7.9 C
România
19 octombrie 2021
Ministrii Sanatatii, Muncii si Finantelor, atentionati de premier sa identifice problemele din Sanatate pana la sfarsitul saptamanii
Breaking News

Salariile, carpite cu o ordonanta la care Guvernul Dancila a lucrat aseara. Ce prevede ordonanta care ar corecta unele efecte ale Revolutiei Fiscale

Guvernul incearca sa corecteze greselile din Revolutia Fiscala si da o ordonanta la care s-a lucrat aseara. Ordonanța privind salariile a fost adoptată in sedinta de Guvern de joi, iar Ministerul Justiției a dat aviz pozitiv, insa cu rezerve, deoarece ar putea fi declarată neconstituțională. Chiar și așa, OUG a fost aprobată în ședința Guvern de astăzi.

Astfel, Guvernul anunţă că va corecta nedreptăţile produse de revoluţia fiscală pentru unele categorii de angajaţi. Premierul Viorica Dancilă dă asigurări că, o dată cu această ordonanţă, lucurile vor intra pe făgaşul normal, iar legea salarizării unitare îşi va atinge scopul anunţat: acela de a echilibra sistemul de salarizare.

Azi adoptăm o serie de măsuri pentru menținerea venitului lunar net la nivelul lunii decembrie 2017. Avem patru categorii: IT, cercetare, persoane cu activități sezoniere, salariații cu dizabilități, cu handicap grav. Pentru ei, statul își va asuma plata unei părți din contribuția de asigurări de sănătate, printr-un mecanism simplificat.

De această facilitate vor beneficia angajații ai căror angajatori nu au reușit din resurse proprii să mențină nivelul salarial la nivelul lunii decembrie 2017 și care nu și-au diminuat totalul cheltuielilor de personal față de luna precedentă”, a spus Viorica Dăncilă.

În avizul Ministerului Justiției se arată că „stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de către anumite categorii de angajați ar putea contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale stipulat în Constituție”.

„Ministerul Justiției nu își poate asuma responsabilitatea cu privire la efectele aplicării măsurilor, inclusiv cu privire la posibilitatea apariției unor situații litigioase”, mai arată instituția.

În punctul de vedere transmis pe ordonanța care ar trebui să corecteze câteva nereguli provocate de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, Ministerul Justiției arată că situația extraordinară a fost creată prin adoptarea OUG 79/2017, practic ordonanța adoptată de Guvern anul trecut, prin care făcea schimbări la Codul fiscal.

Stabilirea în sarcina angajatorilor a obligației de a suporta o parte din sarcina fiscală datorată conform legii de anumite categorii de angajați ar contraveni principiului justei așezări a sarcinilor fiscale, care este stipulat în Constituție.

Prin OUG, practic Ministerul Finanțelor propune ca angajații care lucrează part time să plătească contribuții sociale doar pentru sumele pe care le încasează, iar restul sumelor să fie suportate de către angajator.

Modificări apar și pe alte categorii de persoane, precum angajații din IT, persoanele cu dizabilități și cercetătorii, ale căror salarii nete scădeau în urma mutării contribuțiilor. În această ordonanță, Ministerul Finanțelor prevede ca aceștia să primească salariul net la același nivel cu decembrie 2017, iar diferența de contribuții să fie achitată de către stat.

Stiri pe aceeasi tema

Boris Johnson a anuntat planul de iesire din izolare care va aplicat de Marea Britanie in urmatoarele doua luni

Cristiana Petrariu Bota

Mihai Sora ii condamna pe medicii romani care au facut avere calcand in picioare sanatatea pacientilor, cu referire la cazurile Lucan si Burnei

Ioana Badulescu

Marea Britanie a inceput vaccinarea in masa impotriva coronavirusului. Prima persoana vaccinata, o bunica de 90 de ani

Ioana Badulescu

Lasa un comentariu

Prin continuarea navigării pe hotweek.ro, confirmaţi că acceptaţi utliizarea fişierelor tip cookies sau tehnologii asemănătoare pentru a analiza traficul şi a vă propune funcţionalităţi sociale, conţinut şi eventuale publicităţi personalizate. Accept Mai mult