Un chirurg italian a facut un transplant de cap la sobolani si se pregateste sa faca unul la oameni

Delia Ion
By Delia Ion mai 3, 2017 10:42

Un chirurg italian a facut un transplant de cap la sobolani si se pregateste sa faca unul la oameni

Chirurgul italian Sergio Canavero si-a continuat experimentele care sa-i permita sa realizeze transplantul unui cap de la un om la altul. Impreuna cu colaboratorul sau, ortopedul chinez Xiaoping Ren, a testat transplantul de cap la sobolani.

Astfel, el a atasat capul unui sobolan mai mic la un sobolan mai mare, mentinand activitatea cerebrala a donatorului. In cadrul experimentului sau, Canavero s-a folost si de un al treilea sobolan al carui rol a fost acela de a mentine presiunea sangelui la cei doi sobolani operati.

Nu se poate vorbi despre un succes total al testului in conditiile in care sobolanii au reusit sa supravietuiasca doar 36 de ore insa doctorul chirurg a tinut sa mentioneze ca acest experiment este un prim pas care, nu peste mult timp, va duce la un transplant de cap la oameni.

Dr. Canavero a efectuat un experiment similar cu un caine, dar nu se stie durata de supravietuire a acestuia. Anul trecut, acesta sustinea ca a efectuat o asemenea procedura si pe o maimuta, care a supravietuit 20 de ore, înainte de a fi eutanasiata din motive etice.

De-a lungul ultimilor ani, alti chirurgi afirma ca „aceste lucrari nu sustin efectuarea mai departe a procedurii la oameni”, conform neurosavantului Jerry Silver de la Case Western University, referindu-se la experimentul cu cainele. Dr. Hunt Batjer, presedintele American Association for Neurological Surgeons, a dezvaluit ca „nu doresc nimanui acest lucru. Nu as lasa pe nimeni sa efectueze operatia asupra mea pentru ca exista lucruri mai rele ca moartea”.

Totusi, Dr. Canavero sustine ca exista „un numar mare de voluntari de peste tot din lume”.

loading...
loading...

Comentarii

Nu sunt comentarii!

Fii primul care adauga unul.