IT/Stiinta

S-au descoperit nori de apa in jurul unui corp ceresc din afara Sistemului Solar

Un grup de cercetatori americani au anuntat ca au facut o descoperire epocala. Au fost descoperiti, in premiera, nori de apa in atmosfera unui corp ceresc pitic aflat in afara Sistemului Solar, la 7,3 ani lumina fata de Terra.

In momentul in care stirea va fi confirmata de analize amanuntite, ar reprezenta un pas decisiv in gasirea unor conditii care ar putea sustine viata, pe planete din afara Sistemului Solar.

Conform echipei de cercetatori condusa de Jacqueline Faherty, corpul ceresc studiat, numit WISE J0855-0714, reprezinta cel mai rece obiect substelar din clasa piticelor cenusii depistat vreodata.

Primele date indica faptul ca la suprafata acestui corp ceresc, temperaturile oscileaza intre -48 si -13 grade celsius.

In cadrul acestui studiu, Jacqueline Faherty si colegii ei au combinat 151 de imagini din spectrul infrarosu. Descoperirea a fost realizata cu ajutorul telescopului ×Magellan Baade din Chile, care are un diametru de 6,5 metri.

Culoarea gazelor din jurul acelei planete uriase se potriveste cu modelele de previzionare computerizata pentru piticele cenusii, care au in atmosferele lor nori de apa.

Desi vapori de apa au mai fost detectati in atmosferele unor exoplanete, este pentru prima data cand nori de apa au fost descoperiti de oamenii de stiinta in afara Sistemului Solar.

Se pare ca planeta WISE J0855-0714 este pe jumatate „ascunsa” de stratul de nori, fapt care o face sa semene foarte mult cu Terra.

In Sistemul Solar, singurii nori de apa cunoscuti sunt aceia de pe Terra si Marte. Pentru planetele uriase precum Jupiter si Saturn, atmosferele lor sunt prea reci, iar savantii banuiesc ca acestea sunt alcatuite din nori din gheata de amoniac, care acopera eventualii nori de apa.

Pe de alta parte, descoperirea unei planete partial acoperita de nori este importanta, intrucat, cu exceptia Terrei, toate celelalte planete cunoscute de oameni si ale caror atmosfere contin nori, precum Venus si Jupiter, sunt complet acoperite de formatiuni noroase, care nu prezinta nicio bresa pana la suprafata.

O serie de studii viitoare, precum unele ce vor fi realizate de viitorul telescop spatial James Webb, ce va fi lansat in 2018, vor fi utilizate pentru a confirma aceasta descoperire.

Articole asemănătoare

Lista persoanelor despre care Guvernul Romaniei a cerut informatii de la Facebook

Lucy Ionesco

Telekom si Ericsson au testa o retea 5G pentru prima oara in Romania si in estul Europei

Delia Ion

Cum vezi cine ti-a vizualizat profilul de Facebook? Programul asteptat de toata lumea!

Lucy Ionesco