REZULTATE ALEGERI MAREA BRITANIE: David Cameron a fost reales deputat, conservatorii ar putea forma singuri guvernul

Cristiana Petrariu Bota
By Cristiana Petrariu Bota mai 8, 2015 11:29

REZULTATE ALEGERI MAREA BRITANIE: David Cameron a fost reales deputat, conservatorii ar putea forma singuri guvernul

ALEGERI MAREA BRITANIE: Alegerile din Marea Britanie s-au incheiat, a fost o noapte benefica pentru conservatori si una dezamagitoare pentru laburisti. Premierul britanic David Cameron a fost confortabil reales deputat in circumscriptia sa,iar conservatorii ar putea forma singuri guvernul Marii Britanii, conform exit-poll-urilor. David Cameron a declarat vineri ca a fost “o noapte foarte mare pentru Partidul Conservator”, care, potrivit estimarilor, va forma noul guvern.

“A fost, in mod clar, o noapte foarte mare pentru Partidul Conservator”, a declarat liderul conservatorilor, dar a subliniat ca este “prea devreme pentru a sti exact rezultatul final”.

Circa 45 de milioane de britanici au fost aşteptaţi joi la urne pentru alegerile legislative care vor decide viitorul Regatului în următorii cinci ani. Sondajele de opinie aratau că principalele formaţiuni, Partidul Conservator şi Partidul Laburist, se află la egalitate.

Comentatorii Digi 24 spun că rezultatul va fi decis de proporția mare de nehotărâţi. Urnele s-au deschis la ora 7:00 (9:00, ora României) și s-au închis la ora locală 22:00 (24:00, ora României).

UPDATE 8:33: Premierul conservator David Cameron se îndrepta, vineri, către o victorie surprinzătoare la alegerile legislative, care îi permite să-și continue politica de reforme și să organizeze referendumul promis pe tema apartenenței Marii Britanii la UE. În același timp, naționaliștii scoțieni au obținut un rezultat istoric, de natură să reaprindă aspirațiile lor separatiste.

În jurul orei locale 6:00 (8:00, ora României), premierul David Cameron – al cărui mandat în Camera Comunelor a fost reconfirmat – a salutat „o noapte extraordinară pentru conservatori”, deși nu și-a revendicat încă formal victoria. Conservatorilor le-ar mai trebui doar un mandat pentru a obține majoritatea absolută în Camera Comunelor. Ei ar avea deja 325 de portofolii din parlamentul cu 650 de membri, dar majoritatea practică de vot este asigurată (pentru că președintele Camerei de obicei nu votează, iar două locuri sunt rezervate).

Este o proiecție a rezultatelor prezentată de BBC cu puțin înainte de ora locală 6:00. Conform acestei proiecții, laburiștii ar avea numai 323 de locuri, iar naționaliștilor scoțieni din SNP le revin 58 din cele 59 de locuri posibile. Dacă această proiecție – care apare după numărarea voturilor din două treimi dintre circumscripții – este confirmată de rezultatele definitive, David Cameron va putea forma un nou guvern fără a avea nevoie de aliați.

Laburistii si-au recunoscut infrangerea

Liderul laburistilor, Ed Miliband, reales in circumscriptia sa din Doncaster, in timp ce partidul sau este pe cale sa sufere o infrangere in legislative in fata conservatorilor lui David Cameron, a recunoscut, vineri dimineata, ca noaptea de joi a fost “foarte dezamagitoare” pentru partidul sau.

“Rezultatele sunt inca pe cale sa apara, dar a fost in mod clar o noapte foarte dezamagitoare si dificila pentru laburisti”, a spus el, dupa realegerea sa, in timp ce un sondaj la iesirea de la urne crediteaza Partidul Laburist cu 239 de locuri fata de 316 pentru conservatori.

Urmeaza scotienii din SNP (58 de locuri), Lib Dem (10) si partidul anti-european UKIP (2 locuri), potrivit sondajului.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.