971-1972, a doua oara impreuna cu Kissinger, pentru ca titlul poate fi acordat si colectiv, ca anul acesta.

The Guardians and the War on Truth. Anul acesta, titlul de personalitate a anului este acordat: The Guardians and the War on Truth. Este vorba de jurnalistii de oriunde pe planeta care risca totul pentru a spune adevarul.

Printre ei, asasinatul jurnalist din Arabia Saudita Jamal Khashoggi, dar si cei doi jurnalisti la Reuters Wa Lone si Kyaw Soe Oo, inchisi in Birmania de mai bine de un an pentru Ancheta lor asupra persecutiilor carora le este supusa minoritatea musulmana rohingya de catre guvernul budist.

La fel, primesc aceeasi distinctie Maria Ressa, fondatoarea site-ului de informatii din Filipine Rappler unul din ultimele organe de presa care il critica pe autoritarul presedinte Rodrigo Duterte, si redactia de la Capital Gazette, in Maryland, SUA, care a fost tinta unui atac inarmat in iunie, cand cinci jurnalisti au fost ucisi.

Asasinarea lui Jamal Khashoggi in consulatul saudit din Istanbul, in octombrie, a fost unul din cele mai socante si senzationale evenimente ale anului. Scenariul de thriller si film de groaza mai intai: incalcarea nerusinata si dispretuitoare a tuturor regulilor diplomatice; felul in care, aparent, corpul a fost decupat, dezmembrat cu un fierastrau electric, ca intr-o scena din Pulp Fiction; coregrafia echipei de asasini sositi in avioane private; dar mai ales comentariile agresive, ignorante sau rauvoitoare care au urmat.

O serie intreaga de jurnalisti care nu au din asta decat numele, sau comentatori conservatori au gasit deodata ca trebuie sa apere Arabia Saudita, inclusiv in presa din Romania, si au facut din Jamal Khashoggi un „fals jurnalist” (de parca asta ar fi justificat asasinarea). S-a mai spus ca nici nu avea vreo acreditare, de parca insigna ar conta, iar nu faptul ca el scria intr-unul din cele mai prestigioase ziare din lume: Washington Post, cotidianul care l-a facut sa cada pe Nixon.

Dar mai ales, cea mai gogonata exagerare, preluata si de o parte a presei conservatoare romanesti, a constat in a scrie ca Khashoggi era un islamist militant, doar bazat pe faptul ca prin scrierile lui sprijinea dreptul Fratilor Musulmani de a functiona ca o asociatie civila.

S-a confundat acolo totul, fie din ignoranta, fie din rea vointa, apropiind Fratii Musulmani de al-Qaeda si de Statul Islamic, cand de fapt cele trei sunt total distincte. Fratii Musulmani sunt o organizatie religioasa, desigur, care doreste instaurarea unui stat islamic, insa prin alegeri si prin munca de jos, prin invatamant si construirea de spitale si drumuri si infrastructuri utile. Fratii musulmani nu practica terorismul si sunt oarecum echivalentul grupusculelor evangheliste si neoprotestante.

E revelator, de altfel, ca tarile in care Fratii Musulmani sunt considerati teroristi sunt cu toatele regimuri autoritare sau dictaturi. E vorba de: Arabia Saudita, Egipt, Siria, Emiratele Arabe si… Rusia.

Da, Khashoggi il intervievase pe Osama Bin Laden in Afganistan, insa asta e meseria jurnalistului. Si Robert Fisk de la The Independent il intervievase pe Osama Bin Laden in Afganistan, exact in aceeasi perioada, fara ca asta sa-l faca un terorist.

Onoarea postuma acordata de Time arata ca jurnalistul trebuie sa apere adevarul dincolo de ideologiile zilei.

Articole asemănătoare

Un prezentator de stiri a fost suspendat pentru jumatate de an

Corina Alexandru

Gigi Becali si Giovani Becali s-au certat, la Poarta Alba, desi nu s-au intalnit fata in fata

Bogdan

Eurovision 2015: Finala nationala va avea loc pe data de 8 martie

Corina Alexandru